Kesihatan

Pandemik Membuat Mandi Jarang, Apa Kesannya Terhadap Kesihatan?

Pandemik COVID-19 mempunyai kebiasaan atau rutin harian yang berubah. Salah satunya adalah kebiasaan mandi.

Sebelum pandemi, mandi dua kali sehari sudah menjadi kebiasaan rutin. Namun, semasa pandemik di mana semua aktiviti dijalankan di rumah, tabiat mandi juga boleh berubah.

Lalu, adakah kesan negatif penurunan intensiti mandi pada kesihatan?

Apa yang berlaku pada badan jika kita jarang mandi?

Mandi yang terlalu kerap boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria baik dan buruk pada kulit. Terlalu banyak bakteria buruk pada kulit menjadikan anda berisiko mendapat jangkitan kulit.

Salah satu daripadanya boleh menyebabkan dermatitis pengabaian, di mana tompok plak berkembang pada kulit kerana pembersihan yang tidak mencukupi.

Mandi juga berfungsi untuk membuang sel kulit mati. Jadi, apabila anda jarang mandi, sel-sel ini dapat melekat pada kulit dan menyebabkan hiperpigmentasi.

Berikut adalah beberapa kesan pada badan jika anda jarang mandi:

 • Peningkatan bau badan
 • Kemunculan jerawat pada badan
 • Flare-up keadaan kulit seperti eksim, psoriasis, dan dermatitis
 • jangkitan kulit
 • Kawasan kulit menjadi gelap atau berubah warna
 • Dalam kes yang melampau, dermatitis pengabaian atau tompok tebal kulit bersisik mungkin berlaku

Kemudian, perlukah kita mandi sekerap mungkin?

Sebilangan orang mungkin mematuhi prinsip harus mandi, tidak kira apa keadaannya. Namun, adakah mandi sekerap mungkin perlu?

Selain menganggapnya lebih sihat, orang boleh memilih untuk mandi lebih kerap dengan beberapa sebab, termasuk:

 • Risau akan bau badan
 • Bantu bangun pagi
 • Rutin pagi yang merangkumi senaman

Namun, ketika menyangkut masalah kesihatan, sama sekali tidak pasti bahawa mandi sering memberikan banyak faedah. Sebenarnya, mandi terlalu kerap sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Kulit normal dan sihat mempunyai lapisan minyak dan keseimbangan antara bakteria baik dan mikroorganisma lain. Mencuci dan menggosok badan terlalu kerap dapat menghilangkan ini, terutamanya jika airnya panas. Kesan lain adalah:

 • Kulit boleh menjadi kering, jengkel, atau gatal
 • Kulit kering dan retak membolehkan bakteria dan alergen menembusi penghalang yang seharusnya disediakan oleh kulit, sehingga membiarkan jangkitan kulit dan reaksi alergi berlaku.
 • Sabun antibakteria sebenarnya dapat membunuh bakteria normal. Ini dapat mengganggu keseimbangan mikroorganisma pada kulit dan mendorong munculnya organisma yang lebih sukar dan kurang ramah yang lebih tahan terhadap antibiotik
 • Sistem kekebalan tubuh kita memerlukan sejumlah rangsangan oleh mikroorganisma normal, kotoran, dan pendedahan persekitaran lain untuk membuat antibodi pelindung

Berapa kali kita mesti mandi untuk kekal sihat?

Lancarkan Diri, sebenarnya tidak ada peraturan universal yang mengatakan berapa banyak yang harus kita mandi dalam sehari. Begitu juga Mary L. Stevenson, penolong profesor di Jabatan Dermatologi Ronald O. Perelman.

Berapa banyak yang harus kita mandi berdasarkan kecenderungan semula jadi anda untuk berminyak, berkeringat, dan aktiviti harian dan persekitaran anda.

Oleh itu, terdapat konsensus dermatologi yang cukup jelas bahawa mandi setiap hari tidak diperlukan bagi kebanyakan orang. Itu sangat bergantung pada gaya hidup anda dan kecenderungan semula jadi terhadap berminyak dan berpeluh.

Selaraskan kekerapan mandi dengan rutin harian

Sudah tentu, jika anda bersenam di gim setiap hari, anda mungkin ingin mandi setiap hari. Perkara yang sama berlaku bagi orang yang terdedah kepada bahan kimia atau bau yang kuat di tempat kerja (seperti di kilang atau dapur makanan segera).

Musim dan iklim juga berperanan. Orang yang sama mandi setiap hari pada musim panas yang lembap dan panas boleh memilih untuk mandi setiap hari pada musim sejuk yang kering dan sejuk.

Sekiranya anda menghabiskan sepanjang hari di rumah dan tidak banyak berpeluh, anda tidak perlu mandi dua kali sehari.

Petua mandi sihat

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan mandi setiap hari atau ingin memastikan rutin mandi yang baik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

 • Jangan mandi terlalu lama. Mandi atau mandi panjang yang kerap dapat menghilangkan minyak semula jadi dari penghalang lipid pelindung kulit, lapisan luar berlemak yang menjadikan kulit sentiasa lembap. Ini boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan.
 • Jangan gunakan air panas dan sabun yang keras, kerana ia dapat menghilangkan minyak semula jadi yang membentuk penghalang lipid penting. Gunakan air suam dan pembersih lembut yang diformulasikan tanpa bahan seperti wangian atau natrium lauril sulfat, bahan berbuih yang dapat menarik minyak dari kulit.
 • Gunakan pelembap selepas mandi ke seluruh badan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai tabiat sihat? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!