Kesihatan

Kaki bengkak kerana Diabetes? Jangan Panik Pertama, Ketahui Cara Mengatasinya Di Sini!

Kaki yang bengkak akibat diabetes adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh kadar gula darah tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai edema, di mana cecair menumpuk di kaki, menjadikannya membengkak.

Selain kaki, Edema juga boleh berlaku di bahagian badan lain seperti pergelangan tangan. Pada orang yang menghidap diabetes, edema berlaku lebih banyak pada kaki.

Baca Juga: Kesunyian Boleh Mencetuskan Risiko Diabetes Jenis 2, Benarkah?

Apa yang menyebabkan pembengkakan pada kaki semasa diabetes?

Edema berlaku kerana kerosakan pada kapilari. Ini dapat disebabkan oleh tekanan yang menyebabkan cairan di kapilari bocor ke tisu sekitarnya, sehingga bahagian tubuh membengkak.

Apabila anda menghidap diabetes, anda mengalami masalah peredaran di badan anda, yang menyukarkan atau mustahil luka dapat sembuh. Keadaan ini juga memudahkan cecair terperangkap di satu bahagian badan, salah satunya adalah kaki.

Kaki yang bengkak akibat diabetes biasanya dipengaruhi oleh faktor berikut:

 • Obesiti
 • Peredaran yang lemah
 • Vena yang tidak berfungsi dengan baik
 • Masalah di hati
 • Masalah buah pinggang
 • Kesan sampingan rawatan yang dijalankan.

Tanda-tanda kaki bengkak akibat diabetes

Seperti edema pada umumnya, tanda-tanda bengkak pada kaki akibat diabetes juga mempunyai gejala berikut:

 • Kulit yang kelihatan tegang dan berseri pada kaki yang bengkak
 • Bengkak di kaki
 • Penambahan berat badan
 • Hipertensi.

Adakah pembengkakan pada kaki kerana diabetes berbahaya?

Pada dasarnya, edema yang tidak ditangani dengan betul akan memberi kesan berikut:

 • Menyakitkan
 • Sukar bergerak dan pergerakan terhad
 • Kemurungan
 • Perbelanjaan yang berlebihan, misalnya untuk membeli kasut atau kasut dengan ukuran baru.

Bagaimana mengatasi kaki yang bengkak akibat diabetes?

Berikut adalah petua yang boleh anda percayai sekiranya anda mengalami pembengkakan kaki kerana diabetes:

menggunakan stoking mampatan

Gunakan stoking mampatan atau stoking mampatan dapat mengekalkan tekanan pada kaki anda. Oleh itu, stoking ini dapat meningkatkan peredaran darah di kaki dan mengurangkan bengkak kaki akibat diabetes yang anda alami.

Cuba pakai stoking mampatan yang tidak terlalu ketat untuk memberi tekanan lebih sedikit untuk membiasakan diri. Selepas itu, tahap tekanan dapat ditingkatkan jika perlu.

Pastikan tidak memakai stoking yang terlalu ketat, kerana boleh menyekat peredaran darah. Anda juga harus memastikan penggunaan kaus kaki ini tidak menutup luka terbuka.

Pakai stoking mampatan ini sepanjang hari dan lepaskan sebelum anda tidur.

Baca juga: 6 Latihan Terbaik untuk Diabetes, Dapat Membantu Mengawal Gula Darah!

Angkat kaki

Mengangkat kaki boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan bengkak di kaki anda kerana diabetes. Jadi kaedah ini dapat mengembalikan cecair yang terkumpul di kaki ke badan.

Anda boleh mengangkat kaki ketika duduk di sofa atau ketika berbaring di atas katil. Gunakan bantal untuk menopang kaki anda, atau bantal khas untuk mengangkat kaki anda, atau tumpukan buku tebal.

Sekiranya anda duduk di kerusi dan tidak dapat mengangkat kaki lebih tinggi daripada paras jantung anda, menggunakan sandaran kaki juga dapat melegakan sensasi kaki yang bengkak.

Anda juga boleh berlatih pose yoga berikut:

 • Berbaring telentang dan jaga punggung anda sedekat mungkin ke dinding
 • Semasa berbaring, angkat kaki dan biarkan dia bersandar di dinding
 • Pegang kedudukan ini selama kira-kira 5-10 minit

Banyak gerakan

Kurang pergerakan dapat meningkatkan pembengkakan pada kaki akibat diabetes, anda tahu! Oleh itu, tambahkan lebih banyak niat dan semangat untuk bergerak sebanyak mungkin setiap hari.

Meningkatkan aktiviti fizikal dan senaman bukan hanya membantu tubuh mengatur berat badan, tetapi juga mengatur kadar gula dalam darah. Ini akan memberi kesan pada peningkatan peredaran darah dan mengurangkan pembengkakan pada kaki.

Sekiranya anda ingin bersenam, pilihlah sukan yang tidak membebankan badan seperti berenang, berbasikal dan berjalan kaki. Matlamat pergerakan atau senaman selama 30 minit setiap hari.

Menurunkan berat badan

Menurunkan berat badan dapat membantu mengurangkan bengkak di bahagian bawah badan anda. Selain itu, faedah lain untuk mengekalkan berat badan yang sihat adalah mengurangkan sakit sendi, menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan mengekalkan kadar gula darah yang normal.

Itu semua mengenai pembengkakan pada kaki semasa diabetes yang perlu anda fahami. Sentiasa menjaga kadar gula dalam darah untuk mengelakkan penyakit lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!