Kesihatan

6 Faktor Yang Menyebabkan Mual Ketika Bangun Daripada Kehamilan

Apabila anda merasa mual pada waktu pagi dan mengetahui apa yang menyebabkannya di internet, kemungkinan besar jawapan yang anda akan dapat adalah tanda-tanda kehamilan. Walaupun ada banyak sebab lain, seperti gula darah rendah atau dehidrasi.

Mual ketika bangun sendiri cukup biasa, dan biasanya hanya berlangsung dalam waktu yang singkat. Namun, jika ini berlaku secara berterusan, anda mungkin memerlukan rawatan khas dari pegawai perubatan.

Baca juga: Takut Mual Semasa Melancong? Inilah 5 Petua Yang Perlu Mencuba

Apa itu loya?

mengikut Sekolah Perubatan Harvard, mual boleh didefinisikan sebagai "istilah umum yang menggambarkan perut yang berpusing, dengan atau tanpa perasaan bahawa anda akan muntah".

Ada kalanya loya juga disertai dengan gejala lain seperti sakit kepala. Walaupun terasa tidak selesa, mual sebenarnya sangat berguna untuk tubuh. Salah satunya adalah sebagai peringatan agar tubuh melindungi diri, dan tidak makan terlalu banyak.

Punca sakit pagi

Dilaporkan dari NCBI, sensasi loya pada waktu pagi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat beberapa faktor yang menyebabkan mual ketika anda bangun pada waktu pagi di bawah.

Kebimbangan yang berlebihan

Pagi boleh menjadi masa yang tertekan. Terutama bagi orang yang mengalami gangguan kecemasan, di mana otak mereka sangat mudah merasa terbeban jika mereka memikirkan pelbagai perkara pada masa yang sama.

Pelbagai jenis emosi yang terlalu kuat seperti ini, sangat mudah memberi kesan pada usus, dan akhirnya membuat anda merasa mual, malah muntah.

Gula darah dan kelaparan

Sekiranya kali terakhir anda makan adalah pada waktu makan malam, atau kira-kira 12 jam sebelum bangun pagi, anda cenderung bangun dengan rasa mual yang tidak menyenangkan di perut anda.

Ini kerana tahap glukosa dalam darah yang rendah semasa tidur boleh membuat anda merasa mual.

Refluks asid

Keadaan ini berlaku apabila injap ke dalam perut tidak ditutup dengan betul setelah anda makan atau minum.

Sehingga asid perut keluar ke esofagus dan tekak. Pada masa itu, rasa masam disertai dengan gejala lain seperti bersendawa atau batuk boleh membuat anda merasa mual.

Refluks asid boleh menjadi lebih teruk pada waktu pagi, biasanya kerana anda terlalu banyak berbaring dan kurang menelan semasa tidur.

Resdung tersumbat

Sinus yang tersumbat dapat memberi tekanan pada telinga dalam, yang seterusnya menyebabkan sakit perut dan mual.

Ini kerana lendir yang mengalir dari sinus ke bahagian belakang tekak dan masuk ke perut boleh menyebabkan rasa mual.

Baca juga: Ibu, Ini 9 Punca Sakit Perut pada Kanak-kanak dan Muntah

Sakit kepala

Mual adalah gejala biasa sakit kepala migrain. Beberapa sakit kepala yang lain, terutamanya sakit kepala gugusan, juga boleh menyebabkan loya.

Bagi sesetengah orang, sakit kepala muncul pada waktu pagi. Ini mungkin disebabkan oleh ketegangan otot, tekanan, atau terdedah kepada cahaya atau suara.

Kekurangan cecair

Dehidrasi boleh membuat sesetengah orang merasa mual. Gejala biasa yang lain termasuk pening, kulit yang kelihatan sangat kering, mata yang tenggelam, air kencing gelap, kencing yang tidak kerap, dan keletihan.

Dehidrasi boleh berlaku pada waktu pagi setelah seseorang tidak minum air selama berjam-jam. Orang yang minum alkohol atau kafein sebelum tidur juga mungkin lebih terdedah kepada dehidrasi pagi.

Rawatan dan pencegahan penyakit pagi

Rawatan sakit pagi mesti dilakukan dengan mengetahui penyebabnya terlebih dahulu. Sekiranya ini disebabkan oleh diet atau gaya hidup anda, berikut adalah beberapa petua untuk menanganinya:

  1. Berhenti mengambil alkohol
  2. Segera makan bahagian kecil setelah bangun pagi
  3. Tidur dengan kerap
  4. Elakkan makan terlalu banyak sebelum tidur
  5. Jangan makan makanan berlemak sebelum tidur
  6. Gunakan teknik relaksasi untuk mengatasi tekanan.

Sekiranya sakit pagi disebabkan oleh masalah gastrointestinal atau jangkitan telinga, mencari rawatan untuk masalah ini biasanya akan melegakan mual dan gejala yang berkaitan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!