Kesihatan

Khasiat Kecombrang untuk Kesihatan Tubuh, Salah satunya sebagai Antioksidan!

Manfaat kecombrang untuk kesihatan cukup banyak, tetapi masih jarang diketahui. Kecombrang sendiri adalah tanaman berbentuk bunga dengan warna merah dan boleh tumbuh hingga ketinggian 5 meter.

Tumbuhan yang satu ini termasuk dalam rempah yang digunakan sebagai rempah memasak atau juga dikenali sebagai kantan. Baiklah, untuk mengetahui faedah kecombrang untuk kesihatan, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Pilihan Terapi untuk Mengatasi Saraf Yang Terjepit, Apa itu?

Kebaikan kecombrang untuk kesihatan badan

Dilaporkan dari Cabi.org, kecombrang atau Etlingera elatior adalah ramuan abadi yang berkembang pesat yang secara aktif diperkenalkan sebagai tanaman hiasan di seluruh kawasan tropika.

Tumbuhan kecombrang berpotensi tumbuh padat, terutama di habitat lembap. Selain warna yang menarik dan bentuknya yang cantik, kecombrang ternyata mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh.

Di tumbuhan ini terdapat beberapa nutrien yang dapat membantu menyuburkan badan. Nutrien yang terdapat di kecombrang mampu merawat pelbagai penyakit.

Kandungan nutrien tumbuhan etlingera elatior termasuk zink, magnesium, mineral, kalsium, fosforus, zat besi, dan kalium. Beberapa kelebihan kecombrang untuk kesihatan lain yang perlu diketahui, iaitu:

Antioksidan dan antibakteria

Dikutip dalam jurnal BMC Research Notes, penelitian pada tahun 2011 menunjukkan bahawa bunga kecombrang mengandung antioksidan yang sangat tinggi. Semasa memakan bunga dari tanaman kecombrang, kesan antioksidan sangat kuat sehingga baik untuk tubuh.

Hasil kajian lain menunjukkan bahawa ekstrak bunga kecombrang mempunyai kesan antioksidan yang kuat terhadap tekanan oksidatif. Kandungan ini kemudiannya disebabkan oleh plumbum dan ekstraknya dapat menjadi agen terapeutik yang berguna untuk melawan keracunan plumbum.

Bukan hanya bunga, batang dan daun tanaman kecombrang juga tinggi antioksidan. Ini kerana kecombrang mengandungi sebatian flavonoid.

Sebatian ini diketahui dapat membantu mencegah kerosakan sel di dalam badan. Selain itu, yang dilaporkan dalam JOM Faperta 2016 didapati kecombrang mempunyai sifat antibakteria.

Bahagian bunga dari tanaman kecombrang mengandungi zat antibakteria yang dapat membantu menghalang pertumbuhan pelbagai bakteria dan sering digunakan sebagai pengawet semula jadi.

Bersihkan darah

Manfaat kecombrang untuk tubuh adalah dapat membantu membersihkan darah.

Penyelidikan pada tikus makmal menunjukkan adanya aktiviti hepetoprotective kecombrang terhadap hepatotoksisitas (kerosakan hati akibat bahan kimia) yang disebabkan oleh timbal asetat.

Rawatan dengan ekstrak kecombrang dapat mengurangkan hidroperoksida lipid hati, meningkatkan tahap enzim antioksidan di hati, dan menurunkan kadar plumbum darah.

Salah satu kesan darah kotor adalah munculnya jerawat pada wajah dan badan. Tumbuhan ini mengandungi sebatian semula jadi yang dapat membersihkan darah di dalam badan.

Sebatian ini dapat membantu darah yang mengalir tidak membawa bakteria atau virus. Darah yang bersih akan mempengaruhi kesihatan tubuh, jadi pastikan untuk selalu mengambil kecombrang.

Menyelaraskan susu ibu

Susu ibu atau susu ibu adalah sumber makanan untuk bayi baru lahir. Penyusuan yang lancar akan mempengaruhi kesihatan bayi sehingga pengambilan makanan yang ibu dapat betul. Salah satu cara untuk memudahkan penyusuan adalah dengan mengonsumsi kecombrang secara berkala.

Bahagian yang boleh dimakan untuk membantu memudahkan aliran susu ibu adalah bunga. Bunga kecombrang dapat diproses menjadi makanan yang enak atau sebagai perasa tambahan dalam makanan.

Mengatasi masalah kulit

Pelbagai masalah kulit, terutama yang berkaitan dengan darah bersih dapat diatasi dengan tanaman ini. Ini kerana tanaman kecombrang dapat membersihkan darah di dalam badan sehingga masalah kulit juga dapat diatasi secara automatik.

Menguatkan tulang dan gigi

Tumbuhan kecombrang mempunyai kandungan mineral yang tinggi. Oleh itu, tanaman kecombrang baik untuk tulang dan gigi yang sihat. Penggunaan kecombrang yang diproses sangat digalakkan untuk kanak-kanak yang masih bayi.

Mencegah penyahhidratan

Dehidrasi boleh sangat berbahaya bagi tubuh sehingga perlu dicegah sebelum terjadi. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi ini adalah dengan mengambil banyak cecair atau sekurang-kurangnya minum 2 liter air sehari.

Cara lain untuk mengelakkan cairan tubuh hilang adalah dengan memakan bunga dari tanaman kecombrang. Ini kerana, kecombrang mempunyai kandungan air dan mineral yang tinggi yang dapat menggantikan cecair di dalam badan.

Sembuhkan luka

Pucuk muda dan tunas bunga tanaman kecombrang biasanya dimakan mentah oleh orang asli di Malaysia dan Thailand. Ini kerana Etlingera elatior terkenal dengan khasiat perubatannya di kalangan orang asli Malaysia.

Dalam sebuah kajian ditemukan bahawa merebus yang terbuat dari buah kecombrang dapat digunakan untuk mengobati sakit dan penyembuhan luka. Tunas bunga muda Etlingera elatior juga dilaporkan mempunyai sifat antimikroba, sitotoksik, dan antitumor.

Baca juga: Masalah Kesihatan Yang Mungkin Berlaku Sebagai Hasil Memegang BAB

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Anda boleh berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!