Kesihatan

Apa Kepentingan Memenuhi Kalsium untuk Wanita Hamil? Inilah Jawapannya!

Kalsium adalah mineral yang sangat penting yang diperlukan semasa kehamilan bersama dengan vitamin dan mineral lain. Namun, kadangkala kalsium tidak dipenuhi dengan betul. Lalu, apa kepentingan kalsium untuk wanita hamil?

Pada dasarnya, tubuh akan melakukan apa sahaja untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan. Termasuk mengambil kalsium dari tulang atau gigi anda untuk diberikan kepadanya.

Nah, berikut adalah semua jenis kalsium untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui:

Mengapa penting untuk memenuhi keperluan kalsium bagi wanita hamil?

Kalsium dapat membantu menguatkan tulang dan gigi bayi anda yang cepat berkembang, dan dapat mendorong perkembangan otot, jantung, dan saraf. Bukan itu sahaja, kalsium juga sangat penting untuk tulang dan gigi ibu.

Sekiranya anda tidak mengambil cukup kalsium, badan anda akan mengambilnya dari tulang anda. Ini biasanya berlaku pada trimester ketiga, ketika perkembangan tulang bayi memuncak.

Keperluan kalsium dalam badan mesti dipenuhi semasa kehamilan, kerana jika anda tidak memenuhi kalsium terdapat beberapa risiko yang dapat mengintai anda, seperti kehilangan tulang semasa kehamilan dan meningkatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Ramai wanita pulih dari kehilangan ketumpatan tulang selepas kehamilan dan menyusu, tetapi lebih baik jika anda memenuhi keperluan kalsium harian anda untuk mencegah osteoporosis atau penyakit lain yang disebabkan oleh kekurangan kalsium.

Baca juga: Harus Tahu, Ini Petua Selamat untuk Wanita Hamil di Pesawat

Khasiat kalsium untuk wanita hamil

Terdapat pelbagai jenis faedah kalsium yang sangat bermanfaat untuk anda dan bayi anda. Untuk memenuhi keperluan kalsium, Moms juga boleh berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa faedah kalsium untuk wanita hamil, yang diringkaskan dari pelbagai sumber:

1. Perlu untuk perkembangan bayi di dalam kandungan

Seperti yang diketahui bahawa kalsium sangat penting untuk perkembangan pada bayi, seperti pembentukan tulang dan gigi. Mereka juga dapat membantu pertumbuhan keseluruhan kerangka.

Bukan hanya itu, kalsium juga merupakan nutrien penting untuk jantung, otot, saraf, dan hormon bayi.

Kanak-kanak dan bayi yang lebih muda dengan pengambilan kalsium dan vitamin D yang rendah (yang membantu penyerapan kalsium) menjadikan mereka berisiko meningkat untuk riket.

Riket adalah penyakit pelembut tulang yang menyebabkan lenturan kaki yang teruk, pertumbuhan yang lemah, sakit otot, dan kelemahan.

2. Bantu ibu dan bayi sentiasa sihat

Semasa mengandung, anda dapat menyediakan hampir semua kalsium yang ada untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, apabila anda mengambil jumlah kalsium yang disyorkan setiap hari, ia juga dapat menjaga kesihatan diri.

Namun, jika keperluan kalsium tidak dipenuhi, wanita hamil juga terdedah kepada risiko komplikasi.

3. Membantu pembekuan darah

Manfaat kalsium lain ialah ia membantu pembekuan darah.

Tubuh tidak hanya menggunakan kalsium untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat, tetapi juga untuk membiarkan otot berkontraksi, untuk membantu penghantaran impuls saraf dan untuk menjaga kestabilan dan kebolehtelapan membran sel.

Kalsium juga merupakan bahagian penting dalam proses pembekuan darah. Oleh kerana badan tidak menghasilkan kalsium itu sendiri, sangat penting bagi wanita hamil untuk memenuhi keperluan kalsium.

4. Menjaga kesihatan jantung

Banyak orang berpendapat bahawa kalsium hanya bermanfaat untuk tulang, tetapi siapa sangka bahawa kalsium juga bermanfaat bagi kesihatan jantung.

Dilaporkan Zaman Ekonomi, menurut Dr Rahul Chaudhary, yang merupakan perunding kardiologi di Aakash Healthcare Super Speciality di Delhi, kalsium diperlukan oleh tubuh untuk fungsi jantung yang lebih baik.

“Kalsium diperlukan oleh jantung untuk dapat mengontrak dan mengepam darah ke seluruh badan. Ia juga perlu untuk berfungsi dengan betul sistem elektrik atau pengaliran jantung, sehingga memastikan jantung berdegup secara automatik, "katanya.

Jenis makanan yang mengandungi kalsium tinggi

Terdapat beberapa makanan yang mengandungi kalsium tinggi yang baik untuk dimakan oleh ibu hamil. Contohnya, susu, keju dan yogurt adalah sumber kalsium terbaik. Sayuran hijau dan berdaun juga mengandungi kalsium, tetapi dalam jumlah kecil.

Beberapa makanan lain yang juga mengandungi kalsium adalah jus oren, sardin, tahu, salmon, bijirin, dan kubis.

Memenuhi keperluan kalsium untuk wanita hamil adalah sangat penting. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda hamil memenuhi keperluan kalsium harian agar tetap sihat dan perkembangan bayi menjadi lebih baik.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!