Kesihatan

5 Cara Menghalang Air mani Keluar Semasa Berpuasa, Ada Apa?

Selain makan dan minum, salah satu perkara yang boleh membatalkan puasa Ramadan adalah membuang air mani pada siang hari. Untuk mengelakkan pembebasan air mani semasa berpuasa, kebanyakan lelaki mungkin akan berusaha mengelakkan aktiviti yang boleh merangsang gairah seksual.

Namun, bagaimana jika air mani keluar tanpa disedari kerana masalah kesihatan tertentu? Bolehkah dicegah agar air mani tidak keluar semasa berpuasa? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Air mani keluar ketika berpuasa

Mengeluarkan air mani dengan sengaja pada siang hari pada bulan Ramadan boleh membatalkan puasa. Untuk perkara ini, perkara yang boleh dilakukan adalah mengelakkan aktiviti yang dapat merangsang diri sendiri.

Namun, ada beberapa keadaan yang dapat membuat seseorang mengalami ejakulasi tanpa menyedarinya. Ia disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, yang dikenali sebagai kebocoran air mani atau cecair kebocoran simen.

Dipetik dari halaman Nahdlatul Ulama Executive, berbeza dengan aktiviti seksual atau melancap yang disengaja, air mani yang keluar tanpa disedari sebenarnya tidak berbuka puasa. Itu berlaku untuk keadaan perubatan atau keadaan selain aktiviti seksual dan melancap.

Punca keluar air mani tanpa rangsangan

Kebocoran cecair air mani boleh dicetuskan oleh banyak perkara. Bermula dari yang boleh diatasi di rumah hingga mereka yang memerlukan rawatan perubatan. Kebocoran air mani boleh dicetuskan oleh:

Masalah dengan prostat

Prostat adalah kelenjar yang menghasilkan air mani untuk membawa sperma keluar melalui uretra. Kehadiran radang prostat boleh menyebabkan kebocoran air mani. Keradangan boleh dipicu oleh bakteria, jangkitan bakteria atau tindak balas imun.

Impian basah

Mimpi basah boleh berlaku bukan hanya pada waktu malam, tetapi juga ketika anda tidur dalam keadaan berpuasa. Dalam kes ini, air mani keluar melalui ejakulasi semasa tidur. Bukan hanya pada kanak-kanak yang baru memasuki akil baligh, mimpi basah juga dapat terjadi pada orang dewasa yang jarang mengalami ejakulasi.

Kesan sampingan ubat

Ubat seperti antidepresan untuk gangguan mood boleh menyebabkan air mani bocor. Sebenarnya, ubat ini juga boleh mencetuskan kesan sampingan lain seperti disfungsi ereksi dan penurunan libido.

Kecederaan saraf

Kejadian kecederaan pada saraf dapat mengeluarkan air mani tanpa menyedarinya. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh beberapa perkara seperti jangkitan, diabetes, strok, sklerosis berganda, kesan prosedur pembedahan saraf tunjang, hingga faktor usia.

Petua untuk mengelakkan air mani keluar semasa berpuasa

Seperti yang telah disebutkan, pembuangan air mani bukan hanya disebabkan oleh aktiviti seksual, tetapi keadaan lain yang dipicu oleh masalah atau keadaan kesihatan tertentu. Berikut adalah petua untuk mengelakkan air mani keluar semasa berpuasa yang boleh anda pakai:

1. Mengalihkan perhatian

Sekiranya anda seorang yang mempunyai libido tinggi dan mudah terangsang, cubalah mengalihkan perhatian untuk mengelakkan perkara yang boleh membangkitkan gairah. Anda boleh melakukan aktiviti positif yang dapat mengalihkan perhatian minda anda dari aktiviti seksual.

2. Mencegah pembebasan air mani ketika berpuasa dengan latihan Kegel

Latihan Kegel. Sumber foto: shutterstock.

Latihan Kegel adalah latihan yang melatih kekuatan otot pelvis. Mengekalkan kekuatan otot pelvis sangat penting, kerana bahagian tubuh ini mempunyai kaitan dengan pundi kencing yang menyimpan air kencing.

Otot pelvis yang sihat dapat mengoptimumkan prestasi uretra, yang menghubungkan pundi kencing ke saluran kencing. Kesan positifnya, anda dapat mengawal sebarang cecair yang melewati saluran, sama ada air kencing atau air mani.

Baca juga: Bukan hanya untuk wanita, ini adalah teknik dan faedah latihan Kegel untuk lelaki

3. Cara mengelakkan air mani keluar semasa berpuasa dengan ubat

Anda boleh menggunakan ubat untuk mencegah pembuangan air mani semasa berpuasa. Ubat itu boleh disesuaikan mengikut penyebabnya. Sebagai contoh, dalam kes kebocoran air mani kerana jangkitan bakteria pada prostat, anda boleh menggunakan antibiotik.

Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat mengurangkan kepekaan atau kepekaan hujung zakar, bertindak seperti anestetik tempatan topikal. Ubat ini boleh dalam bentuk krim, gel, atau sembur seperti lidocaine, prilocaine, dan benzocaine.

4. Mencegah pembebasan air mani ketika berpuasa dengan psikoterapi

Sekiranya penyebab kebocoran air mani adalah disebabkan oleh kesan sampingan ubat antidepresan, psikoterapi boleh dilakukan ketika berpuasa. Terapi ini dapat menggantikan penggunaan ubat-ubatan, walaupun kombinasi keduanya dianggap paling berkesan.

5. Makan makanan berkhasiat dan bersenam

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Makan makanan berkhasiat dapat membantu anda mendapat prostat yang sihat. Seperti yang telah disebutkan, prostat adalah tempat di mana air mani atau air mani dihasilkan.

Selain itu, senaman secara berkala juga dapat memudahkan anda mengawal berat badan anda. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan pelbagai masalah pada prostat dan pundi kencing.

Itulah beberapa cara untuk mengelakkan air mani keluar semasa berpuasa, termasuk yang disebabkan oleh keadaan perubatan. Supaya badan tetap cergas ketika berpuasa, tunaikan pemakanan seimbang dengan diet berkhasiat semasa sahur dan iftar, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!