Kesihatan

Jangan mudah mempercayai siri maklumat mengenai seks oral yang ternyata menjadi mitos, ini adalah fakta

Seks oral dipilih oleh sebilangan pasangan untuk mengubah bentuk hubungan intim untuk kepuasan antara satu sama lain. Sayangnya banyak penggabungan maklumat mengenai kaedah seks ini, yang mudah dipercayai tetapi tidak semestinya benar.

Mungkin anda sering mendengar maklumat mengenai seks oral yang ternyata tidak benar atau hanya mitos. Berikut adalah 5 mitos yang sering menjadi persoalan bagi sesetengah orang, mari kita lihat ulasannya!

Baca Juga: Harus Tahu, Ini adalah Rangkaian Aplikasi untuk Mengira Kalori

5 mitos biasa mengenai seks oral

Berikut adalah 5 mitos mengenai seks oral yang sering dibincangkan mengenai maklumat seksual, termasuk:

Mitos bahawa seks oral tidak menyebabkan sifilis

Ramai orang berpendapat bahawa seks oral tidak menyebabkan sifilis, tetapi hakikat Sifilis boleh menular melalui seks oral. Melakukan seks oral tanpa menggunakan kondom boleh memberi kesan besar untuk mendapat sifilis.

Lebih-lebih lagi, jika terdapat luka terbuka di mulut, risikonya akan meningkat untuk mendapat penyakit ini. Di samping itu, kesan sifilis termasuk sakit pada alat kelamin, bibir, dan mulut.

Mitos bahawa seks oral tidak menyebabkan penyakit kelamin

Selalunya pemahaman ini disalahtafsirkan untuk sesetengah orang, terutama di kalangan remaja. Fakta Seks oral tanpa menggunakan kondom sebenarnya boleh meningkatkan risiko jangkitan kelamin.

Mitos bahawa menggosok gigi sebelum melakukan seks oral boleh menyebabkan HIV

Maklumat mengenai menggosok gigi sebelum seks oral boleh menyebabkan HIV tidak benar. Fakta jika anda mempunyai luka kecil di mulut, maka melakukan seks oral tidak meningkatkan risiko penularan penyakit HIV.

HIV sangat jarang menular melalui mulut, kerana enzim yang terdapat di dalam mulut dapat mencegah penularan penyakit HIV.

Tetapi ada baiknya tetap melakukan hubungan seks yang sihat dan berjumpa doktor dengan kerap sekiranya anda sering menukar pasangan.

Wanita tidak boleh orgasme semasa seks oral

Ramai orang berpendapat bahawa wanita hanya bergantung pada seks faraj untuk mencapai orgasme, tetapi ini tidak benar. Fakta Ramai wanita dapat mencapai orgasme semasa hubungan seks yang merupakan gabungan seks oral dan seks faraj.

Minum jus nanas boleh mempengaruhi rasa air mani

Pada dasarnya cairan tubuh seseorang seperti air mani, air liur, cairan vagina, dan peluh dapat dipengaruhi oleh gaya hidup sihat. Tetapi itu tidak bermaksud dengan memakan jus nanas anda boleh mengubah rasa air mani.

Baca juga: Jangan tertekan, berikut adalah cara mengatasi kedudukan bayi sungsang

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found