Kesihatan

5 Jenis Teh yang Membakar Lemak di Perut dan Menurunkan Berat Badan

Mempunyai badan yang ideal adalah impian bagi sesetengah orang. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan hasil ini. Selain bersenam dan diet khas, anda dapat menurunkan berat badan dengan kerap minum teh jenis tertentu.

Beberapa jenis teh dapat mengoptimumkan proses pembakaran lemak dan kalori. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Jenis teh yang berkesan untuk membakar lemak perut

Terdapat sekurang-kurangnya lima jenis teh yang boleh anda minum secara berkala untuk membantu menurunkan berat badan. Bermula dari yang biasa seperti teh hijau, hingga yang mungkin terdengar kurang popular seperti teh putih.

1. Teh hijau

Teh pertama yang dapat membantu menurunkan berat badan adalah teh hijau. Kehadiran antioksidan dalam bentuk katekin tinggi dipercayai dapat meningkatkan metabolisme dan membantu proses pemecahan lemak.

Katekin berfungsi dengan mengaktifkan kinase, enzim yang membantu tubuh menggunakan dan memproses lemak menjadi sumber tenaga.

Menurut percubaan klinikal tahun 2008 yang melibatkan 60 orang yang gemuk, pengambilan ekstrak teh hijau secara berkala selama tiga bulan dapat membantu anda menurunkan 3.3 kg berat badan dan membakar 183 kalori lebih banyak sehari.

2. Teh hitam

Walaupun kurang popular daripada jenis teh lain, teh hitam cukup berkesan dalam membantu menurunkan berat badan, anda tahu. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Teh hitam dibuat dari daun tanaman Camellia sinensis yang telah layu setelah menuai.

Proses pengoksidaan membuat daun terkena udara dalam jangka masa yang lama. Ini menyebabkan enzim memecah sejumlah bahan kimia di dalam daun, mengakibatkan warna gelap dan aroma khas.

Menurut sebuah kajian, teh hitam dapat menekan kadar glukosa darah dan trigliserida, yang menyumbang kepada penurunan berat badan.

Tidak ketinggalan, kandungan kafein dan flavonoid yang tinggi juga berperanan dalam membakar kalori dengan lebih optimum. Minum tiga cawan teh hitam secara berkala dipercayai dapat membantu mengurangkan lilitan pinggang dengan ketara.

Baca juga: Teh Hitam atau Kopi Hitam, Mana Yang Lebih Sihat?

3. Teh Oolong

Teh Oolong adalah minuman tradisional Cina yang dibuat oleh proses pengoksidaan separa, meletakkannya di antara teh hijau dan teh hitam. Proses ini mempengaruhi sebilangan bahan aktif di dalamnya, salah satunya adalah polifenol.

Menurut kajian tahun 2005, teh oolong dapat mempercepat kadar metabolisme (kadar metabolisme) dan pembakaran lemak. Kedua-dua perkara ini dipercayai dapat mengoptimumkan program penurunan berat badan yang anda jalankan.

Penyelidikan lain juga menyatakan bahawa berbanding dengan air, teh oolong dapat menghasilkan 2.9 peratus lebih banyak tenaga atau setara dengan membakar 280 kalori setiap hari.

4. Teh putih

Teh seterusnya yang sesuai untuk dimakan untuk membantu menurunkan berat badan adalah teh putih. Tidak seperti kebanyakan jenis teh lain, teh putih dibuat dari daun tanaman C. sinensis yang sangat muda.

Teh putih adalah teh yang tidak melalui banyak proses pemprosesan, jadi pelbagai mikronutriennya diawet dengan baik, termasuk kandungan polifenol sebagai bahan pembakar lemak. Bukan hanya itu, sebatian katekin yang dimiliki juga setara dengan yang terdapat dalam teh hijau.

Teh putih dapat membantu memecahkan lemak dan mencegah pembentukan sel lemak baru. Sudah tentu, ia dapat mengurangkan risiko kenaikan berat badan. Teh putih juga dapat meningkatkan kadar metabolisme untuk memacu proses pembakaran 100 kali lebih banyak kalori.

Bukan hanya membantu menurunkan berat badan, teh putih juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang luar biasa. Dipetik dari garis kesihatan, Teh ini dapat mengekalkan kesihatan mulut untuk membunuh sel barah.

5. Teh pudina

Jenis teh terakhir yang boleh digunakan untuk membantu menurunkan berat badan adalah teh pudina teh pudina. Secawan teh pudina panas dipercayai dapat menahan selera makan secara semula jadi.

Sebenarnya, hanya dengan menyedut aroma setiap dua jam, anda dapat merasakan kesan yang sama.

Teh ini dibuat dari campuran daun pudina adalah minuman tradisional yang biasa terdapat dalam budaya Timur Tengah. Selain dapat mengurangkan selera makan, teh pudina juga mengandungi sedikit kalori.

Petikan dari hidup bersemangat, secawan teh pudina 8-ons (200 ml) hanya 2 kalori. Lebih sedikit kalori yang masuk menjadikan badan membakar lebih cepat. Oleh itu, potensi pengumpulan untuk menyebabkan kegemukan dapat diminimumkan.

Nah, itulah 5 jenis teh yang boleh anda minum untuk mengurangkan berat badan. Untuk hasil terbaik, seimbangkan dengan senaman dan diet berkhasiat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!