Kesihatan

Mencuci Muka Dengan Sabun Mandi, Apa Kesannya pada Kulit Muka?

Walaupun terdapat banyak pilihan sabun muka, ada orang yang tidak peduli dan memilih untuk mencuci muka dengan sabun mandi. Tetapi bolehkah anda mencuci muka dengan sabun?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada anda boleh mencuci muka dengan sabun atau tidak, mari lihat ulasan berikut. Kerana walaupun tujuannya adalah sama untuk membersihkan wajah anda, anda perlu mengetahui sama ada terdapat ramuan yang berbeza dalam mencuci muka dan sabun mandi biasa.

Baca Juga: Wajah Kusam Bersinar Lagi, 8 Cara Ini adalah Kuncinya

Bahan dalam sabun mandi

Sabun mandi dengan sabun pencuci muka khas pastinya mempunyai kandungan yang berbeza. Mari kita lihat terlebih dahulu apa kandungan sabun mandi.

Mengandungi surfaktan

Surfaktan masih banyak digunakan dalam produk pembersih, termasuk sabun mandi. Surfaktan dapat menjadikan kotoran dan minyak lebih mudah dibilas dengan air. Malangnya dalam penggunaannya ada kemungkinan kesan yang tidak menyenangkan.

Mengandungi wangian

Banyak sabun mandi juga menggunakan wangian. Dalam wangian yang biasa digunakan dalam sabun, mungkin mengandungi flafat. Rasa ini digunakan untuk membuat wangian bertahan lama.

Sabun mandi tidak dibuat untuk kulit wajah

Kulit wajah mempunyai pelbagai jenis, terdapat kering, kombinasi dan berminyak. Setiap jenis harus menggunakan produk sabun pembersih dengan formulasi yang telah disesuaikan. Ini tidak dapat dicapai jika anda mencuci muka dengan sabun mandi.

Di samping itu, menggunakan produk yang salah sebenarnya boleh menjadikan keadaan kulit wajah menjadi lebih teruk. "Sabun atau pembersih yang salah boleh merengsakan kulit, memburukkan lagi jerawat atau tidak menyokong penggunaan ubat jerawat," kata ahli dermatologi, Dr. Kathleen Welsh yang berpusat di San Francisco.

Apa yang berlaku jika anda mencuci muka dengan sabun?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, anda tidak boleh mencuci muka dengan sabun bar. Kecuali sabun itu memang diformulasikan untuk mencuci muka juga. Inilah sebab mengapa anda tidak boleh mencuci muka dengan sabun:

1. Kulit menjadi tidak selesa

Sebilangan orang dengan kulit sensitif mungkin mengalami kemerahan atau gatal menggunakan produk yang mengandungi surfaktan. Biasanya keadaan ini akan bertambah baik jika anda berhenti menggunakan produk yang mengandungi surfaktan.

2. Mencuci muka dengan sabun boleh menjadikan kulit lebih kering

Sabun mandi yang mengandungi surfaktan biasanya lebih berbuih. Sebilangan besar orang berpendapat bahawa sabun berbuih dapat membersihkan. Kenyataannya adalah sebaliknya.

“Orang cenderung mencari sabun dengan busa, kerana tanpa busa dianggap tidak bersih. Sebenarnya, busa dapat mengeluarkan minyak semula jadi dari kulit, "kata Dr. Erum Ilyas, pakar dermatologi yang berpusat di Pennsylvania.

Sekiranya minyak hilang sepenuhnya, ia boleh mengeringkan kulit. Kerana minyak di wajah sebenarnya dapat menjaga kelembapan kulit wajah.

3. Mencuci muka dengan sabun boleh mengganggu pH

Satu kajian PMC menjelaskan bahawa kulit sihat normal mempunyai pH sekitar 5,4 hingga 5,9. Walaupun sebilangan besar sabun mempunyai pH tinggi atau bersifat alkali, dari 9 hingga 10, keadaan ini boleh menyebabkan kulit kering dan boleh menjadi lebih sensitif.

Sedikit ulasan, jika hidrogen berpotensi (pH) adalah istilah yang menunjukkan tahap keasidan, mulai dari 1 hingga 14.7. Di bawah 7 adalah berasid, sementara di atas 7 adalah asas.

4. Kesan buruk dari wangian

Dilaporkan dari Healthywomen.org, pendedahan berterusan terhadap wangian boleh memberi kesan negatif pada sistem saraf pusat, selain mencetuskan alahan, migrain dan gejala asma.

Satu lagi perkara yang telah dinyatakan ialah flafat adalah bahan kimia sintetik yang boleh menjadi toksik.

Baca Juga: 5 Yang Harus dan Tidak Perlu Menggunakan Pelindung Matahari yang Anda mesti Tahu

Apa jenis sabun yang harus anda gunakan untuk mencuci muka?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda harus memilih sabun muka mengikut jenis kulit anda. Selain itu, pilih sabun yang lembut dan tidak mengganggu kesihatan kulit wajah.

Berikut adalah beberapa petua untuk anda:

  • Pilih sabun ringan. Sabun muka yang diformulasikan khas dapat membersihkan minyak dan kotoran tanpa membuatnya kering.
  • Sabun bebas busa. Bebas dari busa bermaksud bebas dari kandungan surfaktan, dengan kata lain, penggunaannya tidak akan mengeringkan kulit wajah.
  • Penggunaan sabun mengikut keadaan. Sekiranya anda mempunyai kulit yang mudah berjerawat, jangan memilih produk pencuci muka dengan cuai. Cari pembersih dengan bahan aktif. AHA / BHA, asid salisilik, benzoil peroksida, natrium sulfacetamide, zink, atau minyak pokok teh.

Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor untuk mendapatkan produk yang betul. Setelah mendapat sabun yang baik untuk kulit wajah, basuh wajah anda dengan kerap. Tetapi jangan terlalu banyak menggunakan sabun.

Selain mencuci muka dengan kerap, anda juga harus rajin menjaga diri penjagaan kulit sesuai untuk jenis kulit. Menjaga kelembapan dan juga rajin memakai pelindung matahari adalah kombinasi yang diperlukan untuk menjaga kesihatan kulit wajah anda.

Itulah ulasan mengenai sama ada anda boleh mencuci muka menggunakan sabun mandi atau tidak. Jawapannya adalah bahawa ia tidak boleh dilakukan. Sekiranya anda adalah salah seorang yang suka melakukannya, mari ubah tabiat dan mula mencari produk pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!