Kesihatan

Ketahui Punca Mimisan dan Cara Mengatasinya

Melihat darah keluar dari hidung anda mungkin akan mengejutkan anda, tetapi jangan panik. Ayuh, lihat apa yang menyebabkan mimisan dan bagaimana mengatasinya.

Apa itu mimisan?

Definisi mimisan adalah pendarahan dari saluran darah di hidung. Istilah perubatan untuk mimisan adalah epistaksis.

Hidung mengandungi banyak saluran darah, yang terletak dekat dengan permukaan di bahagian depan dan belakang hidung. Menjadikannya sangat rapuh dan mudah berdarah. Mimisan adalah perkara biasa pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur antara 3 hingga 10 tahun.

Jenis mimisan

Terdapat dua jenis mimisan. Mimisan pertama anterior, Ia berlaku apabila saluran darah di depan hidung pecah dan berdarah.

Mimisan kedua posterior berlaku di belakang atau di bahagian paling dalam hidung. Dalam kes ini, darah mengalir ke bahagian belakang tekak. Hidung berdarah posterior ini boleh membahayakan.

Punca mimisan

Udara kering adalah penyebab mimisan yang paling biasa. Hidup dalam iklim dapat mengeringkan membran hidung, yang merupakan tisu di dalam hidung.

Kekeringan ini menyebabkan kerak di dalam hidung. Kerak boleh gatal atau jengkel. Sekiranya hidung anda tergores atau tergores, boleh menyebabkan hidung berdarah.

Gunakan antihistamin dan dekongestan Untuk masalah alergi, selesema, atau resdung, ia juga dapat mengeringkan lapisan hidung sehingga menyebabkan mimisan. Hidung yang sering meniup hidung dengan cara kasar adalah penyebab mimisan yang lain.

Namun, jika anda sering mengalami mimisan, mungkin anda mempunyai masalah kesihatan yang lebih serius, segera berjumpa doktor jika anda mengalami ini.

Penyebab biasa mimisan:

 • Objek asing tersekat di hidung.
 • Kerengsaan hidung.
 • Tindak balas alahan.
 • Kecederaan pada hidung.
 • Bersin berulang kali.
 • Udara melampau.
 • Jangkitan saluran pernafasan.
 • Ambil aspirin dalam dos yang besar.

Penyebab mimisan yang agak serius termasuk:

 • Tekanan darah tinggi.
 • Gangguan pendarahan.
 • Gangguan Pembekuan Darah.
 • Kanser.

Sebilangan besar mimisan tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, anda harus mendapatkan rawatan perubatan segera jika mimisan berlangsung lebih dari 20 minit, atau jika ia berlaku selepas kecederaan. Ini mungkin merupakan tanda mimisan posterior, yang lebih serius.

Kecederaan yang boleh menyebabkan mimisan termasuk jatuh, kemalangan jalan raya, atau pukulan ke muka. Mimisan yang berlaku selepas kecederaan mungkin menunjukkan patah hidung, patah tulang tengkorak, atau pendarahan dalaman.

Mendiagnosis mimisan

Sekiranya anda mendapatkan bantuan perubatan untuk mimisan, doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal terlebih dahulu untuk menentukan penyebabnya. Doktor akan memeriksa hidung untuk tanda-tanda benda asing.

Doktor anda juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan apa-apa ubat yang mungkin anda ambil ketika ini.

Beritahu doktor anda mengenai gejala lain yang anda alami. Tidak ada ujian tunggal untuk menentukan punca mimisan. Walau bagaimanapun, doktor boleh menggunakan ujian diagnostik untuk mencari penyebabnya.

Ujian ini merangkumi:

 • Kiraan darah lengkap (CBC), yang merupakan ujian darah untuk memeriksa gangguan darah.
 • Masa tromboplastin separa (PTT), adalah ujian darah yang memeriksa berapa lama darah anda membeku.
 • Endoskopi hidung.
 • Imbasan CT hidung.
 • X-ray muka dan hidung.

Rawat mimisan anterior

Merawat mimisan anterior. Sumber Foto: .drxnoze.com

Sekiranya anda mengalami mimisan anterior, hidung berdarah di hadapan hidung, biasanya lubang hidung. Anda boleh mencuba merawat mimisan anterior di rumah. Semasa duduk, tekan bahagian lembut hidung anda.

Pastikan lubang hidung anda ditutup sepenuhnya. Tutup hidung anda selama 10 minit, condong ke depan sedikit, dan tarik nafas melalui mulut.

Jangan berbaring semasa cuba menghentikan mimisan. Berbaring boleh menyebabkan menelan darah dan boleh mengganggu perut.

Lepaskan nafas dari lubang hidung selepas 10 minit dan periksa untuk melihat apakah pendarahan telah berhenti. Ulangi langkah ini jika pendarahan berterusan.

Anda juga boleh menggunakan kompres sejuk di hidung atau menggunakan semburan dekongestan hidung untuk menutup saluran darah kecil.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda tidak dapat menghentikan mimisan sendiri. Anda mungkin mengalami mimisan posterior yang memerlukan rawatan yang lebih intensif.

Rawat mimisan posterior

Sekiranya anda mengalami mimisan posterior, tandanya hidung anda berdarah dari belakang hidung anda. Darah juga cenderung mengalir dari bahagian belakang hidung ke kerongkong. Mimisan posterior kurang biasa dan sering lebih serius daripada mimisan anterior.

Mimisan posterior tidak boleh dirawat sendirian di rumah. Hubungi doktor anda atau pergi ke bilik kecemasan (ER) jika anda fikir anda mengalami gejala mimisan posterior.

Cara mencegah mimisan

Terdapat beberapa cara untuk mencegah mimisan, iaitu:

 • Gunakan pelembap di rumah untuk memastikan udara sentiasa lembap. Kerana mimisan dapat terjadi kerana udara kering.
 • Elakkan menekan secara paksa, menggaru bahagian dalam hidung, atau mengeluarkan lendir dan serpihan paksa di hidung.
 • Hadkan pengambilan aspirin, yang dapat menipis darah dan menyumbang kepada mimisan. Bincangkan perkara ini dengan doktor anda terlebih dahulu kerana faedah mengambil aspirin mungkin melebihi risiko.
 • Gunakan antihistamin dan dekongestan secara sederhana. Ini dapat membantu hidung mengelakkan mimisan.
 • Gunakan semburan garam atau gel untuk memastikan saluran hidung lembap.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!