Kesihatan

Gejala Herpes pada Lelaki Selalunya Tidak Dikesan Pada Permulaan, Inilah Tanda-Tanda!

Herpes genital adalah salah satu jenis penyakit kelamin yang mesti diperhatikan. Malangnya, gejala herpes genital pada lelaki sering tidak dikesan lebih awal, sehingga penularan kepada orang lain berlaku tanpa menyedarinya.

Jadi, apakah gejala herpes yang biasanya berlaku pada lelaki? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu herpes genital?

Herpes genital adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Sebilangan besar penularan berlaku melalui aktiviti seksual.

Gejala boleh muncul bukan sahaja pada alat kelamin, tetapi juga kawasan lain yang terlibat dalam aktiviti seksual. Sekiranya disebarkan melalui seks oral, herpes boleh muncul di mulut, gigi, dan gusi.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Tidak ada ubat yang benar-benar berkesan terhadap herpes genital. Beberapa antivirus hanya memendekkan tempoh simptom dan mencegah kejadian di masa depan.

Sebenarnya, herpes genital lebih cenderung menyerang wanita. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), pada lelaki, jumlah penderita adalah sekitar lapan peratus dari keseluruhan kes setiap tahun.

Gejala herpes genital pada lelaki

Seperti yang telah disebutkan, dalam kebanyakan kes, gejala herpes genital pada lelaki tidak dikesan pada awalnya. Namun, jika virus terus berkembang, gejala masih dapat muncul walaupun memerlukan masa yang lama.

Herpes genital biasanya dicirikan oleh lebam merah di sekitar kawasan kemaluan, termasuk zakar, skrotum, dan dubur. Di samping itu, gejala herpes genital lain pada lelaki boleh merangkumi:

 • Sensasi kesemutan di kawasan kemaluan, kadang-kadang boleh memancar ke paha
 • Benjolan merah yang boleh berubah menjadi lepuh
 • Bengkak di kawasan pangkal paha, leher, atau lengan bawah
 • Sakit otot
 • Demam
 • Sakit kepala
 • Mudah letih tanpa sebab
 • Kesukaran membuang air kecil.

Baca juga: Berhati-hati Berjangkit! Tabiat Ini Boleh Menjadi Penyebab Ketuat Genital

Bilakah gejala herpes pada lelaki muncul?

Walaupun pada awalnya tidak ada tanda-tanda, gejala herpes pada lelaki kadang-kadang muncul kira-kira empat hari selepas jangkitan atau terdedah kepada virus untuk pertama kalinya. Sekiranya ia muncul, gejala ini dapat bertahan selama berminggu-minggu.

Simptom kitaran pertama biasanya berlangsung lebih lama, dan mungkin berlaku di beberapa bahagian badan, bukan hanya di kawasan kemaluan. Sekiranya simptom telah hilang, itu tidak bermakna penyakitnya telah sembuh.

Virus ini masih boleh bertahan di dalam badan walaupun tidak ada gejala. Pada masa-masa tertentu, virus boleh kembali kepada gejala yang sama seperti sebelumnya.

Setelah berjaya memasuki kulit, virus ini dapat bergerak di sepanjang laluan saraf. Terdapat tempoh virus menjadi tidak aktif, tetapi tetap berada di dalam badan.

Kembalinya gejala herpes genital pada lelaki

Orang yang sudah tidak simptomatik harus tetap waspada terhadap herpes genital. Kerana, dipetik dari WebMD, Setelah dijangkiti, gejala akan muncul lebih dari sekali dalam jangka masa yang berlainan. Gejala boleh muncul empat hingga lima kali setahun.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, gejala-gejala ini mungkin muncul lebih jarang kerana tubuh telah mengenali struktur virus dan membuat sistem kekebalan tubuh untuk melawannya. Walaupun jarang muncul kembali, itu tidak bermaksud virus itu telah mati sepenuhnya.

Gejala herpes genital boleh muncul semula pada lelaki yang mengalami tekanan, emosi, atau sakit. Dalam keadaan ini, sistem imun akan berkurang dan kurang mampu menekan perkembangan virus. Akibatnya, virus menjadi lebih mudah diaktifkan dan mencetuskan gejala.

Penjagaan rumah

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa tidak selesa dari munculnya gejala herpes genital, termasuk:

 • Ambil ubat penahan sakit seperti aspirin, acetaminophen, atau ibuprofen
 • Mandi atau bilas kawasan simtomatik dengan larutan air garam suam dua kali sehari (½ sudu teh garam per liter air)
 • Pakai pakaian yang longgar supaya peredaran udara di sekitar luka terjaga
 • Air sejuk atau ais yang telah dibalut dengan kain di kawasan kulit yang bergejala
 • Dapatkan rehat yang banyak.

Selain itu, anda juga perlu melakukan langkah pencegahan agar herpes tidak merebak ke bahagian atau orang lain, iaitu:

 • Jangan mencium apabila anda atau pasangan anda mempunyai gejala herpes
 • Elakkan seks oral apabila satu pasangan mempunyai luka di mulut atau alat kelamin
 • Jangan melakukan hubungan fizikal (alat kelamin atau dubur) jika terdapat luka
 • Basuh tangan dengan sabun dan air setelah menyentuh kawasan yang dijangkiti.

Nah, itulah tinjauan mengenai gejala herpes genital pada lelaki dan pelbagai rawatan yang boleh dilakukan. Untuk meminimumkan risikonya, seboleh mungkin elakkan aktiviti seksual yang berisiko, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!