Kesihatan

Khasiat Minyak Penting: Adakah Mungkin Mengurangkan Keluhan pada Pesakit COVID-19?

Minyak pati atau lebih dikenali sebagai minyak pati adalah ekstrak cair dari pelbagai tanaman yang berpotensi memberikan faedah. Minyak ini mempunyai bau yang kuat dan tinggi bahan aktifnya.

Semasa wabak, minyak pati sering disebut sebagai alternatif rawatan COVID-19. Jadi adakah ia benar? Mari lihat faedah minyak pati dan hubungannya dengan rawatan pesakit COVID-19 di bawah!

Manfaat kesihatan minyak pati

Minyak yang satu ini terkenal dengan aromaterapi. Minyak pati boleh berinteraksi dengan badan dengan disapu atau dihirup yang kemudian merangsang otak atau lebih tepatnya sistem limbik.

Sistem limbik berperanan dalam mengawal beberapa fungsi fisiologi bawah sedar, seperti pernafasan, degupan jantung, dan tekanan darah. Kerana itu, banyak yang mendakwa bahawa minyak pati boleh memberi kesan fizikal pada tubuh.

Untuk menjadi jelas, berikut adalah faedah minyak pati yang terbukti:

1. Mengurangkan keradangan

Melalui kajian yang dilakukan pada tikus dan tabung uji, minyak pati diketahui mempunyai kesan anti-radang. Kesan ini tentunya dapat membantu melawan keadaan keradangan.

Walau bagaimanapun, sangat sedikit kajian manusia yang mengkaji kesan minyak ini terhadap penyakit radang. Oleh itu, keberkesanan dan keselamatannya tidak terjamin.

2. Sifat antibiotik dan antimikrobial

Beberapa jenis minyak pati diketahui mempunyai reaksi positif terhadap kesan antimikrob. Seperti minyak pokok teh dan pudina. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini tidak cukup untuk membuktikan bahawa minyak pati dapat merawat jangkitan bakteria pada manusia.

3. Membantu tidur lebih lena

minyak pati Lavender terbukti dapat meningkatkan kualiti tidur. Terutama pada wanita yang baru melahirkan, begitu juga dengan penghidap penyakit jantung. Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa menyedut minyak lavender memberi kesan positif pada tidur.

4. Melegakan sakit kepala

Beberapa kajian menunjukkan bahawa berlaku pudina dan minyak lavender di dahi dan pelipis membantu melegakan sakit kepala.

Minyak lain seperti pudina, chamomile, dan minyak bijan juga memberikan kesan yang sama. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai perkara ini masih perlu dilakukan.

5. Meredakan tekanan

minyak pati Ia sering digunakan sebagai aromaterapi dan digabungkan dengan terapi tradisional untuk merawat kegelisahan dan tekanan.

Dianggarkan 43 peratus orang yang mengalami tekanan dan kegelisahan juga menggunakan terapi alternatif untuk membantu meredakan gejala mereka.

Tetapi minyak ini tidak dapat dikatakan berkesan untuk mengatasi tekanan dan kegelisahan kerana kesannya hanya dapat bertahan dalam waktu yang singkat.

Baca juga: Faedah Minyak Eucalyptus untuk Corona, Adakah Terdapat Bukti Ilmiah?

Kelebihan minyak pati untuk rawatan COVID-19

Sejak wabak COVID-19, banyak orang mengaitkan kelebihan minyak pati untuk merawat pesakit COVID-19. Kerana, minyak pati mengandungi bahan yang dapat melawan virus.

Namun, berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan, minyak pati tidak boleh dikatakan dapat merawat atau menangkis COVID-19. Sehingga kini, sangat sedikit ubat yang terbukti secara klinikal melawan virus SARS-CoV-2.

Melalui kajian ini, minyak pati diketahui tidak mungkin berinteraksi dengan sasaran virus. Walau bagaimanapun, komponen minyak pati boleh digunakan untuk melegakan gejala COVID-19.

Bahkan FDA, Pentadbiran Dadah di Amerika, telah mengeluarkan surat amaran kepada penjual minyak pati yang membuat tuntutan anti-COVID-19 pada produk mereka.

Kesan sampingan penggunaan minyak pati yang tidak sesuai

Tidak semua produk semula jadi datang tanpa kesan sampingan. Termasuk minyak pati. Sebelum menggunakan minyak ini, perhatikan kemungkinan kesan sampingan, seperti:

  • Kerengsaan dan pembakaran. Untuk mengelakkan ini, pertama-tama anda boleh menggunakan sedikit minyak ke kawasan kulit untuk menguji reaksi. Anda juga perlu mencairkan minyak pati dengan minyak pembawa.
  • Serangan asma. Walaupun minyak pati selamat untuk diambil oleh penyedutan, pesakit asma mungkin mempunyai reaksi semasa menyedut wap.
  • Sakit kepala. Walaupun minyak pati dapat melegakan sakit kepala, menghirup terlalu banyak minyak pati sebenarnya boleh menyebabkan sakit kepala.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found