Kesihatan

Kebiasaan kerap menarik rambut beruban, adakah kesan buruk terhadap kesihatan?

Kemunculan uban di rambut sering kali membuat anda cemas, ya. Keadaan ini boleh mengganggu keyakinan diri. Keinginan untuk mencabut uban secara berkala boleh datang.

Tetapi adakah kesan buruk jika anda sering mencabut uban? Mari lihat ulasan berikut!

Kenali proses pertumbuhan uban

Folikel mempunyai sel pigmen yang membuat melanin dan memberi warna pada rambut. Dengan bertambahnya usia, pigmen akan hilang.

Tanpa pigmen, rambut akan tumbuh menjadi warna yang lebih terang atau kelihatan kelabu. Semakin lama, rambut akan semakin putih. Ini kerana folikel tidak lagi mempunyai melanin.

Rata-rata orang kulit putih akan mula mengalami uban pada pertengahan 30-an. Sementara orang Asia cenderung lebih lama, iaitu pada akhir 30-an.

Sementara itu, orang Afrika-Amerika biasanya hanya akan mengalami perubahan warna setelah mencapai usia pertengahan 40-an.

Menarik uban kerana mengganggu penampilan anda, selamat atau tidak?

Semasa uban pertama kali muncul, anda mungkin mahu mencabutnya. Selain kehadiran uban yang mengganggu penampilan anda, tekstur uban biasanya lebih kasar daripada rambut biasa sehingga terasa tidak selesa.

Tetapi adakah perlu untuk menghilangkan uban? Menurut Dr Martie Gidon, pakar dermatologi di Toronto, menarik rambut beruban tidak berguna, kerana rambut akan tumbuh semula.

"Abu-abu sudah mempunyai tekstur yang lebih kasar daripada rambut yang berpigmen secara semula jadi dan akan tumbuh semula yang kasar," kata Gidon. Besthealthmag.

Sebabnya uban tidak boleh dikeluarkan

Seperti yang telah disebutkan, memetik rambut beruban tidak akan membuatnya hilang secara kekal, kerana uban akan terus tumbuh semula. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui perkara-perkara berikut sebelum memetik uban:

Boleh merosakkan rambut

Ternyata menarik rambut beruban berisiko merosakkan tekstur helai rambut. Setelah dikeluarkan, kelak rambut yang tumbuh akan menjadi lebih kasar dan lebih mudah dijerat daripada sebelumnya.

Kemungkinan rambut tumbuh di bawah kulit

Rambut yang ditarik boleh diganti dengan rambut baru. Tetapi rambut baru berisiko tumbuh ke kulit yang boleh menyebabkan jangkitan.

Sekiranya jangkitan berlaku, ia boleh menyebabkan luka dan menjadi tisu parut. Anda lebih baik tidak mencabut uban anda, okey?

Rambut menjadi lebih nipis

Sebelumnya, disebutkan bahawa rambut yang dicabut dapat tumbuh semula, tetapi ternyata ada keadaan tertentu yang menjadikan rambut yang tercabut tidak akan tumbuh lagi.

Salah satu tanda bahawa rambut yang ditarik tidak akan tumbuh lagi adalah ketika mencabut sehelai rambut, anda akan melihat akar berwarna rambut.

Kemungkinan besar rambut di kawasan yang dikeluarkan tidak akan tumbuh semula dan menjadikan rambut menjadi lebih nipis.

Kulit kepala mungkin rosak

Menarik rambut beruban berulang kali boleh mempengaruhi keadaan folikel anda. Folikel rambut akan rosak dan jika anda terus mencabut rambut, ia boleh merosakkan kulit kepala.

Berurusan dengan uban

Bagi anda yang mula mengalami pertumbuhan rambut beruban, anda pasti tertanya-tanya apakah ada cara untuk mengembalikan rambut ke warna semula.

Sayangnya jawapannya adalah bahawa tidak ada yang dapat anda lakukan, kecuali anda mewarnakan rambut anda dengan pewarna rambut. Namun, jika anda ingin melambatkan proses menukar warna rambut anda, anda boleh mencuba yang berikut:

Makan makanan berkhasiat

Memenuhi nutrien yang diperlukan seperti kalsium, tembaga, zat besi, dan protein keratin. Anda juga boleh menambah pemakanan anda dengan vitamin B5, B6, B9, B12, D, dan zink.

Kandungan vitamin ini dapat membantu menjaga kesihatan dan mengekalkan pigmen rambut. Pengambilan ini hanya melambatkan, bukan untuk menghentikan proses uban, ya.

Mengambil makanan tambahan

Nutrien yang anda makan masih kurang? Cuba ambil makanan tambahan atau multivitamin.

Pemakanan yang mencukupi dapat memastikan folikel akan menghasilkan pigmen dengan betul, terutama bagi mereka yang mengalami pertumbuhan uban awal.

Ubat herba

Sebilangan orang percaya bahawa ubat herba dapat membantu mengekalkan warna rambut dan menjaga kesihatannya. Tetapi beberapa ubat herba juga boleh memberi kesan negatif. Rujuk doktor terlebih dahulu jika anda ingin mencubanya.

Berhenti merokok dan atasi tekanan

Hidup lebih sihat tanpa merokok dan menguruskan tekanan sebenarnya boleh mempengaruhi pertumbuhan uban.

Sebagai tambahan kepada perkara yang telah disebutkan, tentunya pilihan paling mudah untuk menghilangkan uban adalah dengan mewarnakan rambut anda.

Bimbang dengan bahan kimia dalam pewarna rambut? Kini terdapat pilihan untuk pewarna rambut yang lebih semula jadi tetapi dapat memberikan warna yang memuaskan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found