Kesihatan

8 Kebaikan Gimnastik Tobelo untuk Menjaga Kesihatan Badan dan Cergas

Gimnastik adalah salah satu sukan yang sering dilakukan di Indonesia. Dengan pergerakan yang cukup mudah dilakukan, orang dari semua peringkat usia biasanya dapat mengikuti arahan gimnastik tanpa kesukaran yang ketara.

Nah, salah satu latihan yang sedang dibincangkan di mana-mana adalah gimnastik tobelo dari Halmahera Utara, Maluku.

Mempunyai ciri-ciri koreografi yang bertenaga dan ceria, ternyata latihan ini mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh, anda tahu.

Baca juga: Gimnastik Kecergasan Fizikal dan Kebaikannya untuk Kesihatan Tubuh

Kebaikan latihan tobelo untuk kesihatan

Bosan dengan gimnastik yang sama? Lihatlah beberapa faedah latihan Tobelo berikut:

Perbaiki mood yang tidak baik

Latihan secara amnya telah terbukti meningkat mood dengan mengurangkan kemurungan, kegelisahan dan tekanan. Ini juga berlaku semasa anda melakukan latihan Tobelo.

Pergerakan fizikal yang terlibat akan menghasilkan perubahan pada bahagian otak yang mengatur tekanan dan kegelisahan. Bukan hanya itu, ia juga dapat meningkatkan kepekaan otak terhadap hormon serotonin dan norepinefrin, yang melegakan perasaan depresi.

Pergerakan senaman dalam latihan Tobelo juga dapat meningkatkan pengeluaran endorfin, yang diketahui dapat membantu menghasilkan perasaan positif dan mengurangkan persepsi kesakitan.

Membantu mencapai berat badan yang ideal

Bukan hanya penampilan yang lebih menarik, mempunyai berat badan yang sihat, juga akan menjadikan tubuh kurang rentan terhadap pelbagai penyakit.

Nah, salah satu cara untuk mewujudkannya adalah dengan melakukan latihan Tobelo secara rutin. Ciri-ciri pergerakannya aktif dan tempo agak cepat, ia akan sangat berkesan dalam membantu menurunkan berat badan.

Memelihara otot dan tulang yang sihat

Semasa melakukan gimnastik Tobelo, otot dan tulang akan bergerak secara berterusan untuk jangka masa yang panjang.

Aktiviti fizikal seperti ini, secara tidak langsung dapat menjadi medium untuk merangsang tubuh untuk membina jisim otot, terutama jika disertai dengan pengambilan protein yang mencukupi.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, seiring bertambahnya usia, tubuh juga cenderung kehilangan jisim dan fungsi otot, menjadikannya rentan terhadap kecederaan atau bahkan kecacatan.

Oleh itu, melakukan aktiviti fizikal secara teratur, misalnya melalui gimnastik tobelo, adalah mustahak untuk mengurangkan risiko kehilangan otot dan mengekalkan kekuatannya ketika anda meningkat usia.

Menjaga tenaga terjaga

Tahukah anda bahawa senaman boleh mencetuskan tenaga bagi orang yang sihat dan mereka yang menderita pelbagai masalah kesihatan?

Ya, sebuah kajian mengemukakan fakta bahawa melakukan senaman secara berkala selama 6 minggu, dapat mengurangkan perasaan keletihan pada 36 orang yang sihat yang telah melaporkan keletihan yang berterusan.

Baca juga: 5 Sukan Semasa Berpuasa Yang Boleh Anda Lakukan #Di Rumah

Meningkatkan kewaspadaan

Sekiranya anda mengalami turun naik hormon yang tidak stabil, mungkin anda perlu mula melakukan latihan Tobelo pada waktu pagi.

Kenapa? Kerana pengeluaran hormon kortisol, yang juga dikenali sebagai penyebab tekanan, sering meningkat pada waktu itu.

Dengan bersenam pada waktu pagi, anda dapat menurunkan pengeluaran hormon ini sehingga anda mempunyai irama sirkadian yang lebih sihat.

Mengurangkan risiko penyakit kronik

Kekurangan aktiviti fizikal yang kerap adalah penyebab utama pelbagai penyakit kronik, seperti gangguan fungsi jantung, tekanan darah tinggi, dan sejenisnya.

Itulah sebabnya senaman teratur dianjurkan kerana dapat meningkatkan kepekaan insulin, kecergasan kardiovaskular, dan menurunkan tekanan darah dan kadar lemak darah.

Salah satunya boleh dilakukan melalui latihan Tobelo yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik ini.

Meningkatkan kualiti memori otak

Senaman dapat meningkatkan fungsi otak, melindungi ingatan dan kemahiran berfikir.

Pertama sekali, ini berlaku dengan meningkatkan degupan jantung, yang meningkatkan aliran darah dan oksigen ke otak. Kedua, ia juga dapat merangsang pengeluaran hormon yang dapat mendorong pertumbuhan sel otak.

Jadi, aktiviti fizikal yang teratur sangat penting pada orang dewasa yang lebih tua kerana penuaan yang digabungkan dengan tekanan dan keradangan dapat menyebabkan perubahan struktur dan fungsi otak.

Menjadikan tidur lebih baik

Mengalami masalah tidur nyenyak pada waktu malam? Tidak perlu sibuk mencari pil tidur, kerana yang anda perlukan hanyalah bersenam pada waktu pagi.

Kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa orang dewasa mendapat tidur yang lebih baik pada hari mereka bersenam pada pukul 7 pagi

Selepas senaman pagi, para peserta menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur dengan lena dan kurang mendapat waktu untuk bangun pada waktu malam. Mereka juga memerlukan lebih sedikit masa untuk tidur.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found