Kesihatan

Sebelum Pemindahan Ginjal, Mari Memahami Prosedur dan Risiko Selepas Pembedahan!

Transplantasi buah pinggang adalah prosedur pembedahan untuk meletakkan buah pinggang yang sihat dari penderma pada orang yang mempunyai buah pinggang yang tidak lagi berfungsi.

Ginjal adalah dua organ berbentuk kacang yang terletak di setiap sisi tulang belakang tepat di bawah tulang rusuk. Fungsi utamanya adalah menyaring dan membuang sisa, mineral, dan cairan dari darah.

Apabila buah pinggang kehilangan keupayaannya, tahap cecair dan sisa berbahaya bertambah dan meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Orang Dewasa Mengambil Ubat Deworming? Jangan ragu, berikut adalah faedahnya

Siapa yang memerlukan pemindahan buah pinggang?

Pemindahan biasanya dilakukan oleh penghidap buah pinggang yang telah berhenti sepenuhnya. Penyakit buah pinggang peringkat akhir berlaku apabila salah satu organ terpenting dalam badan kehilangan sekitar 90 peratus kemampuannya untuk berfungsi secara normal.

Penyebab utama penyakit ginjal peringkat akhir termasuk diabetes, tekanan darah tinggi yang kronik dan tidak terkawal, dan keradangan dan parut penapis kecil di ginjal (glomerulus). Sekiranya anda mencapai tahap ini, doktor anda mungkin akan mengesyorkan dialisis (dialisis).

Sebelum menjalani transplantasi, doktor akan memberitahu calon yang keadaannya memungkinkan untuk melakukan pemindahan buah pinggang. Doktor akan memilih pesakit yang cukup sihat untuk menjalani pembedahan besar.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan yang serius, pemindahan buah pinggang mungkin berbahaya atau tidak berfungsi. Nah, beberapa keadaan serius yang meliputi, antara lain, menjalani rawatan barah, tuberkulosis, menggunakan ubat-ubatan haram dan mempunyai penyakit kardiovaskular yang teruk.

Di samping itu, doktor juga akan melakukan beberapa penilaian, mengenai keadaan fizikal, psikologi, dan persetujuan daripada keluarga. Pemeriksaan lengkap dalam bentuk urin dan ujian darah biasanya dilakukan sebelum pembedahan untuk memastikan sama ada badan cukup sihat.

Bagaimana prosedur pemindahan buah pinggang dilakukan?

Sebelum pembedahan dilakukan, doktor akan menjadualkan transplantasi terlebih dahulu sekiranya mereka mahu menerima penderma dari orang yang masih hidup. Walau bagaimanapun, sekiranya penderma telah meninggal, mereka mesti menunggu untuk melihat apakah tisu yang mereka ada sesuai dengan badan.

Melaporkan dari Healthline, transplantasi ginjal akan dimulakan dengan menguji antibodi dengan menarik darah, maka jika hasilnya negatif, anda dapat terus melakukan transplantasi ginjal.

Pemindahan buah pinggang dilakukan dengan anestesia umum sehingga semasa operasi, pesakit tidak merasa sakit dan anda akan tertidur. Anestetik biasanya disuntik ke dalam badan melalui garis intravena atau IV di tangan atau lengan.

Setelah tertidur, doktor kemudian mula membuat sayatan di perut dan meletakkan ginjal dari penderma di dalam badan pesakit. Arteri dan urat dari ginjal ke arteri akan dihubungkan untuk membolehkan darah mengalir melalui buah pinggang baru.

Langkah seterusnya doktor adalah menyambungkan ureter buah pinggang baru ke pundi kencing sehingga pesakit dapat membuang air kecil secara normal.

Secara amnya, doktor akan meninggalkan ginjal yang asal di dalam badan kecuali ia kemudian menyebabkan masalah serius, seperti tekanan darah tinggi atau jangkitan.

Baca juga: Cara Selamat Mengempis Bisul, Salah satunya dengan Bahan Semula jadi!

Rawatan selepas pembedahan buah pinggang dilakukan

Sejurus setelah sedar selepas pembedahan, kakitangan perubatan akan memantau tanda-tanda penting dan jika mereka stabil, mereka boleh dipindahkan ke bilik pesakit. Biasanya, orang yang baru menjalani transplantasi diminta untuk tinggal di hospital sekurang-kurangnya satu minggu selepas pembedahan.

Ginjal baru biasanya memerlukan masa untuk membersihkan sampah dari badan. Rasa sakit dan sakit akan terasa dekat tapak sayatan ketika ia sembuh. Oleh itu, doktor akan memantau tubuh pesakit sekiranya kemungkinan menyebabkan komplikasi.

Pesakit juga perlu mengikuti jadual pengambilan ubat penekan imun yang ketat untuk menghentikan tubuh daripada menolak ginjal yang baru. Sebelum meninggalkan hospital, pasukan perubatan transplantasi akan memberi anda arahan khusus mengenai bagaimana dan kapan anda harus mengambil ubat anda.

Ubat penekan kekebalan harus diambil seperti yang diarahkan secara berkala dan doktor anda juga mungkin memberikan ubat tambahan untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Pemantauan diri sangat penting, terutamanya jika badan anda sakit, bengkak, dan mempunyai gejala seperti selesema.

Harap maklum, pemindahan adalah operasi utama yang mempunyai pelbagai kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan atau risiko selepas pembedahan, boleh menjadi reaksi alergi terhadap anestesia umum, pendarahan, pembekuan darah, dan kebocoran ureter.

Bukan hanya itu, beberapa orang yang menjalani pemindahan juga boleh mengalami serangan jantung dan strok. Oleh itu, pastikan anda selalu melakukan pemeriksaan atau pemeriksaan berkala dengan doktor anda untuk mengelakkan risiko pembedahan buah pinggang.

Masalah kesihatan lain yang anda dan keluarga anda boleh tanyakan kepada doktor pakar di Good Doctor melalui perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found