Kesihatan

Bimbang dengan Perut Bayi yang Kembung? Ayuh, kenal pasti punca dan bagaimana mengatasinya!

Perut kembung pada bayi adalah keadaan di mana udara atau gas terperangkap di kawasan perut atau usus. Pada sesetengah bayi mungkin kelihatan seperti perkara biasa.

Namun, pada sesetengah bayi keadaan kembung juga boleh menyakitkan, anda tahu Moms. Udara ini dapat menyebabkan gelembung kecil di perut dan menyebabkan tekanan dan sakit perut.

Jadi, apa sebenarnya yang boleh menyebabkan perut bayi menjadi kembung? Dan bagaimana menangani perut kembung yang selamat? Lihat ulasan berikut.

Gejala perut bayi yang kembung

Apabila udara terperangkap di perut bayi anda, anda mungkin mengalami gejala berikut:

  • Sendawa
  • Mula bertengkar
  • Menangis
  • Kentut
  • Perut keras

Kadang-kadang bayi dengan perut buncit akibat kembung kelihatan sangat tidak selesa atau kesakitan.

Punca perut bayi kembung

Hampir setiap bayi pasti mengalami kembung. Ini boleh berlaku kerana beberapa aktiviti yang dilakukan bayi, termasuk:

1. Bayi menelan terlalu banyak udara

Menelan udara ini boleh berlaku ketika bayi anda minum susu dari payudara anda, atau ketika mereka minum dari botol dalam posisi tertentu. Malah bayi boleh menelan udara semasa mengeluarkan suara atau bercakap.

2. Tangisan berlebihan

Selain bercakap, tangisan berlebihan juga dapat membuat bayi anda menelan banyak udara. Mungkin anda akan melihat pembebasan udara ketika mereka selesai menangis.

Adalah sukar bagi anda untuk mengetahui sama ada gas menyebabkan mereka menangis atau jika menangis menyebabkan bayi anda menelan banyak gas.

3. Masalah pencernaan ringan

Bayi boleh mengalami kembung akibat sembelit. Kembung juga boleh menjadi gejala keadaan gastrointestinal, seperti refluks.

Walau bagaimanapun, kes seperti ini sangat jarang berlaku. Yang pasti, Ibu harus berjumpa dengan pakar pediatrik, terutamanya jika gas di perut bayi sangat berat dan teruk.

4. Perut bayi kembung kerana pencernaan yang tidak matang

Sebagai bayi, organ pencernaannya masih belum berkembang sepenuhnya. Tubuh bayi masih dalam tahap belajar bagaimana mencerna makanan.

Jadi mereka cenderung mendapat lebih banyak gas daripada orang dewasa.

5. Makanan baru

Apabila bayi diperkenalkan dengan makanan baru, gas terperangkap di dalam perut dan kembung sangat mungkin.

Ini biasanya berlaku ketika bayi diperkenalkan dengan makanan pejal. Bagi sesetengah bayi, kembung yang kerap mungkin merupakan tanda kepekaan makanan.

Cara mengatasi perut bayi yang kembung

Kembung bukanlah keadaan perubatan, anda boleh membantu bayi anda mengatasi kembung sendiri di rumah. Bagi kebanyakan bayi, ini adalah simptom sementara tetapi kadang-kadang menyakitkan.

Walaupun begitu, adalah idea yang baik bagi Moms untuk terus berunding mengenai keadaan kembung bayi ketika melawat pakar pediatrik.

Sementara itu, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengurangkan perut kembung pada bayi.

1. Membantu bayi bersendawa

Selepas bayi minum dari peredam atau selepas memberi makan, anda dapat menolong bayi bersendawa untuk mengelakkan perut kembung.

Cara ibu boleh menggosok atau menepuk belakang bayi dengan lembut. Buat gerakan meleret dari bawah ke atas.

Sekiranya dia tidak bersendawa segera, letakkan punggungnya selama beberapa minit dan kemudian cuba lagi.

2. Urut perut bayi

Gosok perlahan perut bayi. Cuba tekan dengan gerakan mengikut arah jam atau berlawanan arah jam. Biarkan reaksi bayi memandu tekanan.

3. Membawa bayi dalam keadaan rawan

Anda juga dapat mengurangkan kembung pada bayi dengan menahannya di perutnya.

Pegang bayi di perutnya, beri sokongan pada kepala bayi dan angkat sedikit. Pastikan tidak ada yang menutupi wajah atau hidung bayi.

4. Masa perut

Ibu juga boleh mengajak bayi melakukan masa perut dengan meletakkan mereka dalam kedudukan yang rawan.

Masa perut dapat membantu mengeluarkan gas yang terperangkap di dalam perut. Selain itu, aktiviti ini juga bermanfaat untuk perkembangan otot bayi.

5. Gerakkan kaki bayi

Pertama-tama letakkan bayi dalam keadaan terlentang. Selepas itu angkat kaki bayi dengan lutut bengkok.

Gerakkan kaki bayi seolah-olah mereka mengayuh basikal untuk membantu bayi mengeluarkan gas yang terperangkap di perutnya.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Secara amnya, perut kembung pada bayi akan bertambah baik dengan sendirinya. Tetapi dalam beberapa kes, ini boleh menjadi tanda pertama masalah pencernaan yang lebih serius.

Hubungi doktor sekiranya bayi anda menunjukkan simptom berikut:

  • Tidak ada pergerakan usus, najis berdarah, atau muntah.
  • Sangat cerewet. Sekiranya anda tidak dapat menenangkannya, doktor anda perlu memeriksa masalahnya.
  • Demam. Sekiranya bayi mempunyai suhu rektum 38 darjah Celsius atau lebih, doktor perlu memeriksa jangkitan. Sekiranya dia berusia di bawah 3 bulan, segera bawa bayi ke doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!