Kesihatan

Untuk Pertumbuhan Yang Optimum, Mari Ketahui Kebaikan Vitamin C Untuk Anak-Anak Berikut

Dalam era wabak sekarang ini, memberi manfaat vitamin C kepada anak-anak setiap hari adalah salah satu usaha untuk menjaga kesihatan mereka.

Manfaat vitamin C untuk anak-anak sendiri dapat diperoleh dengan mudah memandangkan sumbernya pelbagai dan mempunyai harga yang berpatutan. Namun, ternyata pemberian tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Supaya faedah vitamin C untuk anak dapat diterima dengan optimum, mari kita baca selok-beloknya di bawah.

Tujuannya adalah untuk memberi khasiat vitamin C kepada anak-anak

Melaporkan dari webmd.com, pemberian vitamin C kepada anak-anak biasanya dilakukan untuk memenuhi atau mencegah kekurangan pengambilan vitamin kerana beberapa perkara.

Contohnya, diet yang buruk, menderita penyakit tertentu, atau untuk janin berkembang dengan baik semasa kehamilan.

Selain itu, tujuan pemberian vitamin C juga adalah untuk menjaga proses pembentukan organ dan kesehatan tubuh agar tetap cergas ketika melakukan aktiviti.

Apakah faedah vitamin C untuk kanak-kanak?

Proses pertumbuhan dan perkembangan anak adalah rentetan peristiwa yang rumit dan menakjubkan.

Vitamin C itu sendiri adalah salah satu komponen penting yang menyokong semua itu sehingga dapat berjalan mengikut tahap. Ini kerana vitamin C mempunyai banyak faedah untuk perkembangan anak kecil anda. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

Bertindak sebagai antioksidan

Dunia luar adalah taman permainan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak. Walaupun begitu terdapat ancaman pencemaran dan radikal bebas yang boleh membahayakan kesihatan.

Untuk mengatasinya, Moms dapat membekalkan vitamin C secara berkala sehingga dapat mengurangkan radikal bebas dalam tubuh dan mencegah sel-sel tubuh menjadi rosak.

Membantu pertumbuhan tulang yang sihat

Manfaat lain dari vitamin C adalah untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi si kecil. Melaporkan dari brauer.com.au, pengambilan vitamin C secara berkala sejak usia dini akan sangat membantu proses pertumbuhan tulang mereka.

Menjaga kesihatan kulit

Vitamin C berperanan penting dalam proses pembentukan kolagen, dan menjaga kesihatan tisu kulit. Bukan hanya itu, vitamin C juga dapat mempercepat proses penyembuhan luka pada kulit si kecil semasa bermain.

Kebaikan vitamin C untuk penyerapan zat besi

Besi adalah salah satu komponen penting yang mesti dipenuhi agar pertumbuhan dan perkembangan anak dapat berjalan dengan optimum.

Tidak seperti orang dewasa, proses penyerapan zat besi dalam tubuh anak memerlukan vitamin C untuk diserap secara optimum.

Menjaga sistem imun anak

Batuk, demam, dan selesema, adalah 3 jenis penyakit yang paling kerap menyerang kanak-kanak. Umumnya ketiga-tiganya disebabkan oleh virus yang hanya dapat diatasi jika si kecil mempunyai sistem ketahanan badan yang baik.

Untuk itu, Ibu boleh bergantung pada vitamin C. Vitamin ini bukan hanya dapat memperbaiki sel-sel badan yang rosak, tetapi juga meningkatkan sistem imun bayi sehingga tidak mudah sakit.

Kelebihan vitamin C untuk kanak-kanak dalam menjaga sistem saraf

Sistem saraf adalah jalan komunikasi badan. Tanpa itu, kanak-kanak atau orang dewasa tidak akan dapat berjalan, bercakap, belajar, dan bahkan menelan.

Vitamin C itu sendiri adalah bahan yang dapat membantu proses penyampaian mesej dari satu saraf ke saraf yang lain, serta organ dalam badan.

Sumber vitamin C

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber vitamin C terbaik yang boleh anda berikan kepada si kecil. Sifat semula jadi dan belum menjalani pemprosesan kimia menjadikan kandungan vitamin C tetap terjaga. Beberapa sumber vitamin C yang baik yang dimakan oleh kanak-kanak adalah:

  1. Jambu batu
  2. Jingga
  3. Brokoli
  4. Mangga
  5. Paprika
  6. Bayam
  7. Tomato

Dos vitamin C yang disyorkan

Setiap kanak-kanak mempunyai keperluan vitamin C yang berbeza. Semuanya bergantung pada usia dan keadaan setiap badan.

Tetapi secara amnya, kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun disarankan untuk mengambil vitamin ini sebanyak 15 mg sehari. Sementara kanak-kanak berumur 4 hingga 8 tahun disarankan untuk mengambil vitamin C sebanyak 25 mg sehari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!