Kesihatan

Jangan dipandang rendah, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh pencemaran udara

Adakah anda tahu bahawa pencemaran udara menyumbang 4.2 juta kematian di dunia setiap tahun? Selain itu, menurut data WHO, Asia Tenggara termasuk dalam kategori wilayah dengan kualiti udara yang buruk.

Pencemaran udara boleh timbul dari banyak perkara. Bermula dari penggunaan kenderaan, loji janakuasa, pembakaran sampah atau sisa industri, bahkan memasak dengan kayu bakar. Penting untuk disedari, berikut adalah rangkaian penyakit yang boleh timbul akibat pencemaran udara.

Baca juga: Topeng Jenis ini Berkesan dalam Menghindari Pencemaran Udara

Risiko jangka pendek

Dalam jangka pendek, pendedahan kepada pencemaran udara akan mempengaruhi sistem pernafasan kerana kebanyakan bahan pencemar dapat memasuki badan melalui saluran udara.

Pencemaran udara kemudian akan menyebabkan jangkitan saluran pernafasan dan penurunan fungsi paru-paru. Sekiranya anda menghidap asma, keadaannya boleh bertambah buruk.

Bukan itu sahaja, pendedahan kepada pencemaran udaramengandungi sulfur dioksidaboleh menyebabkan kerosakan pada mata dan saluran pernafasan, serta merengsakan kulit.

Risiko jangka panjang

Pendedahan terhadap pencemaran udara dalam jangka masa panjang tentunya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih berbahaya. Melaporkan dari WHO, risiko dari pendedahan jangka panjang termasuk masalah kesihatan yang serius, gangguan kehamilan, hingga kematian pramatang.

1. barah paru-paru

WHO telah menyatakan bahawa pencemaran udara menyebabkan 29 peratus daripada semua kes dan kematian akibat barah paru-paru. Umumnya, barah paru-paru disebabkan oleh pencemaran dalam bentuk zarah-zarah kecil yang dapat sampai ke saluran pernafasan dengan lebih jauh.

2. Penyakit paru obstruktif kronik

Sebenarnya, pencemaran udara menyebabkan 43 peratus kes penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) dan kematian di seluruh dunia.

COPD adalah sekumpulan penyakit yang menyebabkan kesukaran bernafas, seperti emfisema dan bronkitis kronik. Risiko emfisema kerana terdedah kepada pencemaran udara lebih besar daripada risiko orang yang merokok satu pek sehari.

Orang dengan COPD biasanya mengalami penyumbatan saluran udara sehingga sukar untuk bernafas. Sehingga kini, tidak ada penawar untuk COPD. Namun, simptomnya dapat diatasi dengan ubat.

3. Penyakit kardiovaskular

Hidup di kawasan dengan tahap pencemaran udara yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular seperti strok dan penyakit jantung.

Penyelidikan mengenai perkara ini dilakukan pada tahun 2015 oleh Kajian Beban Penyakit Global. Akibatnya, diketahui bahawa pencemaran udara menyumbang kepada 19 peratus kematian akibat penyakit kardiovaskular pada tahun itu.

4. Gangguan kehamilan

Pencemaran udara juga boleh mengancam kesihatan janin di dalam rahim. Berdasarkan kajian, diketahui bahawa wanita hamil yang terdedah kepada pencemaran udara berisiko tinggi kelahiran pramatang atau bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang terlalu rendah.

Masalah kesihatan mengikut jenis bahan pencemar

Udara yang tercemar boleh mengandungi zarah dan bahan kimia yang terpisah, masing-masing mempunyai kesan yang berbeza terhadap kesihatan. Inilah penjelasannya.

1. Bahan pencemar zarah

Bahan pencemar zarah terdiri daripada gabungan pelbagai zarah di udara. Mereka sangat kecil sehingga boleh sampai ke paru-paru. Bahan pencemar jenis ini akan meningkatkan penyakit di jantung dan paru-paru. Di samping itu, ia boleh memburukkan lagi gejala orang yang menghidap asma.

2. Karbon monoksida

Pendedahan kepada karbon monoksida boleh menyebabkan seseorang mengalami keracunan. Gejala termasuk pening, kelemahan, muntah, sakit dada, sakit kepala dan kekeliruan.

3. Nitrogen dioksida

Bahan pencemar jenis ini biasanya dihasilkan oleh pelepasan kenderaan, dapur gas, atau minyak tanah. Pendedahan kepada nitrogen dioksida boleh menyebabkan jangkitan saluran pernafasan.

4. Sulfur dioksida

Sulfur dioksida dihasilkan dengan membakar bahan bakar fosil, seperti arang batu dan minyak. Bahan pencemar ini meningkatkan risiko jangkitan pernafasan dan juga penyakit kardiovaskular.

5. Ozon permukaan tanah

Bahan pencemar bertindak balas dengan cahaya matahari untuk menghasilkan ozon permukaan tanah, yang merupakan pencetus utama untuk gejala asma.

Untuk itu, anda harus sentiasa mengetahui pelbagai pencemaran dari luar dan dalam rumah. Kurangi juga pendedahan anda terhadap pencemaran udara dengan menghadkan masa yang dihabiskan di kawasan dengan kualiti udara yang buruk.