Kesihatan

Tuan-tuan! Ini adalah 5 kesalahan memakai coli yang perlu anda ketahui

Sekiranya anda merasa sakit belakang secara tiba-tiba, jangan panik dan fikir anda mempunyai masalah kesihatan yang serius. Kerana ada kemungkinan sakit belakang berlaku kerana memakai bra salah.

Kerana menurut perbualan, coli yang salah atau penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan ketidakselesaan dan pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya adalah sakit belakang. Untuk lebih memahami kesalahan memakai coli dan kesannya, mari lihat penjelasan berikut.

Salah memakai coli yang boleh menyebabkan masalah kesihatan

Wanita memerlukan coli kerana mereka berpendapat ia akan membantu menyokong payudara, menjadikannya kelihatan ketat dan dalam keadaan baik. Namun, wanita sering menggunakan coli yang salah, menyebabkan masalah kesihatan.

Berikut adalah lima kesilapan biasa memakai coli:

1. Ukuran tidak betul

Bra yang anda beli mungkin terlalu kecil sehingga apabila dipakai terasa terlalu ketat. Keadaan ini bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa, tetapi coli yang terlalu ketat juga boleh menyebabkan sakit payudara.

Selain itu, coli yang terlalu kecil dapat menyekat aliran darah ke payudara. Oleh itu meningkatkan risiko masalah payudara, seperti kemunculan kista di payudara.

2. Memilih cawan yang salah

Sekiranya anda memilih coli dengan cawan yang terlalu kecil, ia boleh menyebabkan gangguan kelenjar getah bening, anda tahu. Untuk memastikan bra cup betul atau tidak, cubalah perhatikan payudara anda ketika menggunakan bra.

Sekiranya sebahagian daripada payudara anda kelihatan keluar dari cawan, itu tandanya anda memerlukan cawan yang lebih besar. Atau, cuba angkat tangan setelah memakai coli. Sekiranya terdapat bahagian payudara yang tidak disimpan di bawah coli, itu juga merupakan tanda bahawa cawan yang anda gunakan sekarang terlalu kecil.

3. Tali bra tidak dipasang dengan betul

Cuba periksa bahagian lain seperti tali coli. Jangan biarkan tali coli terlalu ketat. Tekanan pada saraf di sepanjang bahu dari tali bra boleh menyebabkan mati rasa atau kesemutan.

Selain itu, tali coli yang terlalu ketat di bahu boleh menyebabkan lecet pada kulit. Sebenarnya, menurut Deborah Vensy, MD, seorang doktor Klinik Cleveland berkata, penggunaan bra yang tidak betul boleh menyebabkan sakit belakang.

4. Memaksa coli jenis tertentu

Sebilangan wanita hanya mahu menggunakan coli jenis tertentu. Contohnya, menggunakan coli dengan wayar kerana anda merasa lebih yakin, di mana coli dengan wayar dapat menyokong payudara dengan lebih baik. Sebenarnya, coli dengan wayar sokongan sebenarnya boleh menyebabkan masalah untuk kesihatan anda.

Dilaporkan dari dailymail.co.uk, pakar kesihatan wanita, doktor Priyanjalee Perera mengatakan, coli dengan wayar boleh menyebabkan masalah otot.

"Kawat di bawah payudara menekan tulang rusuk, dan ini boleh menyebabkan kekejangan otot dan sakit," katanya.

Sekiranya anda mengalami kesakitan setelah memakai coli dengan wayar, anda harus memilih jenis coli lain. Bra lain masih boleh menyokong payudara dengan selesa dan lebih selamat daripada memaksa bra underwire yang akan menyebabkan masalah otot.

5. Tidak memeriksa bahan coli

Selain kesalahan dalam mencari ukuran yang tepat, wanita juga sering tidak memeriksa bahan coli ketika memilih dan membelinya. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan pada kulit.

Terdapat sebilangan orang yang alah kepada susu getah, sementara banyak jenis bra menggunakan lateks pada tali. Ini boleh mencetuskan reaksi alergi.

Bukan hanya alahan, wanita yang mempunyai kulit sensitif juga perlu lebih berhati-hati ketika memilih bahan coli. Kami mengesyorkan menggunakan coli yang diperbuat daripada serat semula jadi seperti kapas atau bulu.

Petua untuk mengelakkan kesalahan memakai bra

  • Periksa kawasan di sekitar dada dan belakang. Bahagian depan dan belakang mestilah selari dan tidak bergerak walaupun anda melakukan aktiviti sepanjang hari.
  • Periksa saiz cawan. Pastikan tiada tonjolan payudara di bahagian atas, sisi dan bawah. Payudara juga harus berada di dalam cawan ketika anda membongkok.
  • Periksa bahagian wayar. Sekiranya anda memakai coli dawai, pastikan wayar mengikuti lipatan semula jadi payudara anda. Gunakan bra underwire yang selesa yang tidak memberi tekanan pada payudara anda.
  • Periksa tali coli. Pilih coli dengan tali yang boleh disesuaikan dengan mudah, supaya tidak terlalu ketat. Pilih juga tali coli dengan bahan yang selesa untuk mengelakkan kemungkinan alergi terhadap bahan tertentu.

Oleh itu kesalahan memakai coli yang sering berlaku. Selain yang disebutkan di atas, memakai coli yang tidak sesuai juga meningkatkan risiko penyumbatan kelenjar getah bening, perubahan bentuk payudara menjadi masalah postur.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!