Kesihatan

Jangan Lupa Menggunakan 4 Petua Ini Untuk Mengelakkan Kecederaan Sukan

Kecederaan semasa bersenam boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tidak kira sama ada anda baru ke peringkat pemula atau pakar.

Dilaporkan dari Anak sihatJenis kecederaan sukan yang paling biasa adalah kecederaan ligamen, kecederaan otot, dan kecederaan tulang.

Agar anda masih dapat bersenam dengan selesa, maka anda mesti melaksanakan langkah-langkah pencegahan kecederaan berikut.

Baca juga: 7 Khasiat Teh Hijau untuk Kesihatan, Boleh Diet Anda tahu!

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan semasa bersukan?

Dilaporkan dari WebMD, ada beberapa langkah mudah yang dapat membantu anda menghindari risiko kecederaan semasa bersenam.

Pemanasan dan penyejukan

Jangan sekali-kali memandang ringan dua aktiviti ini, kerana banyak orang yang memandang rendah mereka akhirnya cedera. Pastikan selalu memulakan senaman anda dengan pemanasan dan akhiri dengan penyejukan.

Pemanasan akan membantu badan anda bersiap untuk bersenam, dengan meningkatkan degupan jantung secara beransur-ansur, merehatkan otot, dan meregangkan sendi anda. Beberapa cara untuk memanaskan badan adalah melompat tali, atau berjoging di tempat selama 5 hingga 10 minit.

Penyejukan juga penting untuk mengembalikan degupan jantung ke normal. Cuba berjalan selama 5 hingga 10 minit selepas bersenam, untuk membantu badan menjadi sejuk.

Mulakan dengan perlahan

Mendapatkan badan yang cergas dalam masa yang singkat sangat menggoda. Tetapi ini tidak bermakna anda boleh segera bersenam dalam bahagian yang sangat besar.

Terutama jika anda masih dalam kategori pemula. Mulakan dengan perlahan, dan secara beransur-ansur meningkatkan intensiti, tempoh, dan kekerapan bersenam.

Pakai alat pelindung yang sesuai

mengikut Sangat sihat, menggunakan alat pelindung sukan cukup berkesan dalam mengurangkan risiko kecederaan yang tidak dapat disembuhkan.

Oleh itu, jika anda melakukan sukan seperti rollerblading, tinju, dan seumpamanya, jangan lupa memakai pelindung, topi keledar, sarung tangan, dan peralatan lain.

Cara mengatasi kecederaan sukan

Walaupun anda telah mengambil langkah-langkah di atas, itu tidak bermaksud bahawa anda benar-benar bebas dari risiko kecederaan. Sekiranya pada akhirnya anda harus mengalami ini, maka langkah pertama untuk mengatasinya adalah:

  1. Rehatkan bahagian yang cedera
  2. Kompres sejuk untuk mengurangkan pembengkakan, pendarahan, dan keradangan
  3. Gunakan pembalut mampatan untuk mengurangkan pembengkakan, dan
  4. Angkat badan yang cedera jika boleh, untuk mengurangkan bengkak.

Sebilangan besar kecederaan sukan akan sembuh sendiri dalam 4 minggu atau kurang. Sekiranya kecederaan tidak bertambah baik dalam masa seminggu, atau jika semakin teruk, segera dapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah cara yang betul untuk mengambil asid mefenamat

Pentadbiran ubat-ubatan

Ubat anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen dapat membantu melegakan kesakitan dan keradangan akibat kecederaan.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan preskripsi dan dos yang sesuai dengan keadaan badan anda.

Ambil rehat

Sehingga anda dinyatakan sembuh sepenuhnya, cubalah untuk tidak melakukan aktiviti yang akan membuat kecederaan lebih teruk.

Tetapi itu tidak bermaksud anda tidak boleh bergerak sama sekali, kerana tetap aktif dapat membantu anda sembuh lebih cepat daripada hanya duduk di sofa.

Setelah anda pulih sepenuhnya dari kecederaan anda, mulailah berolahraga dengan perlahan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya kecederaan sukan anda kelihatan teruk, lebih baik jika anda berjumpa doktor dengan segera. Dapatkan pertolongan kecemasan sekiranya anggota badan yang cedera menunjukkan tanda-tanda:

  1. Bengkak dan sakit teruk
  2. Benjolan, atau kecacatan lain
  3. Bunyi retak semasa anda aktif
  4. Kelemahan atau ketidakupayaan untuk meletakkan berat pada sendi
  5. Ketidakstabilan

Dapatkan juga bantuan kecemasan jika anda mengalami kesukaran bernafas, pening, dan demam setelah kecederaan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!