Kesihatan

3 Kelebihan dan Kebaikan Susu Organik Berbanding dengan Susu Biasa

Susu organik sering dijual dengan harga yang lebih tinggi daripada susu biasa. Sebilangan pengguna percaya bahawa ini kerana susu organik mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi.

Tetapi adakah ia benar? Lalu, apakah faedah yang boleh diperoleh sekiranya anda menggunakan susu yang satu ini?

Baca juga: Tidak kurang sihat daripada susu lembu, berikut adalah kelebihan susu soya untuk badan

Apa itu susu organik?

Perbezaan antara susu organik dan susu biasa dapat dilihat dari bagaimana susu dihasilkan. Terdapat sekurang-kurangnya tiga kategori yang mesti dipenuhi untuk mendapatkan label susu organik, iaitu:

  1. Susu mesti berasal dari lembu yang tidak diberi antibiotik
  2. Lembu yang menghasilkan susu organik tidak boleh diberi suntikan hormon untuk pertumbuhan dan sistem pembiakan
  3. Petani tidak boleh menggunakan makanan yang diubah secara genetik untuk memberi makan lembu, dan mereka mesti menerima sekurang-kurangnya 30 peratus makanan yang berasal dari padang rumput.

Sementara itu, dipetik dari Huffington Post, susu biasa boleh dihasilkan dengan cara yang sama seperti susu organik, tetapi tidak mengikut garis panduan ketat seperti di atas.

Dilaporkan Web MD, orang memilih susu organik secara amnya kerana pertimbangan kesejahteraan haiwan, dan kesan positifnya terhadap alam sekitar.

Kelebihan susu organik berbanding susu biasa

Umumnya dijual dengan harga yang lebih tinggi, berikut adalah beberapa kelebihan susu organik berbanding susu biasa pada umumnya:

1. Boleh disimpan lebih lama

Kelebihan pertama susu organik adalah jangka hayatnya. Sebilangan besar jenama susu organik boleh disimpan sehingga dua bulan, kerana sebelumnya disterilkan pada suhu yang sangat tinggi (sekitar 137 darjah Celsius).

Sementara itu, susu biasa umumnya hanya dipanaskan hingga suhu 75 darjah celcius atau lebih rendah daripada itu. Oleh itu, jangka hayat tidak terlalu lama.

2. Tinggi lemak asid omega 3

Walaupun dihasilkan melalui proses pemanasan pada suhu yang sangat panas. Para penyelidik sebaliknya mendapati fakta bahawa susu organik mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang sangat tinggi.

Sebatian ini memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, meningkatkan perkembangan dan fungsi neurologi, dan memperkuat fungsi imun.

Ini kerana susu organik berasal dari lembu yang diberi makan lebih banyak rumput, sehingga meningkatkan profil asam lemak susu yang mereka hasilkan.

Baca juga: Susu Lembu vs Susu Soya, Mana Yang Lebih Sihat?

3. Bebas daripada pendedahan bahan kimia

Tidak seperti susu biasa yang mana sapi yang dihasilkan dapat diberi hormon pertumbuhan buatan, susu organik berasal dari lembu yang pada umumnya tidak pernah diberi ubat seperti itu.

Ini bermaksud bahawa susu organik lebih semula jadi dan bebas daripada sisa yang berbahaya bagi kesihatan.

Lembu penghasil susu organik juga umumnya berasal dari ladang yang amalan pemeliharaannya lebih mesra alam.

Jadi tidak hanya bebas dari penggunaan antibiotik dan hormon, susu lembu organik juga kurang berisiko terkena racun perosak dan sebatian kimia sintetik yang lain.

Kandungan nutrien susu organik

Susu organik diketahui mengandungi banyak nutrien, termasuk lemak, karbohidrat dan protein. Terdapat juga nutrien lain seperti asid lemak omega-3, zat besi, vitamin E, dan karotenoid.

Kebaikan pengambilan susu organik untuk kesihatan

Walaupun pada umumnya manfaat kesihatan yang boleh diberikan susu organik dan susu biasa hampir sama. Walau bagaimanapun, susu organik mengandungi kepekatan asid lemak omega-3 yang jauh lebih tinggi daripada susu daripada lembu yang biasa diternak.

Kaji yang dijalankan di University of Aberdeen menunjukkan bahawa susu organik mempunyai sekitar 71 peratus lebih banyak omega-3 daripada susu biasa.

Selain itu, dipetik dari jurnal Wartazoa: Buletin Ilmu Haiwan dan Veterinar IndonesiaPerbezaan kualiti susu organik berbanding susu biasa adalah dalam asid linoleat konjugasi (CLA), asid eicosapentanoic (EPA) dan asid alpha-linolenat (ALA).

CLA adalah sebatian yang dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh, kekebalan terhadap penyakit, dan pertumbuhan otot. Selain itu, CLA juga dapat mengurangkan lemak perut, kolesterol, dan reaksi alergi.

Harus diingat bahawa tubuh manusia tidak dapat menghasilkan bahan ini, jadi sebahagian besar pengambilan CLA kita dapat diperoleh melalui susu organik.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.