Kesihatan

Daun Pletekan untuk Perubatan Diabetes, Ketahui Manfaat dan Kesan Sampingannya

Ubat diabetes pletekan daun? Mungkin anda juga tertanya-tanya tentang kebenaran maklumat tersebut. Seperti diketahui, kebanyakan kita mungkin mengetahui pletekan sebagai bahan permainan ketika kita masih kecil. Apabila dicampurkan dengan air, biji pletekan akan meletup, seronok!

Ternyata, tanaman ini mempunyai banyak faedah kesihatan yang anda tahu! Tetapi agar tidak salah memahami manfaatnya, lebih baik anda membaca terlebih dahulu apa yang perlu anda ketahui mengenai daun pletekan ubat diabetes.

Baca juga: Jangan Abaikan Gejala Diabetes pada Kanak-kanak: Mudah lapar dan kerap membuang air kecil

Apa itu daun pletekan?

Pada dasarnya, tanaman berbunga ungu ini terdapat di pinggir sawah. Namun, sejak digunakan secara meluas sebagai ubat-ubatan herba, tanaman ini telah mula ditanam secara khusus.

Sebab utama mengapa daun pletek dicari adalah kerana banyak khasiatnya untuk tubuh.

Dilaporkan dari karya ilmiah ini, daun pletekan mempunyai ekstrak polifenol yang dapat mengubati diabetes mellitus.

Kandungan daun pletekan untuk ubat diabetes

Daun dari keluarga Acanthaceae diketahui mengandungi polifenol yang dapat merangsang pembaikan sel beta di pankreas. Ini dapat mendorong tubuh meningkatkan pengeluaran insulin yang diperlukan dalam menangani diabetes.

Akar pletekan juga mengandungi flavonoid. Sebatian ini telah terbukti secara saintifik untuk menurunkan kadar glukosa darah.

Mengapa daun pletekan dapat merawat diabetes?

Diabetes adalah gangguan kesihatan yang menyebabkan peningkatan gula darah. Dalam tubuh seseorang yang sihat, hormon insulin akan memindahkan gula ke dalam sel untuk disimpan sebagai tenaga.

Namun, pada orang yang menghidap diabetes, tubuh gagal menghasilkan insulin yang mencukupi, sehingga menyebabkan gula berlebihan dalam darah. Oleh itu, kawalan glukosa darah yang berkesan dan tindakan antioksidan adalah kunci untuk mencegah diabetes dan komplikasinya.

Dari banyak tumbuhan herba, daun pletekan adalah salah satu ubat tradisional yang dapat digunakan untuk menurunkan kadar glukosa darah.

Sebatian flavonoid, polifenol, dan lain-lain dalam daun ini dapat meningkatkan aktiviti insulin sehingga dapat menurunkan kadar glukosa darah pada penderita diabetes mellitus.

Baca juga: Mana Yang Lebih Sesuai untuk Perkembangan Anak? Susu Lembu Atau Soya?

Bagaimana? Adakah anda berminat untuk mencuba ubat tradisional ini untuk merawat diabetes? Sekiranya demikian, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.