Kesihatan

Pelbagai Cara Menghilangkan Parut Jerawat Secara Semula Jadi dan Secara Klinikal

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

Setelah jerawat hilang, masalah baru muncul, iaitu bekas jerawat. Masalah ini boleh berlaku pada wanita dan lelaki dari semua peringkat umur, dan kebanyakan dari mereka masih keliru tentang bagaimana menghilangkan parut jerawat.

Mengapa jerawat meninggalkan parut?

Jerawat biasanya berlaku apabila hormon dalam badan tidak seimbang. Sebarang perubahan hormon boleh menyebabkan kelenjar menghasilkan lebih banyak minyak daripada biasa.

Ini kemudian menyebabkan pori tersumbat sehingga bakteria tumbuh di permukaan kulit wajah.

Apabila anda mempunyai jerawat di wajah anda, kadang-kadang anda tidak sabar untuk menyingkirkannya dengan terus menyentuhnya dengan tangan yang kotor. Sebenarnya, tabiat ini boleh menyebabkan parut setelah jerawat sembuh.

Parut jerawat terbentuk apabila bekas jerawat menembusi jauh ke dalam kulit dan merosakkan tisu yang mendasari.

Parut jerawat ini tidak akan hilang dengan mudah dan biasanya akan mengakibatkan kerosakan kekal pada kulit wajah. Kulit wajah kemudian akan berwarna merah atau coklat dengan tekstur seperti parit yang tidak rata.

Baca juga: Mencegah Sakit, Ini adalah Vitamin Yang Diperlukan Semasa Berpuasa

Cara menghilangkan parut jerawat di wajah

Jerawat baru yang telah sembuh boleh menyebabkan parut jerawat dengan tekstur yang tidak teratur. Ini menjadikan sesiapa sahaja yang mempunyai parut jerawat menjadi tidak selamat.

Namun, tidak perlu risau kerana parut jerawat dapat dihilangkan dengan menggunakan ubat jerawat biasa atau ditambah dengan bahan semula jadi.

Cara menghilangkan parut jerawat dengan ubat farmasi

Sekarang ini telah muncul banyak ubat jerawat dengan kandungan yang baik dan mudah didapati di farmasi. Reaksi terhadap ubat boleh berbeza-beza dari orang ke orang, tetapi tidak ada salahnya mencuba.

1. Asid salisilik

Cara menghilangkan parut jerawat boleh dilakukan dengan menggunakan asid salisilik. Asid salisilik adalah sebatian semula jadi yang sering digunakan sebagai bahan dalam produk rawatan parut jerawat.

Asid salisilik diketahui dapat membantu membersihkan kotoran, sel kulit, dan masalah lain yang menyebabkan jerawat di wajah.

Bukan hanya itu, asid salisilat juga dapat mengurangkan pembengkakan di kawasan parut jerawat dan meminimumkan penampilan tisu parut.

Seseorang yang mempunyai keadaan kulit sensitif harus memperhatikan peraturan penggunaan produk yang mengandungi asid salisilat. Perhatikan arahan penggunaan kerana asid salisilik boleh menyebabkan kekeringan atau kerengsaan.

2. Retinoid

Beberapa retinoid topikal dapat membantu menghilangkan parut jerawat di wajah. Dalam tinjauan dalam jurnal Dermatologi dan Terapi, Retinoid dapat menyekat keradangan, mengurangkan lesi jerawat, dan mempercepat pertumbuhan semula sel.

Di samping itu, retinoid juga dapat membantu meringankan parut jerawat yang hiperpigmentasi, termasuk orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa retinoid dapat membuat kulit sensitif terhadap sinar matahari.

Oleh itu, disarankan agar sesiapa yang menggunakan retinoid untuk rawatan parut jerawat harus menggunakan pelindung matahari ketika keluar.

Ini dilakukan untuk melindungi kulit dari paparan langsung cahaya matahari yang mungkin berbahaya.

3. Asid laktik

Asid laktik boleh bertindak sebagai ubat yang membantu pengelupasan lembut dengan mengeluarkan sel-sel kulit mati. Asid laktik dapat mengurangkan penampilan parut jerawat dan menghaluskan tekstur kulit.

Bukan hanya itu, asid laktik juga dapat meringankan tisu parut gelap, walaupun kadang-kadang menyebabkan hiperpigmentasi.

Banyak produk untuk menghilangkan parut jerawat mengandungi asid laktik. Salah satu produk yang mudah didapati di pasaran adalah cuka sari apel. Produk yang satu ini memang berkesan untuk menyembuhkan parut jerawat secara semula jadi dan dengan kos yang cukup efisien.

Cara menghilangkan parut jerawat dengan bahan semula jadi

Rawatan di rumah banyak digunakan kerana dapat membantu merawat jerawat dan mengurangkan parut. Ubat kediaman ini boleh dipraktikkan secara bebas, tetapi anda masih harus bersabar dan melakukannya secara teratur untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Nah, beberapa ubat semula jadi yang dapat digunakan untuk menghilangkan bekas jerawat, seperti:

1. Aloe vera

Lidah buaya terkenal dengan sifat anti-radang dan antibakteria yang menjadikannya ubat yang baik untuk merawat parut jerawat.

Cara membuat ubat semula jadi ini adalah dengan mencampurkan 1 sudu besar gel lidah buaya dan 2 hingga 3 tetes minyak pati pokok teh.

Rawatan parut jerawat menggunakan lidah buaya dilakukan dengan mengambil gel, kemudian mengoleskannya ke luka dan mengurutnya dengan lembut.

Diamkan selama 10 hingga 15 minit dan bilas menggunakan air sejuk. Ulangi rawatan 2 hingga 3 kali sehari untuk hasil maksimum.

2. Lemon

Lemon adalah kaedah semula jadi yang baik untuk memperbaiki parut jerawat di wajah anda. Lemon bertindak sebagai peluntur semula jadi dan dapat membantu meringankan pelbagai jenis parut pada kulit, termasuk wajah.

Manfaat lain dari lemon ialah menghilangkan sel kulit mati, membantu pertumbuhan sel kulit baru, dan meningkatkan keanjalan kulit. Lemon segar boleh disapukan secara langsung pada parut dengan menggunakan jari atau Putik kapas.

Campurkan jus lemon dengan madu dalam jumlah yang sama. Sapukan pada kawasan yang berparut dan biarkan selama 10 hingga 15 minit dan kemudian bilas dengan air.

Di samping itu, anda juga boleh menambah 1 sudu teh minyak vitamin E ke dalam jus lemon.

Sapukan pada bekas jerawat sebelum tidur dan basuh keesokan harinya. Untuk hasil yang optimum, ulangi kaedah ini sekali sehari.

3. Minyak kelapa

Minyak kelapa dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk menghilangkan parut jerawat kerana ia kaya sumber vitamin E dan asid lemak.

Sapukan minyak kelapa pada parut pada kulit dan urut selama 5 hingga 10 minit. Biarkan selama satu jam kemudian bilas dengan air suam.

Cara lain untuk menggunakan ubat semula jadi ini adalah dengan mencampurkan minyak lavender dengan 1 sudu minyak kelapa.

Sapukan pada jerawat dan urut selama beberapa minit. Biarkan selama 20 hingga 30 minit kemudian bilas dengan air suam. Ulangi sekali atau dua kali selama beberapa minggu untuk hasil yang optimum.

Terapi perubatan sebagai kaedah untuk menghilangkan parut jerawat

Parut jerawat yang degil kadang-kadang sukar untuk disingkirkan dengan mudah walaupun anda telah melakukan pelbagai cara, mulai dari menggunakan ubat farmasi hingga ubat semula jadi.

Nah, tidak perlu risau kerana sekarang ada beberapa rawatan perubatan untuk membantu mengurangkan parut jerawat.

Ahli dermatologi mengesyorkan prosedur rawatan yang berbeza bergantung pada jenis kulit dan sejauh mana tisu parut. Rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat parut jerawat di wajah, seperti:

1. Kulit kimia

Prosedur perubatan ini disyorkan oleh doktor dengan menentukan kaedah rawatan berdasarkan jenis kulit, keparahan jerawat, dan tisu parut.

Dalam satu kajian didapati 6 dari 10 peserta yang mempunyai jenis kulit dengan asid trikloroasetik atau TCA mempunyai peningkatan sekurang-kurangnya 70% pada tisu parut.

Kulit kimia menggunakan asid kuat untuk menghilangkan lapisan atas kulit serta mengurangkan parut yang lebih dalam. Terdapat banyak jenis kulit kimia yang boleh digunakan di rumah, tetapi masih berbincang dengan doktor anda mengenai rawatan terbaik untuk kulit wajah.

2. Suntikan kortikosteroid

Suntikan kortikosteroid dapat membantu merawat parut jerawat, yang biasanya meningkat jika seseorang mempunyai parut hipertrofik atau keloid.

Rawatan yang satu ini biasanya terdiri daripada satu siri suntikan yang diberikan oleh ahli dermatologi selama beberapa minggu. Doktor akan terus memantau untuk melihat hasil rawatan.

3. Pengisi kulit

Dalam beberapa kes, pakar dermatologi akan mengesyorkan rawatan menggunakan pengisi kulit sebagai pengisi tisu lembut untuk mengurangkan penampilan parut. Doktor boleh memilih pengisi yang terdiri daripada produk berasaskan kolagen.

Pengisi kulit berfungsi dengan baik untuk membantu merawat parut atropik, tetapi sementara. Oleh itu, rawatan parut jerawat sekurang-kurangnya dilakukan selama 6 hingga 18 bulan.

4. Microneedling

Microneedling adalah proses memasukkan jarum kecil ke dalam kulit di sekitar parut untuk merangsang badan untuk mendapatkan lebih banyak kolagen. Ini kerana kolagen dapat membantu mengurangkan parut jerawat dan menghaluskan kulit.

Kaedah satu ini diketahui dapat memberikan peningkatan 31% hingga 62% pada penampilan jerawat. Namun, perlu diingat bahawa rawatan parut dengan kaedah ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kemerahan, sakit, dan keradangan yang dapat mereda dari masa ke masa.

5. Rawatan laser sebagai kaedah untuk menghilangkan parut jerawat

Rawatan laser untuk menghilangkan parut jerawat berfungsi dengan kulit yang muncul semula tanpa menggunakan bahan kimia. Laser akan membantu menghilangkan lapisan atas kulit untuk mendedahkan sel-sel kulit yang lebih muda di bawahnya.

Kaedah ini tidak sesuai untuk semua orang kerana kadar kejayaan bergantung pada parut jerawat dan jenis kulit yang anda miliki. Rawatan ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Baca juga: Ini 7 Nutrien Wajib untuk Wanita yang Diperlukan Badan Anda

Beberapa jenis parut jerawat yang perlu anda ketahui

Pelbagai pilihan rawatan di atas biasanya bergantung pada jenis tisu parut yang anda miliki kerana penampilan jerawat. Nah, untuk memastikan rawatan yang paling sesuai yang boleh dilakukan, pertimbangkan jenis parut jerawat di bawah ini.

1. Parut atropik

Parut yang satu ini muncul dengan kemunculan lekukan kecil pada kulit. Parut berlaku kerana kulit tidak membuat cukup fibroblas dalam proses penyembuhan. Fibroblas adalah sel yang memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka dan sintesis kolagen.

2. Parut hipertrofik

Parut ini terjadi ketika kulit membuat terlalu banyak fibroblas ketika jerawat sembuh, menyebabkan luka terangkat.

3. Parut Keloid

Parut jenis ini hampir sama dengan parut hipertrofik tetapi biasanya jauh lebih tebal daripada bekas jerawat yang asal. Biasanya kelihatan lebih gelap daripada kulit di sekitarnya dan menyebabkan gejala gatal dan sakit.

Pelbagai cara untuk menghilangkan parut jerawat dapat dilakukan dengan selalu memperhatikan sebab dan risiko yang mungkin terjadi. Sekiranya parut jerawat masih sukar dihilangkan, berjumpa pakar untuk rawatan selanjutnya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!