Kesihatan

Tanda Bahaya untuk Bayi Positif COVID-19 Yang Perlu Anda Ketahui

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak dari semua peringkat umur termasuk bayi yang baru lahir dapat dijangkiti virus Corona. Beberapa tanda keadaan berbahaya yang muncul pada bayi positif COVID-19 boleh berlaku dan mesti segera dirawat oleh pegawai perubatan.

Tanda bahaya bagi bayi yang positif COVID-19

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)Sebilangan besar bayi yang baru lahir yang positif positif virus Corona mempunyai gejala ringan atau sama sekali tidak ada gejala, dan dapat sembuh.

Tetapi ada beberapa kes yang juga membawa maut. Wanita hamil harus mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mengelakkan virus Corona menyebarkannya kepada bayi semasa kelahiran.

Penularan ini boleh berlaku kerana bayi yang baru lahir masih sangat terdedah kepada pelbagai jenis jangkitan virus.

Kemudian mengikut penjelasan dari halaman CNN Indonesia bahawa penularan utama COVID-19 pada bayi adalah melalui titisan orang yang terdedah kepada virus. Walaupun penghantaran dari ibu ke bayi dalam kandungan belum terbukti.

Bayi yang dijangkiti COVID-19 juga dapat mengasingkan diri selagi mereka tidak bergejala atau mempunyai gejala ringan. Pastikan juga bahawa orang yang menjaga bayi tidak dijangkiti COVID-19 dan dapat memantau keadaannya dengan betul.

Sekiranya keadaan bayi bertambah buruk semasa pengasingan diri, anda mesti menyedari beberapa tanda bahaya. Berikut adalah beberapa tanda bahaya yang perlu diperhatikan sekiranya keadaan bayi bertambah buruk apabila dijangkiti virus COVID-19:

  • Demam panas
  • Susah bernafas
  • Bayi tidak mahu menyusu, baik dari pacifier atau susu ibu eksklusif
  • Gag
  • Kejang
  • Kuning.

Bilakah bayi yang dijangkiti COVID-19 dibawa ke hospital?

Seorang ibu bapa atau penjaga harus segera mendapatkan rawatan perubatan kecemasan sekiranya mereka mengetahui ada tanda bahaya pada bayi:

  • Kesukaran bernafas atau sukar mengawal nafasnya
  • Ketidakupayaan untuk menelan cecair
  • Ketidakupayaan untuk bangun
  • Bibir mula bertukar menjadi biru.

Perkara lain yang perlu anda ketahui ialah sesak nafas pada bayi tidak dapat dilihat atau diabaikan oleh pengasuh. Walaupun sesak nafas pada bayi adalah salah satu tanda memburuknya pesakit COVID-19 yang mesti dirawat dengan segera.

Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pengasuh harus mengira kadar pernafasan bayi secara berkala.

Biasanya kanak-kanak berumur kurang dari dua bulan bernafas 60 kali seminit, pada usia 2-11 bulan bayi bernafas 50 kali seminit. Sekiranya lebih daripada bilangannya, kemungkinan bayi mengalami kesukaran bernafas.

Baca juga: Ibu dijangkiti COVID-19, bolehkah dia menyusukan bayinya atau tidak?

Apa yang menyebabkan bayi baru lahir dijangkiti COVID-19?

Bayi di bawah umur 1 tahun mungkin berisiko lebih tinggi terkena penyakit COVID-19.

Ini mungkin disebabkan oleh sistem imun mereka yang belum matang dan saluran udara yang lebih kecil, menjadikan mereka lebih cenderung mengalami masalah pernafasan dengan jangkitan virus pernafasan.

Pendedahan kepada virus dari orang sekeliling

Seperti yang dilaporkan dari halaman Klinik Mayo, bayi yang baru lahir boleh dijangkiti virus yang menyebabkan COVID-19 semasa melahirkan atau terdedah kepada pengasuh yang sakit setelah melahirkan.

Sekiranya anda menghidap COVID-19 atau sedang menunggu keputusan ujian kerana gejala, semasa dimasukkan ke hospital setelah melahirkan, disarankan untuk memakai topeng dan menjaga kebersihan tangan ketika merawat bayi yang baru lahir.

Sebaiknya jaga jarak jauh dari bayi jika boleh.

Apabila langkah-langkah ini diambil, risiko bayi baru lahir dijangkiti virus COVID-19 juga diharapkan rendah. Walau bagaimanapun, jika anda menjadi sakit parah ketika anda dijangkiti COVID-19, anda mungkin perlu dipisahkan sementara dari bayi anda yang baru lahir.

Sebaiknya pengasuh bayi memakai topeng muka dan mencuci tangan untuk melindungi diri.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Klinik Terhadap COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun Doktor yang Baik!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found