Kesihatan

Selalunya Pening selepas tidur siang? Ini Mungkin Sebabnya!

Beberapa orang mengalami pening selepas tidur siang. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari masalah kesihatan bernafas hingga kebiasaan tidur yang buruk.

Punca pening selepas tidur siang

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan anda merasa pening setelah tidur siang. Orang yang mengalami gangguan tidur, misalnya, menurut National Sleep Foundation, 8 kali lebih mungkin mengalami sakit kepala daripada penduduk umum.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan pening ketika anda bangun dari tidur siang:

Masalah pernafasan

Sekiranya anda termasuk orang yang berdengkur ketika tidur, itu bermakna anda digolongkan sebagai orang yang mengalami masalah pernafasan.

Semasa tidur, masalah bernafas tidak hanya mengganggu kualiti, tetapi juga meningkatkan risiko sakit kepala ketika anda bangun kemudian.

Berdengkur juga boleh menjadi tanda gangguan tidur apnea tidur, yang boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Berhenti nafas semasa tidur
 • Bangun pada waktu malam
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Mengantuk pada waktu siang

Bruxism

Bruxism atau gnashing gigi berlaku tanpa anda sedari. Sekiranya ini berlaku semasa anda tidur, ini mungkin membuat anda pening ketika bangun tidur.

Keadaan ini juga boleh berkaitan dengan berdengkur dan berdengkur apnea tidur. Sekiranya kerap berlaku, gigi yang gatal ini akan membuat otot menjadi kencang sepanjang hari, serta pening selepas anda bangun dari tidur siang.

Pening selepas tidur siang semasa mengandung

Kehamilan boleh menyebabkan keletihan, menjadikan anda tidur lebih kerap. Anda kadang-kadang akan mengalami pening ketika bangun tidur. Ini boleh berlaku kerana ia dicetuskan oleh:

 • Kekeringan
 • Gula darah rendah
 • Hidung tersumbat
 • Hormon

Oleh itu, pastikan anda minum banyak air dan kurangkan pengambilan kafein yang menjadikan anda mudah mengalami dehidrasi. Sekiranya sakit kepala yang anda alami tidak hilang, kemudian berjumpa doktor, ya!

Kebersihan tidur

Kebersihan tidur adalah kebiasaan yang anda lakukan sebelum tidur. Sekiranya tabiat yang anda jalani buruk, maka ini boleh menjadi faktor yang membuat anda pening setelah tidur siang.

Contohnya, apabila anda menggunakan bantal yang salah, kepala dan leher anda menjadi tidak selesa ketika tidur. Ini menjadikan otot menjadi tegang dan menyebabkan sakit kepala.

Tabiat tidur yang buruk juga boleh membuat anda insomnia pada waktu malam. Akibatnya, anda akan mengantuk di siang hari dan mungkin tidur lama dan bangun dengan sakit kepala.

Cara mengatasi pening selepas tidur siang

Mengatasi sakit kepala yang timbul selepas tidur bergantung pada penyebabnya. Dengan memahami penyebabnya, anda dapat menentukan langkah rawatan yang sesuai.

Dalam bruxism, misalnya, keadaan ini dapat diatasi dengan terapi jika penyebabnya adalah kegelisahan atau penjaga mulut seperti yang digunakan oleh atlet ketika bertanding dalam sukan yang berat.

Namun, jika penyebabnya adalah sleep apnea, salah satu langkah rawatan adalah mengubah gaya hidup anda atau menggunakan alat yang dapat membantu anda bernafas dengan betul ketika tidur.

Rawatan bukan perubatan

Terdapat beberapa rawatan bukan perubatan yang dapat membantu anda mengatasi pening yang berlaku selepas tidur siang.

Salah satunya ialah menukar bantal dan mengamalkan kebersihan tidur yang baik untuk meningkatkan kualiti tidur.

Beberapa cara untuk meningkatkan kualiti tidur adalah seperti berikut:

 • Kurangkan pengambilan kafein
 • Bersenam secara berkala
 • Kurangkan tempoh tidur siang
 • Berehat sebelum tidur

Sekiranya anda mengalami sakit kepala setelah tidur siang semasa hamil, cubalah tetap terhidrat dan makan secara berkala. Kerana turun naik gula dalam darah boleh menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Jangan lupa untuk mendapatkan udara segar jika anda menghabiskan hari di dalam rumah.

Oleh itu, pelbagai sebab dan cara untuk mengatasi sakit kepala yang boleh timbul selepas tidur siang. Sentiasa jaga keadaan kesihatan anda dan kualiti tidur anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023