Kesihatan

6 Penyakit Yang Menyebabkan Rambut Gugur, Jangan Meremehkan Kurap yang Anda Ketahui!

Kerontokan rambut yang berterusan tidak boleh diabaikan, kerana dapat menjadi petunjuk masalah kesihatan tertentu. Ya, ada beberapa penyakit yang menyebabkan keguguran rambut.

Jadi, apakah penyakit yang boleh mencetuskan keguguran rambut? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Penyakit yang menyebabkan keguguran rambut

Terdapat banyak masalah kesihatan yang boleh mencetuskan keguguran rambut. Mulai dari kurap, masalah tiroid, hingga jangkitan kelamin dan barah. Berikut adalah enam penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut:

1. Alopecia areata

Alopecia areata adalah keadaan autoimun yang boleh mencetuskan keguguran rambut secara tiba-tiba. Penyebabnya ialah sistem imun menyerang folikel (kantung yang berisi akar rambut) dan bahagian badan yang sihat.

Bukan hanya rambut di bahagian atas kepala, kehilangan yang disebabkan oleh alopecia areata juga dapat terjadi pada alis, bulu mata, dan bahagian badan tertentu. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan, kerana boleh menyebabkan kebotakan.

Seseorang yang mempunyai keadaan ini harus berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat supaya rambutnya dapat tumbuh semula.

2. Kurap boleh menyebabkan keguguran rambut

kurap, atau lebih dikenali sebagai kurap, adalah jangkitan kulat yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Kurap di kulit kepala atau juga disebut tinea capitis bahkan dapat memicu kebotakan sementara.

Keadaan ini biasanya berlaku secara perlahan, oleh itu tidak sedikit orang yang kurang menyedarinya. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala yang perlu anda ketahui:

  • Tompok-tompok kecil kelihatan perlahan-lahan membesar, menjadikan kulit menjadi bersisik untuk mencegah pertumbuhan rambut
  • Rambut yang rapuh dan mudah patah
  • Tompok-tompok merah di kulit kepala yang terasa gatal
  • Lepuh muncul di kulit kepala
  • Benjolan itu berbentuk seperti cincin, bahagian luar berwarna merah sementara bahagian dalamnya berwarna sama dengan kulit.

Sekiranya kurap tidak hilang sendiri, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat antijamur atau antibiotik seperti griseofulvin.

3. Gangguan tiroid boleh menyebabkan keguguran rambut

Gangguan tiroid boleh menjadi penyakit yang menyebabkan keguguran rambut. Dipetik dari Kesihatan Setiap Hari, kelenjar tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme) atau terlalu aktif (hipertiroidisme) boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

Kesannya, rambut boleh gugur dengan mudah. Seperti diketahui, pertumbuhan rambut sangat dipengaruhi oleh hormon. Sekiranya keadaan dibiarkan, risiko kebotakan boleh meningkat. Penting untuk segera mendapatkan rawatan perubatan untuk merawat keadaannya.

4. Psoriasis sebagai penyakit yang menyebabkan keguguran rambut

Jarang diketahui, psoriasis adalah salah satu penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Kelainan kulit ini juga dapat muncul di kepala, mempengaruhi kesihatan rambut dan mengganggu pertumbuhannya.

Psoriaris dicirikan oleh plak pada kulit kepala, boleh muncul pada beberapa titik. Tidak perlu risau, rambut boleh tumbuh semula setelah psoriasis sembuh dan hilang. Walau bagaimanapun, ini memerlukan sedikit masa.

5. Jangkitan kelamin

Percaya atau tidak, ternyata jangkitan kelamin boleh menyebabkan keguguran rambut, anda tahu. Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa penyakit ini hanya berlaku di kawasan kemaluan. Rambut gugur adalah gejala yang biasanya muncul ketika jangkitan tidak dirawat.

Sifilis, misalnya, boleh mencetuskan keguguran rambut bukan hanya di kepala, tetapi juga pada alis, janggut, dan bahagian badan yang lain. Malangnya, tidak sedikit orang yang kurang mengetahui perkara ini. Jadi, kerugian yang berlaku boleh dipertimbangkan kerana sebab-sebab lain.

Kerana, menurut Keibubapaan Terancang, fasa sifilis laten biasanya tidak menyebabkan gejala selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun seperti jangkitan kelamin lain.

Baca juga: 13 Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

6. Kanser dan rawatannya

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal India Onkologi Perubatan dan Pediatrik, Kanser yang berkembang cukup lama boleh menyebabkan alopecia. Seperti yang telah disebutkan, alopecia adalah salah satu pencetus keguguran rambut.

Bukan hanya penyakitnya, rawatan barah juga boleh mencetuskan perkara yang sama. Kemoterapi misalnya, rawatan dengan dos ubat yang tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk keguguran rambut.

Walau bagaimanapun, Persatuan Akademi Dermatologi Amerika menjelaskan, rambut boleh tumbuh semula apabila barah disembuhkan atau kemoterapi selesai.

Itulah enam penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Sekiranya anda mengalami keguguran rambut, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found