Kesihatan

Selami lebih mendalam mengenai Tuntutan Manfaat Salmon Ovari Peptida untuk Tubuh

Sekiranya anda memberi perhatian, baru-baru ini terdapat iklan yang cukup besar di media sosial mengenai faedah dari peptida ovari salmon. Makanan tambahan disertakan dengan tuntutan untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Bukan itu sahaja, terdapat juga tuntutan faedah peptida ovari salmon untuk mengelakkan masalah kesihatan tertentu.

Lalu, apa sebenarnya? peptida ovari salmon itu? Bolehkah ia memberi manfaat kepada tubuh? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu peptida ovari salmon?

Peptida ovari salmon adalah makanan tambahan yang dibuat dari bahan utama telur atau kaviar salmon melalui proses pengekstrakan dengan campuran peptida. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Peptida adalah protein yang terbentuk daripada pemecahan asid amino tertentu.

Peptida diklaim lebih mudah diserap oleh tubuh jika dibandingkan dengan protein biasa, kerana saiznya lebih kecil. Peptida juga menembusi kulit dan usus dengan lebih mudah, sehingga mereka memasuki aliran darah dengan lebih cepat.

Bahan-bahan ini biasanya digunakan sebagai komposisi pendamping dalam banyak makanan tambahan, baik tumbuhan dan haiwan. Kehadiran sebatian bioaktif dalam peptida dipercayai mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan dan badan.

Peptida ovari salmon menggunakan jenis salmon khas, iaitu Keta Oncorhynchus. Salmon jenis ini terdapat di perairan Jepun, terutama di sekitar Hokkaido.

Adakah terdapat manfaat peptida ovari salmon untuk badan?

Sejak kebelakangan ini, peptida ovari salmon mula dikenali oleh banyak kalangan kerana diklaim memberi banyak manfaat untuk tubuh. Makanan tambahan juga dikenali sebagai peptida ovari salmon atau SOPSubarashi dipercayai dapat meningkatkan kecergasan dan mencegah penyakit tertentu.

Salah satu tuntutan mengenai faedah peptida ovari salmon atau SOP Subarashi adalah alternatif untuk prosedur sel stem, penggantian sel mati dengan sel baru. Namun, setakat ini, belum ada kajian atau kajian saintifik yang dapat membuktikan tuntutan ini.

Sebenarnya, pada tahun 2014, pemerintah Jepun membatalkan hak paten untuk produk tambahan Subarashi SOP kerana kesan yang bertentangan dengan tuntutan yang diberikan.

Oleh itu, sehingga kini, faedahnya peptida ovari salmon tidak dapat dibuktikan secara saintifik. Walaupun, kekurangan kajian tidak bererti peptida ovari salmon tidak memberikan apa-apa faedah kepada tubuh.

Kandungan telur salmon

Walaupun tidak ada penyelidikan yang benar-benar membuktikan faedahnya peptida ovari salmon, kaviar atau telur dari keta salmon itu sendiri mengandungi banyak nutrien, seperti asid lemak omega-3 yang sihat (DHA dan EPA) asid palmylic, asid oleik (omega-9), asid aspartik, dan beberapa jenis asid amino.

Telur salmon kaviar atau keta juga mengandungi hidroksiprolin dan glisin yang merupakan komponen pembentuk kolagen. Inilah yang mendasari tuntutan bahawa Subarashi SOP bukan hanya baik untuk tubuh, tetapi juga kulit.

Baca juga: Mengenal Telur Salmon dan Manfaat Kesihatannya

Salmon Keta dan faedahnya

Bukan hanya telur, hampir semua bahagian salmon keta mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Itulah sebab mengapa ikan telah menjadi menu kegemaran bagi kebanyakan orang Jepun.

Jika dibandingkan dengan beberapa jenis salmon lain, keta salmon dipercayai mengandungi nutrien yang lebih tinggi dan memberi kesan yang baik untuk tubuh dan kesihatan.

Menurut sebuah penerbitan di Jurnal Dadah Laut, Salah satu nutrien dengan kadar cukup tinggi dalam salmon keta adalah antioksidan. Sebatian aktif tidak hanya berperanan dalam melegakan penyakit tertentu, tetapi juga mencegah dan meminimumkan risiko sejumlah masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa kelebihan salmon keta yang perlu anda ketahui:

  • Penurunan risiko barah: Antioksidan dalam salmon keta dapat melindungi dari kerosakan DNA dan sel di dalam badan. Seperti diketahui, sel-sel yang rosak sangat mudah terkena barah.
  • Menjaga kesihatan kulit: Seperti yang telah disebutkan, terdapat zat-zat tertentu dalam salmon keta yang dapat mengoptimumkan pembentukan kolagen. Kolagen itu sendiri adalah protein yang diperlukan untuk mengekalkan kulit yang sihat dan melindunginya dari keadaan tertentu.
  • Pencegahan strok: Kandungan salmon keta dapat mencegah pembekuan dan pembekuan darah yang boleh menyebabkan strok.
  • Mengawal tahap gula dalam darah: Walaupun masih ada sedikit kajian yang membincangkannya, salmon keta dipercayai dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.
  • Melancarkan sistem pencernaan: Makan salmon secara berkala dapat mengoptimumkan saluran pencernaan. Gangguan pada sistem pencernaan boleh menyebabkan sembelit dan cirit-birit.

Nah, itulah penjelasan mengenai tuntutan faedah peptida ovari salmon atau SOP Subarashi yang perlu anda ketahui. Untuk kekal sihat dan cergas, utamakan penggunaan diet berkhasiat dan senaman seimbang, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!