Kesihatan

Gejala Awal COVID-19 Muncul Berurutan Bermula dengan Demam dan Batuk, Benarkah?

Terdapat beberapa gejala awal korona yang biasanya ditunjukkan oleh pesakit positif COVID-19. Melaporkan dari laman web WHO, tiga gejala COVID-19 adalah demam, batuk kering dan keletihan. Kemudian diikuti dengan gejala seperti sakit badan, kesesakan hidung, sakit tekak dan cirit-birit.

Tetapi tahukah anda, penyelidik Amerika Syarikat melakukan kajian dan mendapati bahawa gejala COVID-19 mempunyai urutan tertentu sejak mula muncul?

Menyedari gejala awal Corona

Seperti disebutkan di atas, ada berbagai gejala pesakit yang dijangkiti virus korona. Selain yang telah disebutkan, ada juga yang kadang-kadang menunjukkan gejala kehilangan kemampuan untuk merasakan bau dan rasa, ruam kulit dan perubahan warna pada jari dan jari kaki.

Sementara itu, untuk lebih mudah mengenali COVID-19, para penyelidik dari University of Southern California (USC) telah berjaya menentukan bahawa gejala COVID-19 sering bermula dalam urutan tertentu.

"Urutan ini sangat penting untuk mengetahui kapan kita mengalami pertindihan kitaran penyakit seperti selesema, serupa dengan jangkitan COVID-19," kata Peter Kuhn, PhD, salah seorang penyelidik dari USC. Garis Kesihatan.

Dengan melihat urutan ini, doktor dapat mengenali COVID-19 dengan lebih cepat dan dapat menentukan langkah rawatan secepat mungkin. Ini bertujuan untuk mencegah keadaan pesakit daripada merosot akibat jangkitan virus korona.

Ciri-ciri terkena korona didasarkan pada urutan gejala muncul

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh saintis dari USC, gejala COVID-19 akan muncul secara berurutan dalam empat tahap. Ia bermula dengan demam dan berakhir dengan cirit-birit. Berikut adalah ciri-ciri terkena corona secara berperingkat:

 1. Demam
 2. Batuk dan sakit otot
 3. Mual atau muntah
 4. Cirit-birit

Tahap ini diperoleh setelah menganalisis data dari WHO, dalam bentuk lebih dari 55,000 kes COVID-19 yang disahkan di China.

Para penyelidik juga menganalisis set data dari kumpulan rawatan perubatan China untuk COVID-19 dan yang disediakan oleh Suruhanjaya Kesihatan Nasional China.

Data tersebut berjumlah hampir 1.100 kes, yang dikumpulkan antara bulan Disember dan Januari lalu. Data kemudian dibandingkan dengan urutan gejala influenza.

Joseph Larsen, pengarang utama kajian dari USC, mengatakan bahawa penting untuk mengetahui susunan ciri-ciri yang terdedah kepada korona. Dengan melihat perkembangan gejala, doktor akan lebih cepat mengenal pasti penyakit.

Fakta mengenai gejala COVID-19 yang muncul

Walaupun penyelidikan mengenai urutan ini telah diterbitkan sejak 13 Ogos 2020, pada kenyataannya tidak semua pesakit COVID-19 selalu menunjukkan pola gejala demam, batuk dan sakit otot, mual atau muntah dan cirit-birit.

"Sebenarnya, beberapa pesakit mungkin datang hanya dengan kehilangan rasa atau bau dan benar-benar merasa sihat," kata dr. Robert Glatter adalah doktor di Lenox Hill Hospital, New York, Amerika Syarikat.

Doktor juga mengatakan bahawa dia melihat gejala chilblains sebagai gejala awal pada pesakit COVID-19. Chilblains adalah perubahan warna biru kemerahan sebagai tanda reaksi keradangan akut, tanpa demam atau gejala pernafasan lain, yang dilihat di tangan atau kaki pesakit.

Lebih daripada itu, gejala awal korona juga lebih bervariasi. Ada juga yang datang dengan gejala korona ringan seperti sakit tanpa sebab yang jelas, mengadu gejala menyerupai gejala strok dengan sakit kepala atau pening.

Tetap berjaga-jaga dengan variasi gejala COVID-19

Walaupun gejala awal COVID-19 berbeza-beza, bahkan ada pesakit lain yang mengadu sakit dada sebagai gejala awal, hasil kajian masih dapat digunakan sebagai rujukan. Ini kerana ada juga yang menunjukkan gejala yang sama dengan susunan hasil kajian, iaitu dengan gejala awal korona dalam bentuk demam.

Kakitangan perubatan mesti menyedari gejala awal korona, apa sahaja yang dikeluhkan oleh pesakit. "Ini juga menekankan pentingnya memakai topeng dan kebersihan tangan ketika memerhatikan gejala pesakit," kata Glatter.

Untuk lebih mengetahui penularan COVID-19, selain mengetahui gejala awal korona biasa, anda juga perlu mengetahui pelbagai gejala, seperti gejala korona pada anak ke korona tanpa gejala.

Gejala korona pada kanak-kanak

Pada orang dewasa, gejala awal coronavirus yang paling biasa adalah demam, batuk kering dan keletihan. Sementara itu, menurut penjagaGejala Corona yang paling biasa pada kanak-kanak adalah keletihan, sakit kepala dan demam.

Beberapa kanak-kanak mengalami batuk atau hilangnya rasa dan bau sebagai gejala awal coronavirus. Biasanya gejala korona ringan seperti keletihan, sakit kepala dan demam pada kanak-kanak dapat disembuhkan.

Tetapi selepas itu, kanak-kanak itu dapat menunjukkan keadaan lain yang disebut sindrom radang multisistem pada kanak-kanak atau sindrom keradangan multisistem pada kanak-kanak (MISC). Di Amerika Syarikat, kanak-kanak yang mengalami MIS-C mempunyai lebih daripada 1000 kes.

Pakar tidak dapat mengesahkan hubungan antara COVID-19 dan MIS-C, tetapi ibu bapa harus mengetahui keadaan ini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai MIS-C, dipetik dari kesihatan.harvard.edu, berikut adalah ciri umum MIS-C:

 • Demam panas
 • ruam
 • Konjungtivitis atau kemerahan pada putih mata
 • Sakit perut, muntah atau cirit-birit
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Bibir kering
 • Lidah lebih merah daripada biasa

Sekiranya anak anda menunjukkan gejala korona atau MIS-C, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Walaupun pada umumnya kanak-kanak hanya mengalami gejala korona ringan, ia dapat berkembang menjadi MIS-C dan menjadi keadaan yang lebih serius.

Dalam beberapa kes, kanak-kanak yang mengalami MIS-C mengalami kesan jangka panjang dalam bentuk kecacatan jantung. Gangguan ini termasuk pelebaran arteri koronari dan penurunan keupayaan jantung untuk mengepam darah beroksigen ke badan.

Malangnya, kajian mengenai MIS-C masih terhad untuk menindaklanjuti penemuan ini.

Corona tanpa gejala

Satu lagi syarat yang perlu diberi perhatian oleh masyarakat umum dan kakitangan perubatan adalah korona tanpa gejala. Keadaan ini juga dikenali sebagai asimtomatik.

Corona tanpa gejala (OTG) adalah keadaan apabila seseorang mungkin dijangkiti COVID-19 tetapi tidak menunjukkan gejala awal korona seperti demam, batuk atau sesak nafas. Walaupun positif untuk COVID-19, orang tersebut tidak menunjukkan gejala secepat pesakit lain.

Di sinilah gejala pesakit umum berbeza dan gejala covid pada OTG. Sekiranya pesakit secara amnya menunjukkan gejala 1-14 hari selepas terdedah kepada virus, gejala COVID pada OTG akan kelihatan lebih lama.

Dengan kata lain, korona tanpa gejala tidak bermaksud sama sekali tidak menunjukkan gejala, tetapi berdasarkan halaman RSUP dr. Soeradji Tirtonegoro, Corna tanpa gejala baru akan menunjukkan gejala sekitar 0-24 hari setelah seseorang terkena virus.

Secara umum, gejala covid di OTG adalah:

 • Demam
 • batuk kering
 • Lemah
 • Susah bernafas

Walaupun gejala OTG muncul lebih lama, jika sudah positif COVID-19, orang itu masih boleh menyebarkan virus kepada orang lain.

Gejala khas lain yang perlu diperhatikan

Di Amerika Syarikat, pandemi COVID-19 masih berterusan seperti di banyak negara lain. Dikhuatiri keadaan akan bertambah buruk ketika musim luruh menghampiri, yang biasanya merupakan masa untuk selesema bermusim.

Oleh itu, Glatter mengatakan bahawa selain menjadikan demam sebagai gejala biasa COVID-19, perlu difahami bahawa terdapat demam dingin dan kehilangan deria bau seperti gejala khas lain.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!