Kesihatan

6 Khasiat Beras untuk Kesihatan: Dapat Membantu Mencegah Kanser & Penyakit Jantung!

Dedak padi adalah hasil sampingan dari proses penggilingan biji-bijian, yang terdapat di hampir semua tanaman bijirin seperti oat, beras, dan gandum. Sekiranya dimakan secara berkala, terdapat banyak faedah dedak padi yang anda dapat.

Jadi, apa faedah dedak padi untuk tubuh dan kesihatan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Manfaat dedak padi untuk kesihatan

Ada banyak nutrien yang dapat dijumpai dalam dedak padi, termasuk protein, serat, asid lemak penting, pati, vitamin, dan mineral. Dari banyak kandungan tersebut, terdapat beberapa faedah kesihatan yang dapat diperoleh, termasuk:

1. Menjaga kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor satu di dunia. Diet yang tidak sihat mempengaruhi kesihatan jantung seseorang, bermula dari tekanan darah yang tidak normal, sehingga memicu penurunan fungsi organ-organ ini.

Bran dedak dapat membantu mengekalkan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit jantung. Kandungan beta-glukan dalam dedak padi dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah.

Belum lagi, satu kajian mengatakan, beta-glukan dapat mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik dengan ketara. Sudah tentu, ia sangat berguna untuk orang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau darah tinggi.

Dedak beras juga mengandungi avenanthramide, sejenis antioksidan yang dapat bekerja sama dengan vitamin C dalam mencegah pengoksidaan LDL. Kolesterol LDL yang teroksidasi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Jangan Meremehkan! 5 Kesan Kolesterol Tinggi Ini Terhadap Kesihatan

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Diabetes jenis 2 adalah masalah kesihatan yang serius yang menimpa lebih daripada 400 juta orang di seluruh dunia. Penyakit ini timbul disebabkan oleh beberapa faktor, terutama peningkatan kadar gula dalam darah. Sekiranya tidak diperiksa, terdapat banyak komplikasi yang cenderung berlaku, seperti strok dan serangan jantung.

Anda boleh mengonsumsi dedak beras secara berkala untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Sekali lagi, kelebihan dedak yang satu ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan beta-glukan.

Menurut kajian tahun 2014, orang yang secara berkala mengonsumsi 9 gram beta-glukan setiap hari selama 12 minggu mengalami penurunan kadar gula dalam darah sebanyak 46 peratus. Bran dedak dapat melambatkan lonjakannya sebelum memasuki aliran darah, terutama setelah makan karbohidrat.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Manfaat dedak padi seterusnya adalah menjaga kesihatan usus. Ini tidak terlepas dari kandungan serat yang sangat tinggi, dapat mengoptimumkan fungsi saluran pencernaan. Satu cawan (94 gram) dedak oat mempunyai 14.5 g serat larut dan tidak larut, lebih tinggi daripada gandum.

Serat larut dapat membentuk zat seperti gel di dalam usus, yang membantu melembutkan najis. Walaupun serat tidak larut membantu tinja dikeluarkan dengan lebih mudah. Sebenarnya, kesan yang satu ini didakwa hampir menyerupai fungsi pencahar.

4. Menghalang perkembangan barah

Salah satu kelebihan dedak padi yang jarang diketahui ialah ia dapat mencegah perkembangan sel barah di dalam badan. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan dan Sains Makanan, Bran padi dapat menghalang kadar perkembangan sel barah di usus besar atau kolorektal.

Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan fitosterol yang mampu berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan tumor yang berpotensi berubah menjadi barah. Tidak ketinggalan, kehadiran antioksidan tinggi dapat membantu mencegah radikal bebas yang berpotensi merosakkan sel yang sihat di dalam tubuh.

Bukan hanya itu, serat larut tinggi dapat menjadi makanan bagi bakteria yang sihat di dalam usus. Bakteria ini dapat melindungi kesihatan usus dan meminimumkan risiko barah dengan membunuh sel-sel abnormal yang tumbuh.

5. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat dedak padi seterusnya ialah dapat mengurangkan berat badan. Serat larut dalam dedak beras dapat meningkatkan kadar hormon yang membuat anda merasa kenyang, salah satunya adalah kolesistokinin.

Bukan hanya itu, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, serat juga dapat menekan dan mengurangkan ghrelin, hormon yang memicu rasa lapar.

Secara tidak langsung, ini dapat mengurangkan pengambilan kalori. Oleh itu, berat badan akan lebih mudah dikawal.

6. Baik untuk kulit

Manfaat terakhir dari dedak padi ialah ia dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat dan memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan. Semuanya tidak dapat dipisahkan dari sebatian aktif oryzanol yang terdapat dalam dedak dari beras.

Oryzanol boleh bertindak sebagai pelindung matahari semula jadi, melindungi kulit dari sinar ultraviolet matahari.

Dedak beras juga mengandungi tocotrienols yang boleh digunakan secara topikal dan diserap secara langsung oleh kulit. Sebatian aktif ini dapat mengoptimumkan proses pertumbuhan semula kulit sehingga memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan.

Itulah enam faedah dedak padi untuk tubuh dan kesihatan. Untuk kesan maksimum, seimbangkan diet berkhasiat dan senaman teratur juga!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found