Kesihatan

Kaya dengan Kalsium, Manfaat Tempe Dapat Meningkatkan Kesihatan Tulang!

Untuk vegan, manfaat tempe boleh menjadi pengganti daging. Ya, tempe adalah produk kedelai fermentasi yang sangat baik untuk tubuh kerana mempunyai vitamin B12 dan sumber protein yang lengkap.

Ini bermaksud, tempe mengandungi sembilan asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan tulang dan otot. Lalu, apakah faedah tempe lain untuk kesihatan tubuh?

Baca juga: Jangan membuangnya, ternyata terdapat banyak faedah biji betik untuk kesihatan!

Khasiat tempe untuk kesihatan badan

Sejak beratus-ratus tahun yang lalu, orang Indonesia telah mulai membuat tempe dari kacang kedelai yang diperam atau dipecah oleh mikroorganisma.Jika anda melihat dari dekat, anda akan melihat zat putih yang menahan tempe bersama yang juga disebut miselium.

Setelah fermentasi, kacang soya akan ditekan menjadi padat yang biasanya dimakan sebagai sumber protein vegetarian. Selain kacang soya, tempat juga dapat dibuat dari jenis kacang lain, seperti gandum.

Dalam hidangan tempe 3 ons, ia terdiri daripada 140 kalori, 16 gram protein, 5 gram lemak, 10 gram karbohidrat, serat, dan kalsium. Jika dimakan secara berkala, tempe dapat bermanfaat untuk kesihatan tubuh, seperti:

Kelebihan tempe untuk pencernaan

Dilaporkan dari Healthline, fermentasi adalah proses yang melibatkan pemecahan gula oleh bakteria dan ragi. Melalui fermentasi inilah asid fitik yang terdapat dalam kacang soya dipecahkan untuk membantu meningkatkan pencernaan dan penyerapan.

Satu kajian juga mendapati bahawa prebiotik dalam soya dapat meningkatkan pembentukan asid lemak rantai pendek di usus besar. Bukan hanya itu, pengambilan prebiotik juga dapat meningkatkan najis, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan ingatan.

Perut kenyang lebih lama

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet kaya protein dapat merangsang termogenesis. Ini secara amnya membawa kepada peningkatan metabolisme dan membantu tubuh membakar lebih banyak kalori setelah makan.

Diet protein tinggi juga dapat membantu mengawal selera makan dengan meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar. Oleh itu, protein dalam soya sama efektifnya dengan yang terdapat dalam daging untuk mengawal selera makan.

Menurunkan kadar kolesterol

Tempe secara tradisional dibuat dari kacang soya yang mengandungi sebatian tumbuhan semula jadi atau juga dikenal sebagai isoflavon. Nah, isoflavon ini sendiri banyak dikaitkan dengan penurunan kadar kolesterol.

Kajian mendapati bahawa soya dapat menurunkan kolesterol total dan LDL dengan ketara. Selain itu, tempe juga mempunyai kesan perlindungan pada hati dan mampu membalikkan kerosakan sel hati.

Mengurangkan tekanan oksidatif

Selain menurunkan kadar kolesterol, isoflavon dalam kacang soya juga mempunyai sifat antioksidan dan dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif.

Antioksidan ini berfungsi dengan meneutralkan radikal bebas yang merupakan atom yang sangat tidak stabil dan dapat menyumbang kepada perkembangan penyakit kronik.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa isoflavon dapat mengurangkan penanda tekanan oksidatif dengan meningkatkan aktiviti antioksidan dalam tubuh. Makanan tambahan dengan isoflavon soya juga boleh memberi kesan yang baik kepada beberapa penyakit yang berkaitan dengan tekanan oksidatif.

Kelebihan tempe meningkatkan kesihatan tulang

Tempe adalah makanan dengan sumber kalsium dan mineral yang bertanggungjawab menjaga tulang kuat dan padat. Pengambilan kalsium yang mencukupi dapat mencegah perkembangan osteoporosis, suatu keadaan yang berkaitan dengan kehilangan tulang.

Walaupun produk tenusu adalah sumber kalsium yang paling biasa, penyelidikan menunjukkan bahawa tempe adalah pilihan terbaik untuk meningkatkan kesihatan tulang.

Acuan dalam makanan mungkin terdengar tidak menarik. Tetapi perhatikan jika ini adalah sebahagian daripada proses pembuatan makanan, terutama yang diperam seperti keju. Proses penapaian ini dilakukan kerana akan menjadikan tempe lebih berkhasiat dan mudah dicerna.

Tempeh mempunyai tekstur kering dan keras tetapi kenyal dan mempunyai rasa sedikit pedas. Sebelum dimakan, tempe boleh dikukus, tumis atau dipanggang dan sering diasinkan untuk menambah rasa.

Bahan-bahan dalam tempe

Anda perlu tahu bahawa tempe mempunyai banyak bahan yang sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Walaupun tempe adalah salah satu makanan murah, kandungannya sebenarnya cukup mewah kerana mempunyai senarai yang sangat lengkap.

Bukan hanya protein, tetapi juga sejumlah vitamin dan mineral di dalamnya.

Dalam 100 gram tempe, lebih kurang mengandungi kandungan berikut:

 • Air: 68.3 gram
 • Kalori: 150 kcal
 • Protein: 14.0 gram
 • Lemak: 7.7 gram
 • Karbohidrat: 9.1 gram
 • Serat: 1.4 gram
 • Abu: 0.9 gram
 • Kalsium: 517 mg
 • Fosforus: 202 mg
 • Zat besi: 1.5 mg
 • Natrium: 7 mg
 • Kalium: 165.9 mg
 • Tembaga: 0.40 mg
 • Zink: 1.2 mg
 • Tiamin: 0.17 mg
 • Riboflavin: 0,44 mg
 • Niacin: 3.6 mg

Protein dalam tempe

Dalam tempe, protein adalah bahan utama. Tidak hairanlah tempe adalah salah satu sumber protein sayuran termurah untuk anda yang tidak makan daging.

Sekiranya anda membeli hanya 100 gram tempe, secara automatik anda dapat memperoleh 14 gram pengambilan protein. Bukan hanya itu, kandungan protein dalam tempe mempunyai pelbagai jenis asid amino penting yang berguna sebagai bahan bina badan

Tempeh untuk diet

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa tempe adalah salah satu makanan yang mempunyai pengambilan nutrien paling lengkap untuk tubuh.

Tempeh sangat sesuai untuk menu diet kerana dapat membantu meningkatkan rasa kenyang sekaligus mengurangkan rasa lapar. Sekiranya demikian, anda boleh mengawal diet anda.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa diet kaya protein dapat meningkatkan metabolisme dan membantu tubuh membakar kalori setelah makan.

Bagi anda yang mengikuti program diet dan ingin makan tempe, terdapat beberapa cadangan untuk tempe yang diproses, iaitu tempe nugget, tempe stek, tempe pempes, dan tempe orek with kacang dan wortel.

Tempe untuk asid perut

Ternyata ia bukan hanya bermanfaat bagi anda yang mengikuti program diet, tempe juga dapat mengatasi masalah perut seperti bisul.

Memang, tidak ramai yang tahu bahawa tempe dapat merawat bisul kerana mengandungi sebatian protein dan anti-radang atau anti-radang yang tinggi.

Protein tempe dikatakan baik untuk tubuh kerana telah dicerna oleh jamur atau jamur dalam proses pembuatan tempe, sehingga protein mudah diserap oleh tubuh manusia.

Kalori tempe goreng

Makanan goreng mempunyai kalori yang berbeza, bergantung pada ramuan dan bahagian setiap hidangan. Anda mesti tahu bahawa ini adalah pecahan kalori dan komposisi pemakanan kalori dari satu tempe goreng secara umum.

Berikut adalah pecahan satu keping tempe goreng yang mengandungi 34 kalori. Pecahan kalori tempe goreng:

 • Lemak: 58 peratus
 • Karbohidrat: 20 peratus
 • Protein: 22 peratus

Baca juga: Bukan hanya sayur-sayuran segar, ternyata terdapat banyak faedah timun yang perlu anda ketahui!

Siapa yang boleh makan tempe?

Tempe dan produk soya fermentasi lain umumnya dianggap selamat bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin perlu mempertimbangkan untuk membatasi pengambilan tempe, terutamanya jika mereka alah kepada soya.

Makan tempe boleh mencetuskan tindak balas alergi terhadap soya, yang akan menyebabkan gejala seperti gatal, bengkak, dan sukar bernafas. Selain itu, soya juga dianggap sebagai goitrogen, zat yang boleh mengganggu fungsi tiroid.

Walaupun penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan soya mempunyai sedikit atau tidak ada kesan terhadap fungsi tiroid, namun pengambilannya tetap terhad atau sederhana.

Nutrien dalam makanan lain dapat dikenali dengan berbincang dengan pakar di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found