Kesihatan

Dikonsumsi dengan cuai, Waspadalah terhadap Kesan Berbahaya dari Pil Diet!

Untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal, banyak orang lebih suka menggunakan cara cepat untuk menurunkan berat badan. Salah satunya ialah pengambilan pil diet. Walaupun terdapat banyak bahaya pil diet yang boleh mempengaruhi tubuh.

Oleh itu, anda perlu memahami apa bahaya pengambilan ubat jenis ini untuk kesihatan tubuh. Inilah maklumatnya:

Definisi pil diet

Dilaporkan mayoclinic.orgSekiranya anda mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan dan tidak dapat diselesaikan dengan hanya bersenam, maka ada baiknya berjumpa pakar.

Elakkan mengambil pil diet secara sembarangan di pasaran, terutama tanpa preskripsi doktor.

Berdasarkan hasil pemeriksaan, doktor boleh mempertimbangkan penggunaan ubat penurun berat badan yang diresepkan. Untuk ini, pertimbangan sejarah perubatan diperlukan.

Bahaya pil diet untuk kesihatan

Dilaporkan chla.org, Institut Kesihatan Nasional memberi amaran bahawa penekanan selera makan atau diet dengan penggunaan julap untuk menurunkan berat badan akan kurang berjaya.

Pencahar akan membuat anda kekurangan tenaga dan cecair, sehingga fungsi metabolisme badan anda menurun.

Mereka juga memperingatkan bahawa pil, serbuk, dan ramuan yang menjanjikan pelbagai penurunan berat badan yang cepat dan mudah adalah penipuan.

Pil yang mempercepat metabolisme dan menekan selera makan berisiko menyebabkan tekanan darah tinggi, degupan jantung yang cepat dan masalah paru-paru dan jantung. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah:

  • Kembung
  • Cirit-birit
  • Insomnia
  • Gas
  • Kotoran berminyak

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan kata banyak pil diet tidak sah yang boleh anda temui di farmasi. Di samping itu, hingga kini memang terdapat banyak pil diet yang beredar yang tercemar dengan ramuan ubat lain yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Bagi remaja dan orang dewasa, cara paling selamat dan semula jadi untuk sihat adalah dengan mengekalkan diet seimbang dan bersenam secara teratur.

Baca juga: Senarai Menu Diet Keto Mingguan untuk Pemula: Ini adalah Penyelesaian Penurunan Berat Badan yang Lebih Berkesan

Amaran sebelum mengambil pil diet

Menurut keterangan lengkap mengenai futuresrecoveryhealthcare.comSalah satu risiko terbesar mengambil pil diet tanpa resep adalah bahawa anda tidak selalu dapat mengetahui dengan pasti apa ramuan dalam produk.

Ini kerana FDA tidak menguji semua produk penurunan berat badan untuk keselamatan dan tidak ada jaminan bahawa setiap ramuan dalam pil diet selamat.

Tetapi FDA mempunyai senarai produk penurunan berat badan untuk dielakkan.

Lebih berbahaya lagi adalah kerana sebilangan pengeluar tidak menyenaraikan bahan berbahaya berikut pada label produk mereka, hasilnya ialah pengguna tidak tahu bahawa mereka telah mengambil pil diet seperti ini:

1. Sibutramine

Ubat penurunan berat badan ditarik kerana kaitannya dengan peningkatan risiko tekanan darah tinggi, serangan jantung dan strok.

2. Rimonabant

Penekan selera makan yang tidak diluluskan untuk digunakan di AS.

3. Phenytoin

Ini adalah ubat anti-sawan yang paling sering dicampurkan dalam pil diet.

4. Phenolphthalein

Ubat eksperimen yang boleh meningkatkan risiko barah.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus terlebih dahulu berunding untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal dan juga tetap dalam keadaan badan yang sihat dengan doktor pakar, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found