Kesihatan

Kenali Tanda-Tanda Hormon Estrogen Rendah pada Wanita dan Cara Mengatasinya

Hormon estrogen rendah boleh disebabkan oleh pelbagai faktor dan akan menyebabkan masalah kesihatan. Perlu diingat, estrogen adalah hormon yang paling sering dikaitkan dengan wanita walaupun lelaki juga menghasilkannya dalam jumlah kecil.

Estrogen rendah tidak hanya berkaitan dengan perkembangan wanita semasa akil baligh, tetapi juga mempengaruhi kesihatan tulang untuk kesejahteraan emosi. Nah, untuk mengetahui penyebab estrogen rendah pada wanita, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Bersih di Muka, Memahami dan Punca Secara Umum!

Apa yang menyebabkan hormon estrogen rendah?

Dilaporkan dari Medical News Hari ini, sebarang keadaan yang mempengaruhi atau merosakkan ovari boleh menyebabkan penurunan kadar estrogen dalam badan. Faktor risiko yang paling biasa untuk penurunan kadar estrogen adalah usia.

Seiring dengan bertambahnya usia wanita dan memasuki menopaus, adalah normal bagi kadar estrogen menurun. Sebenarnya, tahap estrogen mula menurun beberapa tahun sebelum menopaus berlaku atau biasa dikenali sebagai perimenopause.

Tahap estrogen juga boleh turun kerana beberapa sebab lain, termasuk kegagalan ovari, pramatang, keadaan kongenital, gangguan tiroid, dan sejarah masalah hormon.

Estrogen berfungsi bersama dengan kalsium, vitamin D, dan mineral lain untuk mengekalkan kekuatan tulang. Apabila tahap estrogen rendah, anda mungkin mengalami penurunan kepadatan tulang. Sekiranya tidak dirawat, tahap estrogen yang rendah dapat menyebabkan kemandulan pada wanita.

Ciri umum jika hormon estrogen rendah

Estrogen pada wanita adalah hormon penting dalam tubuh sehingga risiko mempunyai kesan kesihatan yang sangat luas. Gejala estrogen rendah pada wanita yang perlu diketahui termasuk yang berikut:

Haid tidak teratur

Perlu diingat, estrogen adalah salah satu hormon utama yang mendorong kitaran haid. Kerana itu, estrogen rendah pada wanita boleh menyebabkan tempoh yang tidak dijawab atau tidak teratur.

Kemandulan

Selain tempoh yang tidak teratur, kadar estrogen yang rendah juga dapat mencegah ovulasi dan menyulitkan kehamilan. Oleh itu, seorang wanita yang mempunyai estrogen rendah dapat mengalami kemandulan atau kemandulan.

Tulang lemah

Estrogen membantu menjaga kesihatan tulang dan kuat. Apabila tahap estrogen menurun, kehilangan tulang dapat terjadi. Contohnya, wanita pascamenopause berisiko tinggi mengalami osteoporosis dan patah tulang.

Seks yang tidak selesa

Hormon semula jadi dalam badan ini boleh mempengaruhi pelinciran faraj. Sekiranya tahap terlalu rendah, kekeringan faraj boleh berlaku dan sering mengakibatkan seks yang menyakitkan.

Kemurungan

Estrogen dianggap meningkatkan serotonin, bahan kimia di otak yang mempengaruhi mood. Kekurangan estrogen boleh mengakibatkan penurunan serotonin yang menyumbang kepada perubahan mood atau kemurungan.

Kemungkinan kesan penurunan estrogen

Hormon dalam badan, termasuk estrogen, dapat berperanan dalam pengurusan berat badan dan berapa banyak lemak yang disimpan oleh tubuh. Tahap estrogen yang rendah, seperti semasa perimenopause dan menopaus, boleh mengakibatkan kenaikan berat badan.

Kawasan simpanan lemak wanita juga boleh berubah semasa menopaus. Biasanya, wanita menyimpan lemak di pinggul dan paha. Menurut Journal of Climacteric, penurunan estrogen pada usia pertengahan dikaitkan dengan peningkatan lemak perut.

Walaupun kenaikan berat badan disebabkan oleh tahap estrogen yang rendah, ia tidak boleh dielakkan. Makan makanan yang sihat dan senaman yang teratur dapat membantu wanita mengurangkan peluang mereka untuk menambah berat badan.

Bagaimana menangani kesan penurunan estrogen?

Tidak semua wanita memerlukan rawatan untuk mengatasi penurunan kadar estrogen yang terjadi. Walau bagaimanapun, jika simptomnya mengganggu maka rawatan segera mungkin diperlukan dalam bentuk:

Terapi estrogen

Wanita berumur antara 25 hingga 50 tahun yang mempunyai tahap estrogen rendah biasanya diberi dos tinggi. Pentadbiran dos ini dapat mengurangkan risiko kehilangan tulang, penyakit kardiovaskular, dan ketidakseimbangan hormon yang lain.

Terapi estrogen jangka panjang, sangat disyorkan untuk wanita yang menghampiri menopaus dan juga menjalani histerektomi. Dalam semua kes, terapi estrogen hanya disarankan selama satu hingga dua tahun kerana dapat meningkatkan risiko barah.

Terapi penggantian hormon atau HRT

HRT digunakan untuk meningkatkan tahap hormon semula jadi dalam badan. Doktor anda mungkin mengesyorkan terapi ini jika anda hampir menopaus. Ini kerana HRT dapat membantu memulihkan tahap estrogen yang turun semasa menopaus.

Dalam terapi HRT, hormon boleh diberikan secara topikal, oral, vagina, atau melalui suntikan. Rawatan dengan terapi ini dapat disesuaikan mengikut dos, tempoh, dan kombinasi hormon yang anda miliki.

Baca juga: Cirit-birit Semasa Menyusu? Inilah Cara Semula Jadi yang Selamat untuk Mengatasinya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found