Kesihatan

Memilih Multivitamin untuk Warga Emas: Perhatikan 7 Nutrien Berikut!

Dengan bertambahnya usia, fungsi beberapa organ akan merosot. Pada orang tua (warga tua), nutrien tambahan diperlukan agar mekanisme dalam tubuh terus berjalan dengan optimum. Multivitamin untuk warga tua sering dipilih untuk memenuhi keperluan pemakanan ini.

Jadi, apa nutrien yang harus ada dalam multivitamin untuk orang tua? Apakah faedah kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Kandungan multivitamin terbaik untuk warga tua

Multivitamin untuk orang tua harus mengandungi pelbagai nutrien. Bukan hanya vitamin, tetapi juga nutrien lain yang dapat menyokong kesihatan orang tua. Berikut adalah beberapa ramuan dalam multivitamin untuk orang tua yang perlu dipertimbangkan sebelum membelinya:

Vitamin A

Dalam memilih multivitamin untuk orang tua, cuba cari yang mengandungi vitamin A. Kandungan vitamin A sangat baik untuk kesihatan mata, dapat mencegah penyakit yang disebabkan oleh faktor usia seperti degenerasi makula.

Bukan hanya itu, vitamin A juga dapat merangsang tindak balas imun terhadap jangkitan bahan asing. Tidak ketinggalan, vitamin ini cukup aktif dalam mengurangkan keradangan yang cenderung dialami oleh orang tua.

Dipetik dari Klinik Mayo, Pengambilan vitamin A harian yang disyorkan untuk lelaki dewasa ialah 900 mkg. Bagi wanita, 700 mkg dalam sehari.

Vitamin B

Vitamin B adalah salah satu nutrien terbaik yang diperlukan oleh orang tua. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Neuropsychiatry dan Neurosciences Klinikal, Kekurangan vitamin B pada masa ini mempengaruhi tidak kurang dari 40 peratus orang tua.

Kekurangan pengambilan vitamin B dapat membuat orang tua rentan terhadap penyakit degeneratif, seperti Alzheimer dan demensia.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Gerontologi terangkan, Vitamin B berfungsi secara langsung pada sistem saraf pusat yang merupakan kawalan semua aktiviti di dalam badan. Secara tidak langsung, ini juga akan mempengaruhi kesihatan mental dan mood.

Vitamin C

Vitamin C telah lama diakui sebagai antioksidan semula jadi yang dapat meningkatkan imuniti. Asid askorbik, kandungan utama vitamin C, juga dapat mendukung proses pertumbuhan semula sel dan mengoptimumkan penyerapan nutrien lain seperti vitamin E.

Orang yang kekurangan pengambilan vitamin C sering dikaitkan dengan risiko jangkitan dan keradangan. Berdasarkan cadangan Kementerian Kesihatan, pengambilan vitamin C harian yang disyorkan adalah 75 hingga 90 mg.

Vitamin D

Kandungan vitamin D dalam multivitamin untuk orang tua perlu dipertimbangkan. Nutrien ini mesti dipenuhi ketika usia tidak lagi muda. Vitamin D berperanan aktif dalam menjaga kesihatan tulang, termasuk kepadatan dan kekuatannya.

Pengambilan vitamin D yang rendah dapat mempercepat kemunculan penyakit degeneratif seperti diabetes, osteoporosis, tekanan darah tinggi atau hipertensi, dan penurunan kemampuan kognitif.

Bukan hanya itu, menurut kajian tahun 2010, kekurangan vitamin D boleh menyebabkan penyakit serius seperti: seliak, radang pankreas, sehingga yang paling teruk adalah kegagalan fungsi hati. Penting untuk mempunyai pengambilan vitamin D yang mencukupi, iaitu 15 hingga 20 mg sehari.

Kalsium

Multivitamin untuk orang tua harus mengandungi kalsium. Oleh itu, nutrien ini tidak kurang pentingnya untuk menyokong kesihatan tulang. Seiring usia anda, kepadatan tulang dapat berkurang. Sekiranya tidak dicegah seawal mungkin, osteoporosis akan terdedah.

Selain itu, kalsium juga berperanan menjaga kestabilan tekanan darah, mengurangi risiko penyakit jantung, dan mencegah jenis barah tertentu.

Menurut Kementerian Kesihatan, orang dewasa harus mendapat sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Angka itu boleh meningkat menjadi 1,200 mg jika anda berumur 50 tahun.

Baca juga: Senarai Penyakit Degeneratif pada Warga Emas: Bermula dari Diabetes hingga Osteoporosis

Omega-3

Bukan hanya kanak-kanak, ternyata orang tua juga memerlukan pengambilan omega-3, anda tahu. Nutrien ini sangat penting untuk kesihatan otak. Dipetik dari hidup bersemangat, orang yang suka mengambil Omega-3 mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap demensia dan Alzheimer.

Kesan positif jangka panjang, Omega-3 dapat mempertajam ingatan, melindungi struktur otak dari kerosakan, dan memastikan fungsi kognitif berjalan dengan optimum.

Bukan hanya itu, Omega-3 juga dapat menyeimbangkan kadar gula dalam darah dan membantu mencegah penyakit jantung. Pengambilan Omega-3 harian yang disyorkan untuk orang tua berusia lebih dari 50 tahun adalah 1 hingga 1.6 gram.

Protein

Kandungan terakhir yang harus ada dalam multivitamin untuk orang tua adalah protein. Persatuan Orang Bersara Amerika dijelaskan, memasuki usia 70 tahun, tubuh sudah sukar membina jisim otot. Protein dapat membantu menyelesaikan masalah ini.

Berdasarkan cadangan Kementerian Kesihatan, keperluan protein harian untuk warga tua berusia lebih dari 50 tahun adalah 60 hingga 65 gram.

Itulah beberapa kandungan yang perlu dipertimbangkan dalam memilih multivitamin untuk warga tua. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan, sapukan juga makanan berkhasiat dan aktiviti sihat untuk menjaga tubuh badan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found