Kesihatan

Viral: Pengaruh Rachmawati Kekeyi Putri Nose Filler, Ketahui prosedur ini dan kesan sampingannya!

Pengisi hidung kini menjadi trend bagi banyak orang, termasuk influencer. Kaedah ini adalah alternatif yang boleh dipilih sekiranya anda ingin memperbaiki keadaan hidung secara tidak kekal.

Walau bagaimanapun, juga diketahui bahawa pengisi hidung mempunyai risiko sendiri. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur dan kesan sampingan pengisi hidung, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Agar tidak menjengkelkan, ketahui cara memilih pelembap wajah mengikut jenis kulit anda

Apa maksudnya denganpengisi hidung?

Dilaporkan dari Garis KesihatanPengisi hidung, juga dikenali sebagai pembedahan hidung cair, adalah prosedur pengisi kulit yang mengubah bentuk hidung hingga 6 bulan. Prosedur ini sesuai untuk orang yang ingin melancarkan lebam pada hidung atau membuatnya kurang bersudut.

Menerima suntikan seketika lebih mudah daripada berada di bawah pisau bedah. Oleh itu, pengisi hidung boleh menjadi pilihan bagi orang yang tidak bersedia untuk mengubah penampilan mereka secara kekal atau bimbang tentang risiko dan pemulihan dari pembedahan.

Harap diperhatikan, rhinoplasty bukan pembedahan atau pengisi hidung menggunakan pengisi kulit untuk mengubah bentuk hidung. Bahan suntikan yang digunakan, seperti gel atau biasanya asid hyaluronik akan dimasukkan ke bawah kulit di kawasan tertentu untuk menjadikan garis atau kelantangan lebih halus.

Pengisi kemudian menetap di mana ia disuntik ke lapisan kulit yang lebih dalam dan mengekalkan bentuknya. Kaedah ini dapat mengubah penampilan hidung selama 4 bulan hingga 3 tahun bergantung pada kulit, hasil yang diinginkan, dan ramuan yang digunakan.

Prosedur pengisian hidung umum

Prosedur pengisian hidung cukup mudah jika dibandingkan dengan pembedahan atau pembedahan. Setelah berunding untuk membincangkan hasil yang diinginkan, doktor kemudian akan meminta anda berbaring dengan wajah miring.

Sebelum ini, anda mungkin diberi anestetik topikal yang disapu pada hidung atau kawasan sekitarnya sehingga anda tidak akan merasa sakit dari jarum.

Setelah anestetik mula berfungsi, doktor kemudian menyuntikkan pengisi ke kawasan sekitar hidung. Semasa suntikan dibuat, anda mungkin merasakan sedikit cubitan atau tekanan.

Keseluruhan proses biasanya memakan masa dari 15 hingga kurang dari 45 minit bergantung pada hasil akhir yang diinginkan. Sebelum rawatan, ada beberapa perkara yang perlu anda hindari, iaitu:

  • Elakkan ubat-ubatan tertentu. Aspirin, ubat anti-radang, suplemen vitamin Em dan pengencer darah harus dielakkan seminggu sebelum prosedur.
  • Hati-hati dengan tahap vitamin K. Makan banyak sayur-sayuran berdaun hijau untuk meningkatkan kadar vitamin K pada minggu-minggu sebelum prosedur.
  • Minum banyak air. Pastikan minum banyak cecair dan jangan makan berlebihan tetapi makan makanan yang mengandungi kanji dan protein sebelum prosedur.

Adakah terdapat kesan sampingan dari pengisi hidung?

Bagi kebanyakan orang, satu-satunya kesan sampingan pengisi hidung adalah sedikit kemerahan dan kepekaan di tempat suntikan dalam satu atau dua hari prosedur. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan lain yang mungkin anda rasakan, seperti:

  • Lebam di tempat suntikan.
  • Pembengkakan berlaku.
  • Migrasi pengisi, yang bermaksud bahan suntikan berpindah ke kawasan hidung yang lain.

Perlu difahami, hidung adalah kawasan sensitif kerana penuh dengan saluran darah dan dekat dengan mata. Oleh itu, pengisi hidung harus dilakukan oleh pakar bedah plastik yang terlatih untuk mengelakkan kesilapan semasa prosedur.

Sebilangan doktor boleh membuat kesalahan menggunakan pengisi lebih sedikit semasa prosedur pengisi hidung daripada mengisi kawasan yang berlebihan.

Satu kajian kes menunjukkan bahawa komplikasi lebih mungkin terjadi ketika dilakukan oleh pegawai perubatan yang tidak berlesen. Komplikasi serius boleh berlaku sekiranya jumlah cecair yang salah disuntikkan ke dalam hidung.

Beberapa komplikasi yang dimaksudkan, seperti kematian tisu, komplikasi vaskular, dan kehilangan penglihatan. Dalam kajian tahun 2019 terhadap 150 orang yang menjalani pengisi hidung, hanya 1.82 peratus mengalami komplikasi.

Untuk itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa selepas pengisi seperti demam, penglihatan kabur, lebam yang teruk, dan gatal-gatal.

Baca juga: Keliru memilih pelembap untuk kulit berminyak? Ayuh, Lihat Petua untuk Mencari Yang Betul!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found