Kesihatan

Mengapa Gigi Boleh Sensitif Selepas Penskalaan? Inilah penjelasannya!

Adalah normal untuk merasakan gigi sensitif setelah bersisik. Biasanya, keadaan ini akan berlaku selama beberapa hari selepas lawatan anda ke doktor gigi.

Gigi sensitif selepas penskalaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Bukan hanya untuk mereka yang mempunyai masalah gigi sensitif.

Adakah gigi sensitif selepas penskalaan normal?

Selepas penskalaan, anda mungkin mengalami kesakitan selama satu atau dua hari, serta kepekaan gigi selama beberapa hari hingga seminggu. Keadaan ini normal, gusi anda mungkin juga mengalami pembengkakan, terasa lembut hingga pendarahan.

Gigi menjadi sensitif kerana semasa proses penskalaan terjadi kontak antara alat yang digunakan oleh doktor untuk penskalaan dan gusi yang meradang, menyebabkan mereka mudah berdarah.

Selain itu, penskalaan juga membuka kawasan gigi yang sebelumnya ditutup dengan tartar dan tidak dilindungi oleh enamel. Jadi, bahagian gigi ini memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan kepekaan yang baru.

Gigi sensitif yang anda rasakan selepas penskalaan ini tidak boleh bertahan lebih dari seminggu. Sekiranya anda menggosok gigi dengan berhati-hati dan teratur, gusi yang bengkak dan berdarah setelah bersisik akan lebih sihat dan pendarahan akan berhenti.

Petua untuk makan ketika gigi anda sensitif

Gigi sensitif selepas penskalaan tidak selesa. Anda mungkin mengalami penurunan selera makan.

Untuk itu, cubalah makan makanan ringan terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan makanan atau minuman panas atau sejuk untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang timbul pada gigi.

Cubalah makanan ringan seperti kentang tumbuk, yogurt, dan saus epal. Makanan seperti roti atau nasi yang boleh anda makan lagi setelah beberapa waktu, jangan terburu-buru.

Dalam dua atau tiga minggu, anda akan dapat makan dan mengunyah makanan pejal dengan selesa.

Bagaimana cara mengatasi gigi sensitif selepas bersisik?

Untuk menangani gigi sensitif pasca penskalaan, anda boleh menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Anda juga harus mengelakkan penggunaan produk pemutihan gigi sebelum dan selepas penskalaan.

Kesan ubat gigi untuk gigi sensitif biasanya memakan masa sehingga 3 minggu untuk anda rasakan. Sekiranya sehingga kini gigi sensitif anda belum sembuh, cuba hubungi doktor gigi lagi, OK!

Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif dan beritahu doktor mengenai perkara ini, doktor boleh mengesyorkan varnis fluorida untuk gigi anda untuk mengurangkan kesan kepekaan yang boleh timbul selepas penskalaan.

Cara membuat penskalaan seterusnya lebih selesa

Untuk mengelakkan gigi sensitif pasca penskalaan ini berulang, anda mesti mengamalkan kesihatan mulut dan gigi yang baik. Anda boleh memulakan dengan memastikan anda menggosok gigi dua kali sehari selama dua minit penuh.

Untuk memastikan anda menggosok gigi selama dua minit, cuba gunakan ciri jam randik pada telefon anda.

Berhati-hati semasa menyikat kawasan di mana gigi dan gusi bertemu. Untuk menjadikannya lebih mudah dan selamat, anda boleh menggunakan berus gigi elektrik jika anda mahu.

Apa yang perlu anda ingat, anda tidak seharusnya mengalami gigi sensitif lebih dari sebulan. Oleh itu, jika pada minggu ketiga atau keempat setelah penskalaan anda masih merasa tidak selesa, segera berjumpa doktor.

Jangan malas membuat skala

Gigi sensitif, gusi bengkak dan berdarah memang menjadi salah satu risiko setelah bersisik. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak semestinya membuat anda kecewa untuk pergi ke doktor gigi.

Setiap orang akan mengalami penumpukan plak pada gigi. Air liur, bakteria dan protein di dalam mulut dapat membentuk lapisan nipis yang menutup mulut dari masa ke masa.

Kadang-kadang, menggosok gigi, menggunakan ubat kumur sehingga benang tidak mencukupi. Oleh itu, anda mesti berjumpa doktor gigi dengan kerap untuk mengelakkan masalah yang benar-benar membahayakan kesihatan gigi dan mulut anda.

Itu adalah pelbagai penjelasan mengenai gigi sensitif yang dapat anda alami setelah penskalaan. Sentiasa amalkan kesihatan mulut dan gigi yang baik agar anda terhindar dari penyakit pergigian dan kesan penskalaan yang boleh mengganggu keselesaan anda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found