Kesihatan

Walaupun Praktikal, Inilah Beberapa Kesan Sampingan Pengisi Hidung Yang Perlu Anda Ketahui!

Kesan sampingan pengisi mimisan mungkin berlaku dalam beberapa kes. Oleh itu, prosedur pengisi hidung perlu dilakukan di tempat yang dijamin selamat dan dikendalikan oleh doktor profesional.

Bincangkan juga dengan doktor anda sebelum prosedur pengisi hidung dilakukan. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesan sampingannya pengisi hidung, mari kita lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Makan Gila Selepas Lebaran, Ini adalah Rangkaian Penyakit Yang Sering Muncul!

Apa itu pengisi hidung?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pengisi hidung atau rhinoplasty bukan pembedahan adalah prosedur pengisi kulit yang mengubah bentuk hidung sehingga enam bulan. Prosedur ini sesuai untuk orang yang ingin melancarkan lebam pada hidung atau membuatnya tidak bersudut secara tidak tetap.

Rhinoplasti bukan pembedahan menggunakan pengisi kulit untuk mengubah bentuk hidung. Suntikan, seperti gel, biasanya asid hyaluronik, akan dimasukkan ke bawah kulit di kawasan di mana anda ingin membuat garis atau kelantangan yang lebih halus.

Bahaya pengisi ini menetap di mana ia disuntik ke lapisan kulit yang lebih dalam untuk mengekalkan bentuknya. Oleh itu, kaedah ini akan mengubah penampilan hidung selama 4 bulan hingga 3 tahun, bergantung pada kulit, hasil yang diinginkan, dan bahan yang digunakan.

Adakah terdapat kesan sampingan? pengisi hidung?

Bagi kebanyakan orang, satu-satunya kesan sampingan pengisi Hidung sedikit kemerahan dan menjadi lebih sensitif di tempat suntikan dalam satu atau dua hari selepas prosedur. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kesan sampingan pengisi hidung, termasuk:

  • Lebam muncul di tempat suntikan
  • Pembengkakan migrasi pengisi, yang bermaksud bahawa bahan yang disuntik berpindah ke kawasan lain
  • Rasa mual

Perlu diingat, hidung adalah kawasan yang sangat sensitif. Ini kerana hidung dipenuhi saluran darah dan dekat dengan mata, jadi rhinoplasty cair agak lebih rumit daripada prosedur pengisi suntikan jenis lain.

Pakar bedah plastik yang terlatih dan berhati-hati cenderung membuat kesalahan penggunaan lebih sedikit pengisi pada hidung dan bukannya memenuhi kawasan tersebut.

Satu kajian kes menunjukkan bahawa komplikasi lebih mungkin terjadi pada doktor yang tidak berlesen yang mencuba prosedur tersebut. Beberapa komplikasi serius mungkin berlaku, termasuk kematian tisu, komplikasi vaskular, dan kehilangan penglihatan.

Dalam kajian tahun 2019 terhadap 150 orang yang menjalani pembedahan bukan pembedahan, hanya 1.82 peratus mengalami komplikasi.

Untuk itu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anda demam, penglihatan kabur, kemerahan atau lebam yang merebak dan bertambah teruk, atau gatal.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa prosedur

Untuk mengelakkan kesan sampingan pengisi hidung, maka anda perlu menyiapkan diri anda kerana setiap ramuan mempunyai pengisi yang berbeza. Penyedia penjagaan kesihatan harus memberikan arahan terperinci mengenai apa yang harus dilakukan sebelum ini pengisi hidung, seperti berikut:

Elakkan ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat perlu dielakkan seminggu sebelum prosedur pengisi hidung dilakukan. Dadah yang harus dielakkan termasuk aspirin, ubat anti-radang seperti ibuprofen, suplemen vitamin E, dan suplemen penipisan darah yang lain.

Hati-hati dengan tahap vitamin K

Tahap vitamin K dalam badan mesti diketahui untuk mengurangkan risiko lebam. Oleh itu, anda boleh makan banyak sayur-sayuran berdaun hijau untuk meningkatkan vitamin K anda pada minggu-minggu sebelum prosedur. Pastikan juga minum banyak air dan makan sebelum temu janji anda.

Jangan makan berlebihan

Walaupun disyorkan untuk makan sebelum berjumpa doktor, anda tidak boleh memakannya secara berlebihan. Ini kerana makan berlebihan boleh menyebabkan rasa mual. Sekiranya anda ingin makan, pastikan makan sesuatu yang mengandungi kanji dan protein.

Semasa mempertimbangkan nrhinoplasti pembedahan, jangan sekali-kali mencari doktor termurah yang mungkin tidak berpengalaman. Ini kerana, pakar bedah plastik yang berpengalaman akan mengetahui cara terbaik untuk memberikan hasil sambil meminimumkan risiko kesan sampingan.

Baca juga: Adakah normal untuk tidak membuang air besar seminggu? Dengar, Inilah Cara Mengatasinya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found