Kesihatan

Ingin Melakukan Perut pada Bayi? Inilah Cara Selamat, Ibu!

Masa perut adalah masa yang tidak boleh dilewatkan oleh Moms dalam proses pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ini adalah aktiviti bermain untuk bayi dalam keadaan terdedah.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai masa perut sayang, mari kita dengar!

Baca juga: Ibu, mari kita cari cara yang betul dan selamat untuk membungkus bayi untuk anak kecil anda

Apa itu masa perut?

Masa perut Ini adalah salah satu fasa terpenting yang akan dilalui oleh bayi. Pada masa ini, bayi akan mempelajari banyak perkara seperti keseimbangan dan koordinasi antara bahagian badan.

Tempoh ini juga merupakan langkah penting ke arah pencapaian pembangunan yang lain. Tetapi tidak mudah dilakukan oleh bayi masa perut, jadi memerlukan sokongan dari Moms.

Bila masa perut boleh bermula?

Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), pada dasarnya masa perut harus dilakukan semasa bayi terjaga dan diawasi oleh ibu atau pengasuh.

Untuk memulakan proses masa perut, Cuba letakkan bayi anda dalam keadaan rawan di dada atau pangkuan anda selama beberapa minit. Biarkan dia menyesuaikan diri.

Tetapi perlu diingat, elakkan melakukan posisi ini setelah bayi menyusu kerana ada risiko membuatnya muntah. Paling sesuai, aktiviti ini dilakukan ketika bayi benar-benar terjaga, misalnya setelah menukar lampin atau bangun tidur.

Manfaat masa perut untuk pertumbuhan bayi

Masa perut Ini adalah sesuatu yang penting kerana dapat mengurangkan risiko sakit kepala kerana bayi terlalu banyak terbaring.

Selain itu, aktiviti ini juga dapat membantu proses mengembangkan otot leher menjadi lebih kuat, kerana bayi akan belajar memutar dan mengangkat kepalanya.

Bayi juga akan melakukan pergerakan dada dan lengan yang akan mempengaruhi perkembangan motor lain seperti merangkak, duduk dan berjalan.

Sebilangan faedah yang diperoleh daripada masa perut, dalam kalangan yang lain:

1. Melancarkan kekuatan leher

Perut dapat membantu meningkatkan kekuatan leher kerana bayi dapat mengangkat kepala dan memusingkannya dari sisi ke sisi.

2. Latih kekuatan teras anda

Kekuatan teras diperlukan oleh bayi untuk bersiap merangkak, duduk dan berjalan.

Dengan melakukan masa perut, bayi dapat mengembangkan kekuatan inti daripada harus menekan tangan mereka atau menarik lutut di perut mereka, dan mereka akan menguatkan bahu, otot perut, pinggul dan punggung.

3. Elakkan kepala peyang

Masa perut Ia juga berguna untuk mengelakkan bayi dari kepala peyang. Kebanyakan bayi yang terbaring di perutnya biasanya mempunyai kepala bulat yang cantik.

4. Menyokong kemampuan deria

Bayi yang sering berbaring di perutnya biasanya mempunyai deria yang lebih baik daripada bayi pada umumnya. Bayi akan merasakan sensasi dan tekstur permaidani, lantai, dan selimut.

5. Mencegah torticollis

Bayi yang sering melakukannya masa perut cenderung untuk mengelakkan pengetatan otot toraks atau leher, yang menyukarkan bayi untuk memusingkan badan.

Petua untuk selamat dilakukan masa perut pada bayi

Terdapat beberapa petua selamat untuk dilakukan masa perut pada bayi, termasuk:

1. Cari masa yang tepat

Masa perut hendaklah dilakukan 2-3 kali sehari, masing-masing selama 3-5 minit. Sekiranya bayi anda kelihatan gembira dengan aktiviti ini, anda boleh meningkatkan tempohnya.

Lakukan aktiviti ini ketika anak berada dalam keadaan gembira atau gembira, seperti pada waktu bermain sebelum tidur atau selepas tidur.

2. Jangan lakukannya masa perut selepas makan

Lebih baik tidak buat masa perut dalam keadaan selepas makan kerana boleh menyebabkan muntah. Bagus jika anda mahu mengajar masa perut, tunggu kira-kira 45 minit hingga 1 jam selepas makan.

3. Bersihkan kawasan agar selamat dari objek berbahaya

Masa perut Ia boleh dilakukan di banyak kawasan, dari tilam, lantai karpet, hingga perut ibu atau ayah.

Namun, yang perlu anda perhatikan adalah kawasan di sekitarnya. Jangan biarkan si kecil anda melakukannya masa perut di kawasan yang penuh dengan barang. Sebaiknya bersihkan kawasan di sekitarnya agar bayi tidak memukul atau menghancurkan sesuatu yang boleh membahayakannya.

4. Beri mainan yang menarik

Kerana melakukan masa perut Bukan mudah, Moms dapat mengalahkannya dengan memberikan pelbagai mainan yang dia suka. Letakkan satu atau lebih mainan berwarna terang dan dia pasti akan mencapainya.

Ketika itulah Moms dapat menarik kembali mainan itu sehingga si kecil terus maju menggunakan otot dan tangan perutnya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found