Kesihatan

Harus sedar! 6 Perkara Ini Boleh Menjadi Sebab Wanita Mengalami Kesukaran Mengandung

Mempunyai bayi selepas berkahwin tentunya menjadi impian semua pasangan suami isteri agar keluarga merasa lebih lengkap. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab mengapa wanita sukar hamil.

Selalunya sebilangan keadaan ini memerlukan pemeriksaan yang lebih terperinci oleh pakar sakit puan. Inilah ulasan penuh!

Faktor yang menyebabkan wanita sukar hamil

Kadang kala bukan hanya lelaki yang menyukarkan suami dan isteri mendapatkan bayi. Anda perlu tahu bahawa wanita juga sukar menghadapi kehamilan.

1. Masalah ovulasi

Dilaporkan Kesihatan yang Lebih BaikKitaran haid berfungsi untuk membuat beberapa kelenjar dan hormon dalam tubuh wanita berfungsi dengan harmoni.

Agar ovulasi terjadi, bahagian otak yang disebut hipotalamus mendorong kelenjar pituitari untuk mengeluarkan hormon yang memicu ovari untuk mematangkan telur.

Sekiranya anda mengalami masalah ovulasi, dapat dilihat sama ada kitaran haid anda normal atau tidak.

Bukan itu sahaja, anda juga dapat melihat dari jumlah dan tempoh haid. Sekiranya anda merasakan kitaran haid anda tidak normal, anda harus segera berjumpa doktor.

2. Umur

Umur adalah salah satu faktor kesuburan yang ketara. Peluang kehamilan bagi wanita berusia 40 tahun ke atas hanya 5 peratus setiap kitaran haid. Penuaan telur dianggap penyebabnya.

Wanita yang masih muda dianggap masih mempunyai banyak telur berkualiti. Sebaliknya, semakin tua seorang wanita, semakin kurang sel-sel ini. Baik dari segi kuantiti dan kualiti.

Kesukaran lain bagi wanita yang lebih tua termasuk peningkatan risiko keguguran dan kelainan genetik pada bayi yang belum lahir.

Baca juga: Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

3. Penyumbatan pada tiub fallopio

Dilaporkan Klinik MayoSekiranya saluran tuba rosak atau tersumbat, ia dapat mengelakkan sperma sampai ke telur. Dengan kata lain, keadaan ini dapat menyekat laluan telur yang disenyawakan ke dalam rahim.

Penyebab kerosakan atau penyumbatan tiub fallopi termasuk keradangan pelvis, pembedahan sebelumnya, dan tuberkulosis pelvis (TB).

Penyakit radang panggul itu sendiri adalah keadaan di mana anda mengalami jangkitan pada rahim dan saluran tuba akibat klamidia, gonorea atau jangkitan seksual lain.

Kemudian bagi anda yang pernah menjalani pembedahan pada perut atau pelvis, termasuk pembedahan untuk kehamilan ektopik. Ini boleh menyebabkan telur yang disenyawakan menanam dan berkembang di saluran tuba dan bukannya rahim.

4. Gaya hidup yang tidak sihat

Bagi wanita yang menjalani gaya hidup sihat harus berhati-hati. Ini boleh mempengaruhi tahap kesuburan anda.

Sebahagian daripadanya adalah untuk anda yang suka merokok, mengambil alkohol secara aktif, dan mengamalkan diet yang tidak sihat. Ini boleh membahayakan tubuh kerana kekurangan asid folik, vitamin B12, zat besi, dan zink.

Keadaan ini tentu saja boleh menjadi faktor serius bagi wanita yang mengalami kesukaran untuk hamil. Bukan hanya itu, senaman yang kerap juga boleh menjadi salah satu pencetus kehamilan yang sukar. Jadi mulai sekarang tidak ada yang salah dengan mula bersukan dengan kerap, ya!

5. Endometriosis

Dilaporkan Kesihatan yang Lebih BaikEndometriosis adalah keadaan di mana sel-sel dari lapisan rahim (endometrium) berpindah ke bahagian lain dari pelvis. Ini boleh merosakkan saluran tuba dan ovari, dan secara signifikan mengubah pergerakan telur dan sperma.

Walaupun tiub fallopi dan ovari tidak rosak, endometriosis dapat mempengaruhi pergerakan sperma, pengambilan telur oleh tiub, persenyawaan telur, pertumbuhan dan implantasi embrio.

6. Masalah berat badan

Dipetik dari Kesihatan yang Lebih BaikWalaupun sering diremehkan, ternyata berat badan seseorang juga mempengaruhi wanita untuk hamil.

Anda perlu tahu bahawa wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau bahkan kekurangan berat badan dapat mengalami masalah kesihatan yang serius ketika mereka hamil.

Oleh itu, pastikan berat badan anda tetap ideal agar semasa kehamilan tidak ada kesan sampingan bagi ibu dan bayi. Salah satu cara anda boleh mengikuti program kehamilan atau menjalani latihan kehamilan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found