Kesihatan

Ayuh, kenali faedah dan matlamat perancangan keluarga untuk keluarga dan negara

Setiap 29 Jun disambut sebagai Hari Perancangan Keluarga Nasional. Momentum ini juga merupakan peringatan bahawa perancangan keluarga adalah usaha untuk menyokong dan mewujudkan keluarga bahagia.

Jadi, apa sebenarnya program perancang keluarga? Apa tujuan dan faedahnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apakah perancangan keluarga?

Menurut Peraturan Pemerintah No. 87 tahun 2014 tentang Pembangunan Penduduk dan Keluarga, perencanaan keluarga adalah upaya mengatur kelahiran anak-anak, jarak dan usia yang ideal untuk melahirkan, dan mengatur kehamilan.

Semua ini dilakukan melalui promosi, perlindungan, dan bantuan sesuai dengan hak pembiakan untuk mewujudkan keluarga yang berkualiti. Perancangan keluarga juga ada kaitannya dengan demografi atau kawalan penduduk di negara ini.

Undang-Undang Nomor 10 Tahun 1992 sebelumnya juga mendefinisikan perencanaan keluarga sebagai upaya untuk meningkatkan kesadaran dan partisipasi masyarakat melalui usia perkawinan yang matang, pengawalan kelahiran, memupuk ketahanan dan kesejahteraan keluarga.

Baca juga: KB Suntikan 1 Bulan Atau 3 Bulan, Mana Yang Lebih Baik?

Matlamat merancang keluarga

Menurut Kementerian Kesihatan, perancang keluarga mempunyai beberapa tujuan utama, dari negara ke tingkat keluarga kecil, yaitu:

  • Mencegah ledakan penduduk dengan menekan kadar pertumbuhannya. Pertumbuhan penduduk yang tidak terkawal dikhuatiri akan mencetuskan ketidaksamaan dalam banyak perkara, salah satunya adalah makanan.
  • Mengatur kehamilan dengan menunda usia perkahwinan sehingga dewasa sepenuhnya, termasuk menghentikan kehamilan jika keluarga kecil dianggap memiliki cukup anak.
  • Membantu dan merawat kemandulan atau kemandulan bagi pasangan yang telah berkahwin lebih dari satu tahun dan ingin mempunyai anak tetapi belum memilikinya.
  • Bertindak sebagai penasihat perkahwinan untuk remaja atau pasangan yang akan berkahwin. Harapannya adalah agar pasangan mempunyai pengetahuan yang mencukupi untuk membentuk keluarga yang sejahtera dan berkualiti.
  • Pencapaian norma keluarga kecil yang bahagia dan sejahtera, serta pembentukan keluarga yang berkualiti.

Faedah merancang keluarga

Perancangan keluarga secara amnya dapat memberikan manfaat bagi keluarga kecil yang terdiri daripada suami, isteri, dan anak-anak. Berikut adalah faedah yang dapat diperoleh dari program keluarga berencana:

Manfaat untuk isteri

Dengan mengikuti program perancang keluarga, seorang isteri dapat mencegah kehamilan berulang dalam waktu yang terlalu singkat. Kehamilan berulang dengan jarak dekat boleh mengganggu kesihatan organ pembiakan wanita.

Di samping itu, program keluarga berencana juga diharapkan dapat meningkatkan kesihatan mental dan sosial seorang isteri dengan menyediakan masa yang mencukupi untuk menjaga anak-anak.

Manfaat untuk suami

Dengan mengikuti program keluarga berencana, suami dapat meningkatkan kesihatan fizikalnya. Bukan hanya itu, perancangan keluarga juga diharapkan dapat mengurangkan beban ekonomi keluarga yang ditanggung oleh suami.

Manfaat untuk keluarga kecil

Program perancang keluarga dapat meningkatkan kesihatan fizikal, mental dan sosial setiap anggota keluarga, termasuk anak-anak. Anak-anak dapat peluang yang lebih besar dari segi pendidikan dan kasih sayang dari ibu bapa mereka.

Diharapkan kehidupan yang harmoni dapat diciptakan dalam keluarga kecil yang menjalankan program ini. Kerana, salah satu tujuan perancangan keluarga adalah untuk memperkukuhkan kualiti kehidupan keluarga kecil.

Penggunaan pil perancang

Kontrasepsi adalah kaedah yang digunakan untuk mencegah kehamilan, yang sering digunakan untuk pasangan suami isteri yang mengikuti program perancang keluarga. Beberapa alat kontraseptif yang paling biasa dan sering dipilih adalah:

  • Kondom: Apabila dipasang dengan betul, kondom lebih berkesan daripada 80 peratus untuk mencegah kehamilan.
  • Pil perancang keluarga (KB): Keberkesanan pil kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan mencapai 90 peratus. Pil boleh terdiri daripada campuran estrogen dan progestin atau progestin sahaja.
  • KB lingkaran: Kontraseptif ini dipanggil peranti intrauterin (IUD), berbentuk seperti huruf T yang diletakkan atau ditanam di rahim. Kesan mencegah kehamilan boleh bertahan lama, sekitar 3 hingga 5 tahun.
  • Suntikan KB: Kaedah kontrasepsi ini tidak begitu popular seperti pil kawalan kelahiran atau pil kontraseptif. Sekiranya anda memilih kaedah ini, sebatian progestin akan disuntik terus ke lengan atas setiap tiga bulan.
  • Pensterilan kekal: Sekiranya anda ingin menghentikan kehamilan sepenuhnya, pensterilan kekal adalah penyelesaiannya. Kaedah ini menggunakan tubektomi (memotong tuba fallopian) untuk wanita dan vasektomi (memutuskan saluran sperma) untuk lelaki.

Nah, itulah tinjauan tentang kepentingan merancang keluarga bersama dengan faedah dan jenis kontrasepsi yang sering digunakan. Jadi, adakah anda berminat untuk mengikuti program ini?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found