Kesihatan

Untuk Kesihatan Ibu dan Bayi untuk Tetap Terjaga, Inilah 7 Petua Untuk Memakan Diet Semasa Menyusu

Kehilangan berat badan selepas melahirkan adalah wajar. Namun, fokus utama ketika menyusui adalah pemakanan yang mencukupi untuk si kecil. Oleh itu, adakah boleh berdiet semasa menyusu?

Baca juga: Pelbagai Petua Menyusukan Ibu yang Baru Lahir

Adakah boleh berdiet semasa menyusu?

Pada dasarnya diet semasa menyusu dibenarkan, tetapi lebih baik jika anda menangguhkan diet terlebih dahulu. Oleh itu, pengambilan nutrien yang sangat penting untuk penghasilan susu ibu masih sangat diperlukan.

Sekiranya anda ingin menjalani diet semasa menyusu, anda harus memperhatikan pengambilan nutrisi anda dan jangan menjalani diet yang ketat. Untuk menurunkan berat badan, anda harus melakukannya secara beransur-ansur. Kerana diet yang ketat tidak baik untuk kesihatan keseluruhan.

Selain itu, mengehadkan pengambilan kalori anda terlalu banyak, terutama pada beberapa bulan pertama penyusuan, membawa risiko menurunkan bekalan susu dan tenaga yang anda perlukan. Oleh itu, ibu yang menyusu mesti memenuhi keperluan kalori mereka.

Ini adalah cara diet semasa menyusu

Mengamalkan diet yang sihat semasa menyusu dapat meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Sebaliknya, juga penting untuk memastikan anak anda mendapat semua nutrien yang mereka perlukan.

Sekiranya diet keseluruhan anda tidak memberikan nutrien yang mencukupi, ini boleh menjejaskan kualiti susu ibu dan kesihatan anda. Untuk menjaga kesihatan ibu dan anak kecil, berikut adalah cara melakukan diet semasa menyusu dengan selamat.

1. Sebelum menjalani diet, tunggu sehingga anak anda berumur 2 bulan

Memperhatikan kapan harus menjalani diet juga merupakan sesuatu yang harus anda pertimbangkan. Sekiranya anda ingin menjalani diet penyusuan untuk menurunkan berat badan, anda harus menunggu sehingga si kecil berumur 2 bulan.

Ini kerana ini dapat memberi anda masa yang cukup untuk membina bekalan susu yang sihat, yang dapat mencegah pengurangan bekalan susu kerana pembatasan kalori.

2. Petua diet penyusuan, memenuhi pengambilan kalori

Ibu yang menyusu memerlukan kalori tambahan serta tahap nutrien tertentu yang lebih tinggi untuk penghasilan susu. Semasa menyusu, anda dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1,500-1,800 kalori setiap hari. Sebilangan ibu memerlukan lebih banyak kalori daripada julat bilangan ini.

Kerana, jika anda mengonsumsi kurang dari 1,500-1,800 kalori, dikhuatiri boleh membahayakan bekalan susu ibu anda.

3. Makan makanan berkhasiat

Diet semasa menyusu, tentu saja, juga harus mengamalkan diet yang sihat. Kerana, apa yang anda makan dapat disalurkan melalui susu ibu kepada bayi. Keperluan tenaga semasa penyusuan meningkat sekitar 500 kalori.

Sebaliknya, keperluan nutrien tertentu seperti protein, vitamin D, vitamin A, vitamin E, vitamin C, B12, dan zink juga meningkat. Melancarkan dari halaman Garis KesihatanBerikut adalah beberapa pilihan makanan berkhasiat.

  • Makanan Laut: Salmon, rumput laut, kerang dan sardin
  • Daging: Ayam tanpa lemak, daging lembu, domba
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran: Beri, tomato, kubis, kangkung, bawang putih dan brokoli
  • Kacang dan biji: Badam, walnut, biji chia dan biji rami
  • Pati kaya serat: Kentang, ubi jalar, lentil, oat dan quinoa

Bukan hanya itu, ibu boleh makan makanan tenusu seperti keju dan yogurt yang mengandungi kalsium serta menjadi sumber protein yang baik.

Makan ikan baik untuk kesihatan ibu dan anak kecil. Tetapi ketika menyusu, anda tidak boleh makan lebih dari 2 hidangan ikan berlemak seminggu, termasuk sardin dan salmon.

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengelakkan pengambilan kafein. Kerana, sekitar 1 peratus kafein yang dikonsumsi dapat masuk ke dalam susu ibu. Perlu diingat, kafein boleh mempengaruhi kualiti tidur si kecil anda.

Baca juga: Ibu Yang Perlu Dilarang & Tidak Perlu Perhatikan Ketika Menyusu Semasa Hamil

4. Hadkan penurunan berat badan diet semasa menyusu

Seperti yang diketahui umum, diet yang ketat tidak digalakkan. Oleh itu, anda juga harus mengetahui had penurunan berat badan ketika berdiet semasa menyusu.

Memetik dari halaman Ibu KellySebilangan besar ibu yang menyusu boleh menurunkan berat badan sehingga 1.5 paun seminggu. Dengan catatan, penurunan berat badan ini dilakukan setelah bayi berusia dua bulan dan tidak menjejaskan bekalan susu.

5. Jangan segera melakukan sekatan kalori

Penurunan jumlah kalori dalam badan secara tiba-tiba dapat mengurangkan bekalan susu ibu. Selain itu, penurunan kalori secara tiba-tiba dan ketara juga boleh menyebabkan badan mengalami "mod kelaparan ”. Kesannya, ini boleh mempengaruhi pengeluaran susu.

6. Penyusuan susu ibu

Tahukah anda bahawa penyusuan susu ibu juga dapat membantu menurunkan berat badan?

Semasa menyusu, sel-sel lemak yang disimpan di dalam badan semasa mengandung bersama dengan kalori yang anda makan dari makanan menyumbang kepada penghasilan susu ibu.

Selain itu, penyusuan susu ibu juga dapat membakar sekitar 200-500 kalori setiap hari. Oleh itu, tanpa menjalani program penurunan berat badan, anda juga dapat menurunkan berat badan secara tidak langsung.

7. Ingat, sentiasa memenuhi pengambilan cecair anda

Diet semasa menyusu juga mesti selalu memenuhi pengambilan cecair. Semasa menyusu, anda boleh menjadi lebih dahaga. Keperluan penghidratan badan bergantung pada tahap aktiviti dan pengambilan makanan. Sebaliknya, jangan lupa minum air ketika anda dahaga.

Sekiranya anda merasa letih, atau merasakan pengeluaran susu anda semakin menurun, maka anda perlu mengambil lebih banyak cecair. Anda juga harus memperhatikan tanda-tanda dehidrasi, seperti air kencing kuning gelap.

Itulah beberapa maklumat mengenai diet semasa menyusu. Lebih baik, sebelum Moms menjalani diet, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya. Doktor akan memberikan nasihat terbaik agar kesihatan Moms dan Little Ones terjaga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!