Kesihatan

Ayuh, kenali kesan baik dan buruk dari makan jeroan untuk kesihatan

Kesan makan jeroan boleh memberi kesan baik dan buruk kepada kesihatan, anda tahu! Harus diingat bahawa organ dalaman haiwan ini mempunyai nilai pemakanan yang cukup tinggi.

Nah, beberapa organ dalaman yang paling banyak dimakan berasal dari lembu, babi, domba, kambing, ayam, dan itik. Pelbagai nutrien yang terkandung dalam jeroan, termasuk vitamin B12, folat, zat besi, hingga protein.

Baca juga: Khasiat Kangkung untuk Tubuh: Antioksidan Semula Jadi dan Baik untuk Kulit

Adakah kesan yang baik dari makan jeroan untuk badan?

Dilaporkan dari Medical News Today, beberapa jenis jeroan yang biasa dikonsumsi adalah hati, jantung, ginjal, otak, lidah, dan babi.

Dalam jeroan, umumnya akan mengandungi beberapa sumber vitamin dan nutrien padat, termasuk vitamin B, fosforus, tembaga, magnesium, vitamin A, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K.

Menambah jeroan dalam menu diet mempunyai pelbagai manfaat, seperti menjadi sumber zat besi yang baik, membantu menurunkan berat badan, dan menjaga massa otot. Nah, pelbagai jenis jeroan juga mempunyai faedah masing-masing, iaitu:

Hati

Hati kaya dengan vitamin A, asam folat, zat besi dan zink sehingga dapat membantu menjaga kesihatan mata dan mencegah keradangan dan artritis.

Tidak hanya itu, hati juga mengandung asam folat, zat besi, kromium, tembaga, dan zink yang diketahui baik untuk jantung dan meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah.

Buah pinggang

Organ dalaman haiwan, dalam bentuk ginjal, kaya dengan nutrien, protein, dan asid lemak omega 3. Selain itu, buah pinggang juga terkenal dengan sifat anti-radang yang sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung.

Otak

Daging otak mengandungi asid lemak dan nutrien omega 3, termasuk phosphatidylcholine dan phosphatidylserine yang baik untuk sistem saraf. Antioksidan yang diperoleh daripada memakan daging otak juga dapat membantu melindungi otak manusia dan saraf tunjang dari kerosakan.

Hati

Jantung kaya akan folat, zat besi, zink, selenium, dan merupakan sumber vitamin B2, B6, dan B12 yang hebat, yang semuanya termasuk dalam kumpulan yang dikenali sebagai vitamin B-kompleks. Vitamin B ini juga mempunyai kesan kardioprotektif yang dapat melindungi tubuh dari penyakit jantung.

Lidah

Daging lidah kaya dengan kalori dan asid lemak, zink, zat besi, kolin, dan vitamin B12 yang bermanfaat bagi orang sakit dan wanita hamil. Lidah mengandungi folat yang bermanfaat untuk kesuburan, mengelakkan kecacatan janin, dan membantu semasa fasa kehamilan pagi.

Kesan buruk daripada memakan jeroan

Organ dalam haiwan atau jeroan mengandungi kolesterol tinggi dan lemak jenuh sehingga jika dikonsumsi dalam jumlah besar dapat menyebabkan kesan sampingan.

Banyak yang mengaitkan kolesterol dengan arteri yang tersumbat dan penyakit jantung, jadi sangat disyorkan untuk meminumnya secara sederhana.

Hati manusia bertanggungjawab mengatur pengeluaran kolesterol dalam badan mengikut pengambilan yang diperlukan. Apabila anda makan makanan kaya kolesterol, hati anda bertindak balas dengan menghasilkan lebih sedikit.

Bukan hanya itu, ada juga kebimbangan bahawa haiwan telah terkena racun dan racun perosak sehingga mereka mempunyai toksik pada organ mereka.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa hati dan ginjal bertindak sebagai penapis toksin yang masuk, mengeluarkannya, dan tidak menyimpannya sehingga cukup selamat untuk dimakan.

Kualiti daging organ sangat penting untuk diperhatikan kerana jika haiwan itu mengalami tekanan dan dianiaya semasa penyembelihan, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah.

Contohnya, simpanan lemak yang sering terkumpul terutama di sekitar jantung dan buah pinggang dapat menunjukkan kehidupan haiwan yang tidak sihat.

Baca juga: Vegetarian, ini adalah pilihan sumber protein yang bukan berasal dari daging

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan jeroan

Daging organ haiwan yang disyorkan biasanya berasal dari ladang dan menggunakan teknik penyembelihan yang sihat. Sekiranya ini diikuti, jeroan yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dapat bermanfaat bagi tubuh manusia dalam banyak cara.

Apabila anda ingin makan jeroan, selalu mempertimbangkan jumlah yang akan anda makan, berjumpa dengan doktor anda, dan seimbangkan dengan diet yang sihat. Mengonsumsi jeroan secara sederhana dan seimbang dengan diet seimbang akan menjadikan tubuh terhindar dari kesan berbahaya.

Ketahui juga sejarah perubatan badan anda yang mungkin mencetuskan masalah serius setelah memakan jeroan. Jangan mengabaikan keadaan kesihatan kerana boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi tubuh.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!