Kesihatan

Ayuh, Kencangkan Payudara Anda dengan 8 Langkah Berikut

Payudara tegap dan cantik adalah impian semua wanita. Sebilangan wanita bahkan sanggup melakukan pengencangan payudara dengan cara apa pun, dari pembedahan hingga melakukan pergerakan tertentu.

Nah, jika anda adalah salah seorang wanita yang mahukan payudara tegas, berikut adalah penjelasan lengkapnya.

Payudara

Bentuk payudara itu sendiri sebenarnya berbeza pada setiap orang. Seiring waktu dan usia, payudara akan terus berubah dan berkembang.

Tisu payudara kebanyakan terdiri daripada sel-sel lemak, tisu kelenjar, dan ligamen yang memanjang dari tulang selangka ke ketiak dan di bahagian tengah dada.

Penyebab payudara kendur

Sebelum membincangkan cara menegangkan payudara, ada baiknya mengetahui terlebih dahulu beberapa faktor yang boleh menyebabkan payudara kendur.

Menurut dr. Roseman di Piedmont.org menyebutkan beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab payudara kendur adalah:

  1. penuaan.
  2. Graviti.
  3. Memakai coli yang tidak sesuai.
  4. Asap.
  5. Selaran matahari.
  6. Penambahan berat badan.

Cara menegangkan payudara

Sekiranya anda mula mengalami kendur pada payudara, berikut adalah beberapa cara untuk menegangkan payudara yang boleh anda cuba dan lakukan secara teratur, termasuk:

1. Tidur di punggung

Sekiranya anda lebih suka tidur di satu sisi, anda harus mengubah tabiat ini kerana boleh menyebabkan payudara anda tidak simetri dan terkulai.

Anda boleh memulakan kebiasaan tidur dalam keadaan terlentang. Ini dapat menjadikan payudara anda lebih kencang.

2. Mandi air sejuk

Air sejuk atau bahkan ais dapat membantu meningkatkan keanjalan kulit di sekitar payudara. Sekiranya anda lebih suka menggunakan air panas untuk mandi, anda boleh membilas payudara anda dengan air sejuk selepas itu.

3. Lakukan urutan payudara

Urut payudara. Foto www.istock.com

Mengurut payudara dapat membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan tisu payudara. Urut payudara boleh dilakukan dengan gerakan ke atas setiap hari selama 10-15 minit.

Anda juga boleh menggunakan minyak yang berbeza bergantung pada keadaan kulit anda. Sebagai contoh, minyak zaitun adalah sumber antioksidan yang dapat membantu meningkatkan tekstur dan keanjalan kulit.

4. Pakai coli yang betul

Setiap hari tentu anda mesti menggunakan coli, sebab itulah memilih bra adalah perkara penting yang mesti dipertimbangkan agar bentuk payudara anda terjaga. Pilih coli yang betul, yang tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar.

Menggunakan bra yang betul dapat mencegah kerosakan ligamen, sehingga payudara anda tidak akan kelihatan kendur. Pemilihan bra juga mesti sesuai dengan fungsinya, misalnya bra untuk sukan. Pastikan anda memakai coli yang betul semasa anda bersenam.

5. Berhenti merokok dan elakkan daripada terkena asap rokok

Merokok boleh menyebabkan proses penuaan yang menyebabkan tisu menjadi kurang kuat dan elastik. Merokok juga dikaitkan dengan pemecahan elastin dan kolagen, yang bertanggungjawab untuk kecantikan kulit.

Merokok juga memperburuk aliran darah dan memperlambat penghantaran oksigen dan nutrien ke sel-sel di dalam badan anda, ini boleh menyebabkan kerutan pramatang, termasuk kulit payudara.

6. Elakkan terkena sinar UV di bahagian dada

Elakkan terdedah kepada cahaya matahari pada bahagian dada dalam jangka masa yang lama. Aktiviti penyamakan tanpa bahagian atas, terutama tanpa menggunakan pelindung matahari, dapat mengeringkan tisu di sekitar payudara dan menyebabkan payudara kehilangan keanjalannya.

Anda harus mengelakkan aktiviti ini secara berlebihan dan jangan lupa menggunakan pelindung matahari jika anda memakai pakaian yang mendedahkan di dada.

7. Elakkan menurunkan berat badan berlebihan secara tiba-tiba

Menurunkan berat badan secara berlebihan dalam masa yang singkat boleh menyebabkan tanda regangan dan kulit menjadi tidak elastik. Apabila anda kehilangan berat badan secara tiba-tiba, payudara anda mungkin kelihatan kendur kerana kulitnya tegang.

Lama kelamaan, perubahan berat badan yang berterusan akan menyebabkan kulit kehilangan keanjalannya. Anda harus menurunkan berat badan secara perlahan untuk mengelakkan ini.

8. Perhatikan postur badan

Postur yang lemah, disebabkan oleh kebiasaan membungkuk boleh menyebabkan payudara kendur. Ini kerana anda memberi lebih banyak tekanan dan ketegangan pada tisu payudara.

Oleh itu, pastikan anda menjaga postur tubuh yang baik, dengan menjaga punggung lurus dan bahu ke belakang, postur yang baik berfungsi untuk mengagihkan berat badan secara merata.

Itulah perkara-perkara mengenai cara menegangkan payudara yang boleh anda cuba. Selain kaedah yang disebutkan di atas, anda juga boleh mencuba pembedahan plastik untuk memperbaiki bentuk payudara anda. Sudah tentu ini perlu berunding dengan doktor terlebih dahulu.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!