Kesihatan

Melahirkan Anak? Kenali 6 Cara Mencetuskan Kontraksi Secara Semula Jadi

Salah satu langkah persediaan untuk tenaga kerja yang perlu dipelajari adalah bagaimana secara semula jadi mencetuskan kontraksi.

Ini penting agar kelahiran bayi dapat berlaku dengan selamat dan selamat. Nah, berikut adalah enam kaedah untuk mendapatkan kontraksi secara semula jadi.

Sukan

Melaporkan dari whattoexpect.com, berjalan dengan kerap semasa mengandung dapat membantu bayi meletakkan dirinya di dalam saluran kelahiran.

Ini kerana kekuatan graviti dan ayunan pinggul semasa anda berjalan akan mendorong kepala bayi lebih dekat ke pelvis.

Ketika bayi berada dalam posisi ini, tekanan yang berlaku pada dirinya secara tidak langsung akan menjadikan kontraksi lebih kuat dan serviks siap digunakan untuk bersalin.

Ibu tidak perlu risau sekiranya muslihat yang satu ini tidak memberikan kesan pengecutan yang diinginkan. Walau bagaimanapun, kaedah ini akan tetap berguna untuk mempersiapkan ibu secara fizikal untuk proses kelahiran.

Melakukan hubungan seks juga boleh menjadi cara untuk mencetuskan kontraksi secara semula jadi

Adakah anda tahu bahawa sperma mengandungi hormon prostaglandin, yang boleh menjadikan serviks menjadi nipis dan melebar?

Ya, kehadiran hormon ini akan memudahkan serviks untuk membuka dan merobek, apabila ia mesti menjadi saluran kelahiran bayi.

Tidak hairanlah jika para pakar menasihati pasangan suami isteri untuk melakukan hubungan seks secara tetap pada trimester akhir kehamilan. Tujuannya adalah untuk menjadikan proses kelahiran lebih mudah.

Tetapi ingat, Ibu, jangan melakukan hubungan seks jika cairan ketuban pecah kerana ia akan sangat berbahaya bagi anda dan si kecil.

Merangsang puting susu

Memegang, memutar, dan mengurut puting susu ibu hamil juga akan mencetuskan proses melahirkan lebih cepat secara semula jadi.

Dilaporkan dari healthline.com, ini kerana apabila putingnya diurut, tubuh akan menghasilkan hormon oksitosin yang mampu membuat rahim mengecut.

Bukan hanya itu, hormon ini juga memainkan peranan yang sangat penting dalam menghasilkan susu ibu dan memulihkan ukuran rahim selepas melahirkan anak.

Minyak kastor

Minyak dalam botol untuk diminum. Sumber gambar: Pexels.com

Apa kaitan minyak yang berasal dari tumbuhan ini dengan proses pengecutan semula jadi?

Jawapannya ialah apabila diminum, minyak ini dapat membuat usus mengalami kekejangan. Akibatnya, rahim akan jengkel dan mula menguncup.

Caranya, Ibu hanya perlu minum sekitar 30 hingga 50 ml minyak jarak, dan badan akan menghasilkan hormon prostaglandin yang dapat mendorong kontraksi.

Perlu diingat bahawa minyak ini tidak boleh diminum sekiranya anda belum memasuki trimester terakhir dan menunjukkan tanda-tanda melahirkan. Ini supaya ibu mengelakkan risiko cirit-birit dan kesan sampingan yang membahayakan kesihatan.

Akupresur

Teknik rawatan yang serupa dengan akupunktur telah lama dipercayai dapat merawat pelbagai gangguan kesihatan. Salah satunya adalah untuk membantu ibu hamil mengalami kontraksi secara semula jadi.

Secara amnya, kaedah ini dilakukan dengan menekan titik-titik tertentu pada tubuh yang dipercayai berkaitan langsung dengan proses kelahiran. Contohnya antara ibu jari dan jari telunjuk, atau sedikit di atas tulang pergelangan kaki dalam.

Sekiranya anda ingin mencuba cara semula jadi ini untuk mencetuskan kontraksi, pastikan untuk menggunakan perkhidmatan profesional yang berlesen secara rasmi, ya.

Urut badan

Ada ketikanya proses pengecutan tidak berjalan seperti yang diharapkan kerana anda terlalu tertekan dengan masalah itu sendiri. Sekiranya ini berlaku, anda harus berehat sebentar dengan melakukan urutan badan sepenuhnya.

Pelbagai kajian mengatakan bahawa teknik mengurut yang dilakukan dengan betul dapat menjadikan tubuh menghasilkan hormon oksitosin. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, hormon ini memainkan peranan yang sangat penting dalam membuat rahim berkontrak.

Selain itu, mengurut badan juga dapat membantu minda menjadi lebih tenang. Ini sangat penting agar proses penghantaran dapat berjalan dengan selamat dan lancar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!