Kesihatan

Pada mulanya terasa berat, tetapi ini adalah kesan positif dari berhenti merokok yang anda dapat!

Kesan berhenti merokok yang dirasakan oleh tubuh pertama adalah pening dan keinginan besar untuk pengambilan nikotin. Walaupun keadaan ini terasa sukar, anda harus bertahan kerana terdapat lebih banyak manfaat kesihatan ketika berhenti merokok.

Anda pasti sudah tahu bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan. Banyak penyakit serius boleh berkembang di dalam badan jika anda tidak menghentikan tabiat buruk ini secepat mungkin.

Kesan berhenti merokok pada badan

Setelah anda memutuskan untuk berhenti merokok dan memulakannya secara konsisten, terdapat beberapa kesan yang dapat dirasakan oleh tubuh. Antaranya seperti dalam tinjauan berikut:

Faedah berhenti merokok

Berikut adalah senarai faedah berhenti merokok yang dapat anda rasakan:

Hentikan kitaran ketagihan

Dalam sebulan berhenti merokok, banyak reseptor nikotin di otak kembali normal. Keadaan ini akan menghentikan kitaran ketagihan atau ketagihan yang anda alami selama ini.

Peredaran darah menjadi lebih lancar

Salah satu kesan berhenti merokok adalah peningkatan peredaran darah. Anda akan mengalaminya dalam 2 minggu hingga 12 minggu setelah berhenti merokok.

Dengan peredaran yang lebih baik, anda akan lebih mudah melakukan aktiviti fizikal dan mengurangkan risiko serangan jantung.

Meningkatkan deria rasa dan bau

Pada dasarnya merokok merosakkan ujung saraf di hidung dan mulut. Keadaan ini menjadikan kemampuan anda untuk merasakan dan mencium bau.

Oleh itu, kesan berhenti merokok yang akan anda rasakan adalah pengembalian kemampuan ini dengan pertumbuhan ujung saraf yang rosak. Anda akan melihat peningkatan bau dan rasa dalam masa 48 jam setelah berhenti merokok.

Lebih banyak tenaga

Dengan meningkatkan keupayaan untuk bernafas dan aktiviti fizikal, oksigen akan meningkat di dalam badan sehingga anda akan lebih bertenaga.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Seperti disebutkan di atas, salah satu kesan berhenti merokok adalah peningkatan peredaran darah, peningkatan kadar oksigen dan penurunan peradangan.

Keadaan ini akan meningkatkan sistem imun juga, anda tahu! Dengan cara itu, anda tidak akan mudah selesema atau sakit jika berhenti merokok.

Bersihkan gigi dan mulut

Kesan negatif merokok adalah menguning gigi, bau mulut dan peningkatan risiko jangkitan mulut. Seminggu selepas berhenti merokok, anda akan merasakan dan melihat perbezaan yang ketara dalam kesihatan mulut.

Menurunkan risiko barah

Walaupun kesan berhenti merokok hanya dirasakan selama bertahun-tahun, berikut adalah senarai barah yang boleh anda hindari daripada berhenti merokok:

  • Kanser paru-paru
  • Kanser esofagus
  • Kanser buah pinggang
  • Kanser Pundi kencing
  • Barah pankreas

Keluhan sementara ketika mula berhenti merokok

Untuk dapat secara konsisten berhenti merokok, bersiaplah untuk menghadapi beberapa perubahan dari dalam badan, ya. Perubahan ini boleh sangat mengganggu bagi sesetengah orang. Malah ada yang merasakan mereka menghidap selesema setelah berhenti merokok.

Ini kerana merokok pada dasarnya mempengaruhi setiap sistem di dalam badan. Oleh itu, apabila anda berhenti merokok, badan anda memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan tidak menerima nikotin.

Tapi tenanglah, keadaan ini bersifat sementara dan kesan positif menanti anda ketika anda mampu bertahan. Berikut adalah kesan sampingan sementara ketika pertama kali berhenti merokok yang perlu anda ketahui:

Sakit kepala dan loya

Merokok mempengaruhi setiap sistem di dalam badan. Sakit kepala, loya dan gejala lain adalah biasa apabila anda kehilangan nikotin dari badan.

Kesemutan di tangan dan kaki

Apabila peredaran darah mula meningkat, anda akan merasa kesemutan dan kebas di tangan dan kaki anda.

Batuk dan sakit tekak

Anda boleh mengalami dua kesan sampingan ini kerana paru-paru anda mula membersihkan lendir dan serpihan yang disebabkan oleh merokok.

Rasa semakin bergantung pada nikotin

Anda menjadi ketagih nikotin ketika anda merokok. Jadi secara semula jadi tubuh akan mengenakan bayaran untuk pengambilan bahan ini setelah anda berhenti merokok, keadaan ini akan mencapai puncaknya dalam dua hingga empat minggu setelah berhenti merokok.

Itulah pelbagai kesan berhenti merokok yang perlu anda ketahui. Jangan takut berhenti kerana banyak faedah kesihatan menanti anda!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!