Kesihatan

Agar tidak menjengkelkan, ketahui cara memilih pelembap wajah mengikut jenis kulit anda

Untuk menjaga kesihatan kulit wajah, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelembap wajah. Jangan cuai, pilih pelembap yang sesuai dengan keadaan kulit anda, OK?

Penggunaan pelembap yang sesuai untuk kulit selain sihat, juga membantu anda mengelakkan risiko kegatalan.

Lihat maklumat lengkap mengenai pelembap wajah dalam artikel berikut!

Kelebihan pelembap wajah untuk kesihatan kulit

Pelembap muka atau pelembap Ia sangat penting dalam menjaga kulit agar tetap sihat dan cantik. Pelembap akan menjadikan kulit sentiasa lembap sepanjang hari.

Pelembap wajah berfungsi sebagai pelindung kulit, menjaga kesihatan kulit wajah, dan menghidrat kulit dengan betul. Selain itu, pelembap berfungsi untuk mengurangkan garis halus dan kerosakan yang menyebabkan penuaan pramatang.

Pelembap berfungsi dengan memerangkap kelembapan pada lapisan luar kulit dan menarik kelembapan dari lapisan kulit yang lebih dalam ke lapisan luar kulit.

Petua memilih pelembap wajah yang betul

Jadi, untuk mengelakkan kesilapan menggunakan pelembap, berikut adalah petua untuk memilih pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda:

 • Kulit berminyak

Masalah kulit ini dialami oleh ramai wanita. Mungkin ramai yang berpendapat bahawa kulit berminyak tidak memerlukan pelembap lagi. Ternyata anda masih memerlukan nutrien yang terdapat dalam pelembap wajah.

Produk pelembap yang paling sesuai untuk jenis kulit ini adalah produk yang dilabel sebagai non-comedogenic, yang bermaksud ia tidak menyumbat liang anda.

Pilih pelembap yang teksturnya ringan, bebas minyak dan mudah diserap dengan bahan berasaskan air.

 • Kulit kering

Inilah jenis kulit yang sangat memerlukan pelembap untuk menjaga kesihatan kulit anda. Pilih pelembap yang berlabel berasaskan minyak atau kaya dengan minyak.

Produk pelembap yang mengandungi minyak tahan lebih lama daripada produk yang mengandungi air atau berasaskan air. Kandungan dalam pelembap berasaskan minyak berguna untuk memberikan kelembapan sehingga kulit terasa kenyal.

 • Kulit sensitif

Kulit jenis ini biasanya dicirikan oleh kulit yang kelihatan kemerahan dan mudah teriritasi. Pilih pelembap dengan formula lembut, bebas dari bahan kimia, dan pewangi dan pewarna.

Sebelum menggunakannya, anda harus terlebih dahulu membaca kandungan yang terdapat dalam produk. Semakin banyak kandungan bahan kimia, kulit anda akan lebih jengkel.

Anda juga disarankan untuk menggunakan produk yang hypoallergenic.

 • penuaan kulit

Kulit orang yang berusia lebih dari 30 tahun, biasanya keadaan kulit mereka akan merosot. Masalah kulit yang paling biasa adalah kulit menjadi kering kerana pengeluaran kelenjar minyak di kulit mula perlahan.

Pilih pelembap yang bukan hanya berasaskan minyak, tetapi juga mengandungi anti-penuaan. Produk yang dilabel sebagai anti-penuaan dapat melawan garis-garis halus dan kedutan yang dapat menjadikan kulit lebih halus.

Cara menggunakan pelembap wajah dengan cara yang betul

Jangan membuat kesalahan menggunakan pelembap wajah anda, anda tahu. Berikut adalah tahap penggunaan pelembap wajah untuk berfungsi dengan optimum:

Lancar dari luar ke dalam

 • Pertama, gosokkan sedikit pelembap ke seluruh wajah anda. Lancar dari bahagian luar wajah ke arah tengah dengan gerakan membulat ke atas
 • Mulakan di bahagian tengah dagu dan urut perlahan-lahan dengan gerakan bulat lembut ke garis rahang ke arah dahi dan berakhir di hidung

Guna hingga ke leher

 • Jangan lupa sapukan pelembap pada leher juga, kerana anda juga perlu merawat leher
 • Lebih baik menggunakan satu pelembap di wajah anda dan yang lain untuk leher anda sehingga warna kulit wajah dan leher anda sama

Gunakan selepas mandi

 • Sebaiknya gunakan pelembap setelah mandi, jangan biarkan kulit lebih dari satu minit kerana boleh menjadikan kulit menjadi kering kerana udara kering yang dapat mengurangkan kelembapan kulit
 • Gunakan dengan menepuk lembut wajah anda dengan tuala bersih untuk membuang sisa air mandi
 • Gunakan pelembap segera setelah anda keluar dari mandi, agar kelembapan wajah tetap terjaga dan mengelakkan risiko kulit kering

Gunakan pelembap mengikut jenis kulit anda

 • Jangan gunakan produk pelembap yang tidak sesuai dengan keadaan kulit anda.
 • Gunakan produk yang sesuai untuk jenis kulit anda agar hasil yang diperoleh dapat dimaksimumkan

Jangan menggunakan pelembap wajah dengan cuai tanpa mengetahui keadaan dan jenis kulit anda!

Cuba juga menerapkan gaya hidup sihat seperti minum air supaya kulit anda kekal terhidrat dan kelihatan lebih sihat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!