Kesihatan

4 Manfaat Tepung Tapioka untuk Kesihatan dan Kesan Negatifnya

Adakah benar tepung ubi kayu mempunyai lebih banyak faedah daripada jenis tepung lain? Tapioka adalah pati yang hampir tulen dan mempunyai nilai pemakanan yang sangat terhad.

Tapioka secara semula jadi bebas gluten, sehingga dapat berfungsi sebagai pengganti gandum dalam makanan olahan bagi orang yang menjalani diet bebas gluten.

Namun, adakah itu satu-satunya faedah tepung ubi kayu? Mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan pemakanan tepung ubi kayu

Tapioka adalah pati yang hampir tulen, jadi hampir keseluruhannya terdiri daripada karbohidrat. Tepung ubi kayu hanya mengandungi sejumlah kecil protein, lemak dan serat.

Nutrien lain yang terkandung di dalamnya juga mempunyai kepekatan yang kecil, di bawah 0.1 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Kerana kekurangan protein dan nutrien, ubi kayu lebih rendah daripada kebanyakan biji-bijian dan tepung. Namun, ubi kayu boleh menjadi sumber zat besi yang baik, menyediakan 1.58 mg mineral.

Inilah kandungan nutrien dalam 100 gram tepung ubi kayu:

  • Karbohidrat: 88.7g
  • Kalori: 358
  • Lemak: 0.02g
  • Natrium: 1mg
  • Serat: 0.9g
  • Gula: 3.35g
  • Protein: 0.2g

Baca juga: Jenis Tepung Protein Tinggi yang Berkhasiat dan Berkhasiat

Khasiat tepung ubi kayu untuk kesihatan

Banyak faedah kesihatan yang disebabkan oleh ubi kayu berasal dari nutrien yang disediakan oleh yuca atau ubi kayu. Tetapi sebahagian besar nutrien ini hilang dalam proses pembuatan yang mengubah ubi kayu menjadi ubi kayu.

Namun demikian, terdapat beberapa faedah tepung ubi kayu yang tidak dapat diperoleh dari jenis tepung lain. Berikut adalah beberapa kelebihan tepung ubi kayu yang harus anda ketahui.

1. Sesuai untuk diet tertentu

Tepung tapioka sesuai untuk orang yang alah atau tidak toleran terhadap gandum, biji-bijian, dan gluten. Orang yang mempunyai alergi gluten harus mengikuti diet bebas gluten atau bebas gluten.

Kerana ubi kayu secara semula jadi bebas dari biji-bijian dan gluten, mungkin ubi kayu yang sesuai untuk produk berasaskan gandum atau jagung.

Sekiranya anda mempunyai penyakit seliak atau kepekaan gluten bukan celiac Anda boleh menggunakan tepung ini untuk membuat roti dan barang bakar yang lain.

Selain itu, tepung ubi kayu juga vegan, dan sering digunakan oleh mereka yang mengikuti diet paleo, atau diet protokol autoimun (AIP).

Baca Juga: Ketahui Sebelum Mencuba Diet, Apa Itu Bebas Gluten?

2. Menjaga kesihatan usus

Tapioka adalah sumber pati tahan. Seperti namanya, pati tahan tahan terhadap pencernaan dan berfungsi seperti serat dalam sistem pencernaan.

Kanji tahan melewati usus kecil tanpa dicerna. Sebaliknya, pati ditapai di usus besar dan memberi makan bakteria usus yang sihat sehingga mengurangkan keradangan dan jumlah bakteria berbahaya.

3. Mengawal gula darah

Bukan hanya kesihatan usus, pati tahan juga dikaitkan dengan sejumlah manfaat untuk kesihatan keseluruhan.

Tahan kanji dikatakan dapat menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan, meningkatkan metabolisme glukosa dan insulin, dan meningkatkan rasa kenyang.

Ini adalah semua faktor yang menyumbang kepada kesihatan metabolik yang lebih baik.

4. Mencegah anemia kekurangan zat besi

Seperti disebutkan di atas, tepung ubi kayu adalah sumber zat besi yang baik. Satu hidangan mutiara ubi kayu mengandungi 1.58 mg zat besi.

Ini menjadikan tepung ubi kayu bermanfaat untuk mencegah anemia kerana kekurangan zat besi. Anemia kekurangan zat besi adalah perkara biasa pada wanita usia subur dan kanak-kanak.

Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan termasuk kecacatan kelahiran, kematian bayi, gangguan fungsi kognitif, dan imuniti yang lemah.

Kesan negatif tepung ubi kayu

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, tepung ubi kayu juga boleh memberi kesan buruk sekiranya anda tidak berhati-hati dalam memprosesnya.

1. Alahan

Kes reaksi alahan terhadap tepung ubi kayu atau ubi kayu jarang berlaku. Walau bagaimanapun, orang yang alah kepada lateks mungkin mengalami reaksi alergi kerana reaktiviti silang.

Ini bermaksud tubuh menyalahi sebatian ubi kayu untuk alergen dalam susu getah, menyebabkan reaksi alergi. Keadaan ini dipanggil sindrom buah getah.

2. Beracun jika salah

Seperti makanan tumbuhan lain, ubi kayu (ubi kayu) mengandungi glikosida sianogenik yang melepaskan sianida di dalam badan. Ia boleh menyebabkan ketoksikan saraf pada tahap tinggi.

Makan akar ubi kayu yang kurang diproses dikaitkan dengan keracunan sianida, penyakit lumpuh yang disebut konzo, dan bahkan kematian.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk membuang bahan berbahaya ini semasa memproses dan memasak. Tapioka yang dihasilkan secara komersial umumnya tidak mengandungi bahan berbahaya dan selamat untuk dimakan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!