Kesihatan

Ubat Eperisone untuk Mengatasi Sakit Otot: Ketahui Manfaat, Penggunaan Dos dan Kesan Sampingan!

Kontraksi otot adalah penyebab utama sakit belakang dan terdiri daripada pemendekan otot yang berterusan. Sekiranya anda merasakan simptom di atas, pengambilan eperisone adalah salah satu penyelesaiannya.

Kekejangan otot atau kekejangan adalah pengecutan otot yang dirasakan secara tiba-tiba dan tidak disengajakan. Gejala ini disebabkan oleh ketegangan otot yang terlalu banyak sehingga menyebabkan kesakitan. Gejala ini dikaitkan dengan keadaan seperti sakit belakang, sakit leher, dan fibromyalgia.

Kekejangan otot disebabkan oleh kecederaan pada bahagian otak atau saraf tunjang yang bersambung dengan pergerakan. Keadaan yang boleh menyebabkan kekejangan otot termasuk: sklerosis berbilang (CIK), palsi serebrum, dan sklerosis lateral amyotrophic (ALS).

Apa itu eperisone?

Eperisone adalah ubat antispasmodik yang biasa digunakan untuk mengendurkan otot rangka dan otot licin vaskular. Ubat ini digunakan untuk merawat sakit iskemia dan darah tinggi pada otot licin untuk melegakan kekejangan otot.

Antispasmodik yang bertindak secara berpusat atau relaksan otot rangka (SMR) digunakan sebagai tambahan untuk meregangkan otot dan terapi fizikal untuk membantu melegakan kekejangan otot.

Mereka berfungsi dengan menyebabkan kesan penenang atau dengan mencegah saraf anda menghantar isyarat sakit ke otak. Relaksan otot ini hanya boleh digunakan selama 2 hingga 3 minggu, kerana penggunaan jangka panjang masih belum diketahui selamat.

Satu kajian mengatakan bahawa eperisone telah disarankan sebagai penenang otot untuk rawatan kontraksi otot dan sakit belakang kronik (LBP), tanpa kesan sedatif yang berkaitan secara klinikal pada sistem saraf pusat (CNS).

Dos penggunaan eperisone

 • 50 mg tablet

Dos dewasa untuk penggunaan oral adalah 3 tablet (150 mg eperison hidroklorida) yang diambil tiga kali sehari, dan diambil selepas makan. Dos dapat disesuaikan bergantung pada usia dan gejala pesakit.

 • 10% butiran

Dos dewasa untuk penggunaan oral ialah 1.5 g (150 mg eperisone hidroklorida) diambil 3 kali sehari, dan diambil selepas makan.Dos boleh disesuaikan bergantung pada usia dan gejala pesakit.

Komposisi Eperisone

 • Tablet 50 mg

Setiap tablet bersalut gula putih mengandungi 50 mg eperisone hidroklorida.

Ubat ini mengandungi lilin carnauba, karmellosa, silikon dioksida terhidrat, selulosa mikrokristal, titanium oksida, asid stearat, kalsium stearat, sukrosa, talc, kalsium karbonat mendapan, pati jagung, shellac putih, hidroksipropilselulosa, pullulan, povidone dan makrogol 6000 sebagai bahan tidak aktif. .

 • 10% butiran

Setiap gram butiran putih putih hingga kekuningan mengandungi 100 mg eperisone hidroklorida. Ia mengandungi karmosa, asid silikat anhidrat ringan, talc, pati jagung, laktosa hidrat, povidone, polyvinyl asetal diethylaminoacetate dan macrogol 6000 sebagai bahan tidak aktif.

Ubat preskripsi dibahagikan kepada dua kumpulan: antispasmodik dan antispastik. Antispasmodik digunakan untuk merawat kekejangan otot, dan antispastik digunakan untuk merawat kekejangan otot. Beberapa antispasmodik, boleh digunakan untuk merawat kekejangan otot.

Walau bagaimanapun, tidak seperti antispasmodik, antispastik tidak boleh digunakan untuk merawat kekejangan otot.

Apakah faedah ubat eperisone?

Kekejangan otot, sebaliknya, adalah kekejangan otot yang berterusan yang menyebabkan kekakuan, kekakuan, atau sesak yang dapat menghalang anda berjalan normal, bercakap, atau bahkan bergerak.

Secara amnya, kelebihan eperisone adalah mengendurkan otot yang kaku atau tegang. Berikut adalah beberapa masalah yang dapat diselesaikan eperison;

 • Mengatasi sakit bahu
 • Mengatasi sakit saraf sciatic
 • Mengatasi sakit lengan
 • Mengatasi sakit belakang
 • Mengatasi otot yang kaku

Eperisone boleh digunakan untuk pelbagai penyakit yang menyebabkan kekejangan otot. Namun, lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu agar dapat dirawat dengan baik.

Apakah fungsi ubat eperisone?

Eperison diciptakan kerana mempunyai fungsinya sendiri. Dilaporkan dari prakto.com, berikut adalah fungsi eperisone ubat:

 • Kelumpuhan sawan

Ubat ini digunakan untuk rawatan kelumpuhan kejang. Keadaan kronik dengan kekejangan otot yang berterusan dan refleks tendon yang berlebihan. Penyebabnya boleh berlaku kerana penyakit serebrovaskular, kelumpuhan tulang belakang, spondylosis serviks, gangguan vaskular tulang belakang, gangguan tulang belakang, ensefalomielopati, dll.

 • Lumpuh motor

Ubat ini digunakan untuk rawatan keadaan myotonik, iaitu ketidakupayaan untuk merehatkan otot setelah bersusah payah, disebabkan oleh keadaan seperti leher, bahu, sindrom lengan, sakit belakang, dll.

Apakah kesan sampingannya?

Berikut adalah kesan sampingan eperisone:

 • Penting: kejutan, reaksi anafilaksis (contohnya, kemerahan, gatal, urtikaria, edema, dypnoea), sindrom Stevens-Johnson dan nekrolisis epidermis toksik (penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan atau alergi)
 • Gangguan sistem darah dan limfa: anemia
 • Masalah jantung: berdebar-debar
 • Gangguan gastrointestinal: mual, muntah, ketidakselesaan gastrik, sakit perut, cirit-birit, sembelit, stomatitis, rasa perut membesar, cegukan
 • Gangguan biasa dan keadaan laman pentadbir: Kelemahan, keletihan, diaforesis
 • BUN tinggi (ureum)
 • Gangguan metabolisme dan pemakanan: anoreksia, dahaga
 • Gangguan muskuloskeletal dan tisu penghubung: ketakutan, hipotonia otot
 • Gangguan sistem saraf: sakit kepala, kebas kaki, gegaran, pening
 • Gangguan psikiatri: merasa mengantuk dan menghadapi masalah tidur
 • Gangguan ginjal dan kencing: proteinuria, pengekalan kencing, inkontinensia kencing
 • Gangguan tisu kulit dan subkutan: ruam, pruritus, eksudatif eritema multiforme
 • Gangguan vaskular: hot flushes

Bagaimana jika dos terlepas?

Minum ubat mengikut jadual. Jangan ketinggalan apatah lagi menggandakan dos. Sekiranya hampir tiba masanya untuk mengambil dos anda yang seterusnya, hilangkan dos yang tidak dijawab. Sekiranya berlaku overdosis, segera dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau segera hubungi doktor.

Amaran untuk diperhatikan

Sebelum mengambil ubat penenang otot ini, ada baiknya anda mengetahui sama ada keadaan anda membolehkan anda mengambil ubat tersebut. Berikut adalah amaran dari ubat eperisone yang harus anda ketahui:

 • Kehamilan

Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan pada wanita hamil, kecuali jika benar-benar diperlukan. Semua risiko dan faedah harus dibincangkan dengan doktor sebelum mengambilnya.

 • Menyusu

Ubat ini tidak disyorkan untuk dimakan oleh ibu menyusu, kecuali jika diperlukan. Semua risiko dan faedah harus berunding dengan doktor sebelum anda mengambilnya.

Doktor anda mungkin mencadangkan untuk menghentikan penyusuan sementara atau menghentikan ubat berdasarkan keadaan klinikal anda.

 • Alahan

Ubat ini tidak disyorkan untuk dimakan oleh pesakit yang mempunyai alergi terhadap eperisone atau bahan tidak aktif lain yang serupa dengan eperisone.

 • Penduduk tua

Ubat ini harus digunakan dengan berhati-hati pada orang tua, kerana peningkatan risiko kesan sampingan yang teruk. Pemantauan ketat terhadap pesakit ini mungkin diperlukan dalam beberapa kes.

Penyesuaian atau penggantian dos yang sesuai dengan alternatif yang sesuai mungkin diperlukan berdasarkan keadaan klinikal yang dialami.

 • Penggunaan pediatrik

Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan pada pasien di bawah usia 18 tahun, kerana keselamatan dan keberkesanannya belum terbukti secara klinikal.

 • Memandu dan mengendalikan jentera

Ubat ini boleh menyebabkan gejala pada beberapa pesakit. Dianjurkan untuk tidak melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan mental yang tinggi seperti memandu kenderaan atau mengoperasikan mesin berat.

Terutama jika anda merasa sakit kepala semasa rawatan menggunakan ubat ini.

Arahan am

Ambil ubat ini tepat seperti yang disarankan oleh doktor anda. Jangan mengambil lebih atau kurang daripada yang ditetapkan. Rujuk doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang tidak diingini.

Pastikan tidak berhenti mengambil ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda. Ubat ini juga harus diambil setelah makan dan minum air akan memudahkan penyerapannya.

Arahan untuk menggunakan eperisone

Berikut adalah arahan yang mesti dipatuhi semasa mengambil eperisone:

 • Interaksi dengan alkohol tidak diketahui. Adalah disyorkan untuk berjumpa dengan doktor anda sebelum dimakan
 • Penggunaan metocarbamol secara bersamaan dengan tolperisone HCI boleh menyebabkan gangguan penglihatan

Risiko mengambil eperizone

Resep eperisone mesti dipertimbangkan dengan berhati-hati, kerana terdapat beberapa penyakit yang akan memperburuk keadaan jika mengambil ubat ini, penyakit ini adalah:

 • Pesakit dengan sejarah hipersensitiviti ubat
 • Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu

Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada eperisone adalah ubat yang anda perlukan, sila dapatkan nasihat doktor kami melalui perkhidmatan Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!