Kesihatan

Cara Membersihkan Alat Solek yang Mudah dan tepat

Cara membersihkan alatan solekan mempunyai teknik tersendiri, sehingga jejak kotoran dapat hilang sepenuhnya. Sila ambil perhatian, membersihkan peralatan solekan Secara rutin dapat mencegah penumpukan bakteria utama yang menyebabkan jerawat.

Pembersihan alat solek boleh dilakukan secara bebas. Baiklah, untuk mengetahui cara membersihkan alat solekan yang betul, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Dengar, Inilah Cara Semula Jadi yang Boleh Dilakukan!

Bagaimana membersihkan alat solekan?

Dilaporkan dari The Spruce, alat solek yang kotor dapat menyebabkan ruam pada kulit kerana kemungkinan bakteria. Beberapa petua mudah untuk menjaga dan menjaga kebersihan alat solek, termasuk yang berikut:

Berus mekap

Satu alat solekan yang paling kerap digunakan ialah berus solek sehingga sering terdapat banyak bakteria di dalamnya.

Oleh kerana itu, alat solek termasuk berus asas dan penyembunyikan perlu dibersihkan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mengelakkan penumpukan produk.

Cara membersihkan alat solekan ini boleh dimulakan dengan membasahi sikat menggunakan air sejuk biasa. Cubalah hanya membasahi bulu untuk mengelakkan pelekat yang lemah memegang berus ke pemegang.

Gosokkan sedikit syampu atau sabun ke bulu dengan lembut, bilas, kemudian ulangi sehingga air jernih. Sekiranya anda menghadapi masalah mengeluarkan produk yang degil pada sikat atau bulu anda, urut sedikit minyak kelapa untuk melonggarkan penumpukan dan memudahkan pembersihan.

Setelah berus bersih, teruskan pembasmian kuman dengan mencampurkan larutan air dan cuka. Jalankan sikat di sekitar mangkuk selama satu atau dua minit dan kemudian bilas dengan air bersih.

Kemudian, tekan sikat ke tuala kering untuk menyerap lebihan air atau biarkan semalaman hingga kering.

Pengeriting bulu mata

Selain dari maskara dan pelindung mata, bakteria juga dapat melapisi permukaan pengeriting bulu mata. Sekiranya dibiarkan tanpa memperhatikan kebersihan, ia boleh mencetuskan masalah kesihatan mata.

Bahagian mata harus dibersihkan sekurang-kurangnya setiap minggu, terutamanya apabila anda mempunyai mata sensitif atau jenis jangkitan lain. Nah, bagaimana membersihkan alat solekan yang satu ini dapat dimulakan dengan membasahi kain kapas dengan alkohol atau hidrogen peroksida dan memasangkannya ke pengapit.

Biarkan kering beberapa saat, kemudian bilas dengan air bersih, dan keringkan dengan tuala bersih. Sebaik-baiknya, alat kecantikan jenis ini perlu dibersihkan dengan sabun dan air selepas digunakan.

Juga cuba berikan rawatan penuh setiap dua minggu dan simpan di dalam bekas bersih.

Span alat solek

Selain berus, kebanyakan wanita menggunakan span solekan untuk memperbaiki penampilan serbuk pada wajah. Oleh itu, tidak jarang alat solekan ini menjadi tempat yang paling pekat untuk bakteria, terutama jika ia tidak pernah dibersihkan.

Cara membersihkan alat solek ini boleh dilakukan dengan cara membasahkannya span dengan air suam dan pastikan ia benar-benar basah. Selepas itu, gunakan beberapa tetes sabun ringan atau syampu untuk membersihkan produk dan peras dengan jari anda.

Untuk mengeluarkan produk dari span, anda mungkin perlu mengulangi langkah ini beberapa kali. Kemudian, pastikan bilas span dengan betul dengan air jernih dengan menekan untuk melepaskan busa.

Sekiranya produk keluar dengan sabun busa, keringkan span dengan tuala kering atau biarkan kering sendiri. Membilas span boleh dilakukan dengan air suam untuk membantu menjauhkan kuman.

Berapa kerapkah alat solek perlu ditukar?

Span solek biasa atau murah tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang dan harus dibuang setelah satu kali penggunaan. Sebaliknya, span tahan mikroba seperti pengisar kecantikan boleh digunakan berulang kali dan disimpan dengan selamat selama tiga hingga empat bulan.

Seperti mana-mana berus solek, pastikan untuk membersihkannya pengisar kecantikan sekurang-kurangnya sekali seminggu kerana span dapat mengisi dengan sel kulit dan bakteria akan tumbuh.

Perlu juga diperhatikan bahawa walaupun pembersihan berkala dapat membantu memperpanjang umur sikat anda, ada tanda-tanda bahawa anda tidak boleh mengabaikannya apabila ia tidak sesuai.

Beberapa tanda bahawa sikat solek harus dibuang dan diganti dengan yang baru ialah ketika bulu mula jatuh, pecah, atau hilang bentuknya. Gantikan dengan segera dengan alat baru untuk mendapatkan penampilan solekan wajah yang diingini.

Baca juga: Untuk badan yang lebih sihat, anda perlu mengetahui latihan aerobik asas berikut

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!