Kesihatan

Punca tidur yang tidak baik dan kesan buruknya terhadap kesihatan

Ramai orang mempunyai kebiasaan tidur nyenyak atau tidur dengan mulut terbuka. Namun, sebilangan dari mereka juga tidak menyedari kebiasaan ini. Apa yang sebenarnya menyebabkan seseorang mempunyai tabiat tidur yang buruk?

Punca tidur yang tidak baik

Dilaporkan dari Penasihat Kesihatan Baru, cukup tidur setiap malam adalah penting untuk kesihatan mental dan fizikal. Tidur dengan mulut terbuka akan memberi kesan negatif terhadap kualiti tidur, dan boleh menyebabkan beberapa komplikasi kesihatan. Berikut adalah beberapa sebabnya:

Alahan

Anda harus tahu bahawa apabila seseorang mempunyai alahan, orang itu akan mengalami masalah pernafasan. Dalam keadaan biasa, anda bernafas melalui hidung, tetapi apabila alergi datang, saluran hidung untuk bernafas akan terganggu.

Oleh itu, untuk mengelakkan kekurangan oksigen, tubuh akan secara automatik membuka mulutnya sehingga udara memasuki badan, salah satunya adalah semasa tidur.

Mempunyai tabiat menghisap jari

Perkara lain yang menyebabkan tidur dengan mulut terbuka atau tersentak adalah tabiat buruk menghisap jari anda.

Kebiasaan seperti ini biasanya paling sering dilakukan oleh anak-anak, kerana sudah terbiasa sejak kecil. Namun, anda perlu tahu bahawa menghisap jari semasa tidur juga berpeluang menyebabkan masalah pernafasan ketika tidur.

Kehadiran amandel besar

Mempunyai amandel dengan saiz yang besar tentu akan mengganggu saluran pernafasan. Oleh itu, orang yang mempunyai amandel secara tidak sedar akan membuka mulut untuk mendapatkan udara.

Hidung tersumbat

Sekiranya anda demam, saluran hidung akan tersumbat dan menjadikan udara masuk tidak optimum seperti yang diperlukan. Secara automatik mulut akan terbuka dan kemudian bernafas melalui mulut.

Kesan sampingan dari tidur dengan teruk

Melancarkan penjelasan dari Penasihat Kesihatan Baru, tidur dengan mulut terbuka boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Ini bukan cara tidur semula jadi. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang paling biasa:

1. Menyebabkan berdengkur semasa tidur

Salah satu sebab mengapa anda berdengkur adalah kerana anda tidur dengan mulut terbuka. Mulut boleh terbuka ketika tidur dalam keadaan tidak selesa.

Otot lelangit juga akan rileks dalam keadaan ini, yang akan menjadikan uvula dan lelangit bergetar semasa anda menyedut. Ia juga akan membuat anda berdengkur ketika tidur.

2. Apnea tidur

Sekiranya tidak dirawat, berdengkur akhirnya dapat berubah menjadi keadaan yang lebih serius yang disebut apnea tidur di mana anda berhenti bernafas untuk beberapa ketika semasa tidur. Ia berlaku kerana kerengsaan sistem pernafasan.

Orang dengan keadaan ini sering kali menghadapi masalah disorientasi semasa bangun tidur dan keletihan yang melampau. Orang-orang ini juga berisiko lebih tinggi terkena serangan jantung.

3. Mencetuskan asma

Gejala asma mungkin bertambah buruk semasa tidur dengan mulut terbuka. Ini berlaku terutamanya kerana udara yang anda hirup melalui mulut masuk terus ke paru-paru anda tanpa disaring oleh saluran hidung anda.

Ini bermaksud anda lebih cenderung untuk menyedut alergen, seperti debunga, debu, atau bulu binatang peliharaan dan mengalami serangan asma.

4. Menyebabkan halitosis

Umumnya dikenali sebagai bau mulut, halitosis adalah akibat daripada pertumbuhan bakteria yang berlebihan di dalam mulut. Ini berlaku kerana mulut menjadi kering ketika bernafas melalui mulut.

Ini seterusnya meninggalkan lebih sedikit air liur di mulut untuk menyingkirkan bakteria. Menghirup alergen dan bakteria tertentu melalui mulut juga boleh memperburuk halitosis.

5. Meningkatkan kadar kerosakan gigi

Kajian menunjukkan bahawa tidur dengan mulut terbuka meningkatkan risiko kerosakan gigi. Kerosakan gigi dalam kes ini lebih teruk pada bahagian belakang gigi.

Ia berlaku kerana keasidan di mulut turun dari tahap neutral (sekitar 7.7) ke tahap rata-rata sedikit berasid (sekitar 6.6). Persekitaran berasid di mulut dapat mengikis enamel gigi dan menyebabkan kerosakan gigi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!