Kesihatan

Jangan terlambat, kenali ciri autisme pada kanak-kanak seawal mungkin

Pada dasarnya ciri-ciri autisme pada kanak-kanak dapat dikenali sejak awal. Agar tidak terlambat untuk mengetahui, inilah penjelasan lengkap, mari kita lihat!

Apakah autisme pada kanak-kanak?

Autisme adalah gangguan otak yang membatasi kemampuan seseorang untuk berkomunikasi, terutama ketika berhadapan dengan orang lain. Autisme pada kanak-kanak biasanya dapat dikesan pada usia 1-3 tahun ke atas dalam spektrum ringan atau teruk.

Biasanya kanak-kanak yang mengalami gangguan spektrum autisme atau gangguan spektrum autisme (ASD), biasanya menunjukkan sejumlah gejala sehingga akhirnya dapat didiagnosis sebagai autis.

Walaupun autisme pada kanak-kanak berlaku dalam keadaan autistik ringan, walaupun mereka masih menunjukkan tanda-tanda khas.

Jenis autisme pada kanak-kanak

Kanak-kanak dengan autisme memerlukan perhatian dan rawatan khas. Atas sebab ini, berikut adalah jenis autisme pada anak-anak yang harus diketahui oleh ibu bapa, termasuk:

Sindrom Asperger

Ciri sindrom Asperger. Foto: verywellhealth.com

Autisme jenis ini sering dianggap sebagai autisme "berfungsi tinggi", yang bermaksud autisme dengan kebolehan yang cukup pelbagai fungsi.

Pada dasarnya autisme pada kanak-kanak jenis ini masih dapat berinteraksi dengan orang lain. Malah penghidapnya juga dapat memahami perkara-perkara yang berlaku di sekelilingnya.

Selain itu, kemampuan berbahasa penghidap autisme ini juga bagus dan mempunyai rasa empati yang cukup tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes yang menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan sindrom Asperger mungkin tidak bertindak balas seperti orang lain.

Gangguan ini muncul sejak saya berada di rahim dan faktor genetik. Sebagai contoh, salah seorang anggotanya dengan sindrom autisme mungkin mempunyai anak dengan jenis autisme yang sama pada kanak-kanak yang serupa walaupun pada spektrum yang berbeza.

Gangguan autistik buta minda

Autisme jenis ini sering disebut sebagai kebutaan minda yang bermaksud tidak mempunyai keupayaan untuk menafsirkan emosi dan tidak mempunyai kemampuan untuk memahami masalah dari perspektif orang lain.

Ini kerana penghidapnya merasa seolah-olah dia mempunyai dunianya sendiri dan tidak memahami kejadian di sekelilingnya.

Sebaliknya, autisme pada kanak-kanak jenis ini mempunyai kebolehan khas dalam pelbagai bidang seperti muzik, seni, aritmetik yang baik, dan mempunyai ingatan yang lebih tajam daripada kanak-kanak normal yang lain.

Gangguan disintegratif kanak-kanak (CDD)

Autisme jenis ini sering disebut sebagai sindrom Heller, biasanya perkembangan kanak-kanak yang normal sehingga usia 3 tahun mengalami penurunan kemahiran sosial, komunikasi dan kemahiran lain.

Gangguan ini berlaku kerana kesalahan dalam sistem saraf otak anak dan pendedahan persekitaran seperti racun atau jangkitan serta tindak balas autoimun.

Ia biasanya dicirikan oleh kelewatan perkembangan motor, bahasa, dan fungsi sosial. Walau bagaimanapun, pada awalnya kanak-kanak dengan jenis autisme mempunyai kemahiran interaksi motorik, bahasa, dan sosial yang baik, tetapi secara beransur-ansur kebolehan ini akan merosot.

Gangguan perkembangan yang meluas yang tidak dinyatakan sebaliknya (PDD-NOS)

Pada dasarnya, jenis gangguan autisme pada kanak-kanak adalah yang paling rumit, kompleks, dan memerlukan diagnosis lebih lanjut. Gangguan ini sering disebut Autism Spectrum Disorder (ASD).

Gangguan ini berlaku dengan keadaan di mana kemahiran sosial, pengembangan bahasa, dan tingkah laku yang diharapkan tidak berkembang dengan baik atau hilang pada masa kanak-kanak.

Biasanya dicirikan oleh ketidakmampuan untuk bertindak balas terhadap tingkah laku orang lain, cenderung berpegang pada rutinitas, dan sukar mengingat sesuatu. Di samping itu, apa yang menonjol dari jenis autisme ini ialah interaksi dengan rakan-rakan yang berimaginasi.

Tanda-tanda autisme pada kanak-kanak

Ini penting untuk diketahui oleh ibu bapa agar tidak terlambat untuk menanganinya. Berikut adalah ciri autisme pada kanak-kanak, termasuk:

Kesukaran berkomunikasi secara lisan dan bukan lisan

Inilah ciri-ciri yang paling mudah dikenali pada kanak-kanak dengan autisme. Kanak-kanak dengan autisme mempunyai gaya pertuturan yang tersendiri, iaitu tergagap, terlambat dan tidak dapat memahami kata-kata yang sering digunakan oleh orang pada umumnya.

Bukan sahaja mengalami kesukaran untuk berkomunikasi secara lisan, kanak-kanak autisme juga mengalami kesukaran untuk berkomunikasi secara lisan. Salah satu contohnya ialah penggunaan bahasa badan seperti menunjuk dan melambai dan tidak membuat kontak mata ketika bercakap.

Pertumbuhan yang tidak seimbang

Ini juga dilihat pada perkembangan ketidakseimbangan pada bayi atau kanak-kanak dengan autisme. Sebabnya ialah sistem motorik anak terganggu, sehingga perkembangan otaknya tidak dapat berkembang dengan baik.

Selain itu, kanak-kanak autisme juga cenderung tidak berminat untuk berinteraksi dengan orang lain. Sebenarnya, pada usia ini, kanak-kanak sangat responsif terhadap persekitarannya.

Sukar untuk bersosial

Biasanya ciri autisme pada kanak-kanak lain dicirikan oleh kesukaran untuk bersosial dengan anak-anak seusianya. Sebabnya, kanak-kanak dengan autisme mempunyai dunianya sendiri.

Biasanya dilihat ketika bermain dengan dunia mereka sendiri, kanak-kanak dengan autisme akan menyatakan kemahiran bertutur mereka.

Melakukan aktiviti berulang kali

Kanak-kanak dengan autisme biasanya akan melakukan aktiviti berulang kali dalam kekerapan yang kerap. Contohnya termasuk menepuk tangan, memusingkan, dan memukul kepala berulang kali.

Bukan hanya dalam aktiviti yang dilakukan berulang kali, biasanya kanak-kanak autistik akan membicarakan perkara yang paling mereka gemari berulang kali kepada semua orang.

Mempunyai kebolehan luar biasa dalam satu bidang

Salah satu contoh ciri autisme pada kanak-kanak. Foto: aboutkidshealth.ca

Biasanya kanak-kanak dengan autisme mempunyai kebolehan luar biasa dalam satu bidang seperti melukis. Ini kerana kanak-kanak hanya fokus pada satu kawasan kerana kesukaran untuk menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan orang lain.

Emosi yang tidak stabil

Kanak-kanak dengan autisme tidak dapat mengawal dan mengawal emosi mereka. Inilah yang membuatnya melampiaskan emosinya dan biasanya berlaku pada masa yang paling tidak dijangka dan dalam situasi apa pun. Contohnya, tiba-tiba menangis, tiba-tiba menjerit, ketawa tanpa alasan yang jelas.

Punca autisme pada kanak-kanak

Secara umum, penyebab autisme pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Tetapi ada beberapa faktor risiko yang menyebabkan autisme pada kanak-kanak, termasuk:

Faktor genetik

Terdapat beberapa gangguan genetik yang boleh menyebabkan seseorang mengalami autisme. Di samping itu, mungkin terdapat faktor metabolik atau biokimia yang boleh menyebabkan gangguan spektrum autisme.

Bukan hanya itu, faktor persekitaran juga dianggap berperanan sebagai penyebab autisme.

Racun Makhluk Perosak

Pendedahan racun perosak yang tinggi juga dikaitkan dengan autisme pada kanak-kanak. Beberapa penyelidikan mendapati bahawa racun perosak akan mengganggu fungsi gen dalam sistem saraf pusat.

Ini kerana bahan kimia dalam racun perosak boleh memberi kesan negatif kepada genetik dan cenderung menghidap autisme.

Dadah

Bayi yang terdedah kepada ubat-ubatan tertentu semasa dalam kandungan mempunyai risiko lebih besar terkena autisme.

Wanita hamil yang mengambil ubat tertentu, seperti antikonvulsan, ubat seperti asid valproic (depakene) atau thalidomide (thalomid), dan mengambil alkohol.

Thalidomide adalah ubat yang digunakan untuk merawat gejala mual dan muntah semasa kehamilan, kegelisahan, dan insomnia.

Umur ibu bapa semasa mengandung

Risiko autisme pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh usia ibu bapa. Semakin tua ibu bapa ketika mereka mempunyai anak, semakin tinggi risiko anak menderita autisme.

Namun, tidak diketahui secara pasti penyebab autisme, disyaki ini boleh terjadi kerana faktor mutasi gen.

Komplikasi semasa kehamilan

Risiko autisme juga lebih tinggi pada wanita hamil yang menderita diabetes dan obesiti, seperti gangguan metabolik yang disebut phenylketonuria (PKU) dan rubella, alias campak Jerman, serta bayi yang lahir sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah.

Perkembangan otak

Perkembangan otak juga dapat menjadi penyebab autisme pada anak-anak, kerana kawasan otak tertentu, termasuk korteks serebrum dan cerebellum, yang bertanggung jawab untuk konsentrasi, pergerakan dan pengaturan mood, dikaitkan dengan autisme.

Selain itu, ketidakseimbangan neurotransmitter, seperti dopamin dan serotonin, di otak juga dikaitkan dengan autisme.

Terapi autisme pada kanak-kanak

Sudah tentu, tidak mudah apabila anda mengetahui bahawa anak anda menghidap autisme. Walau bagaimanapun, ibu bapa dapat mengatasinya dengan melakukan terapi.

Berikut adalah terapi autisme pada kanak-kanak yang boleh dilakukan, termasuk:

Terapi pekerjaan

Pada dasarnya, hampir semua kanak-kanak autistik mengalami kelewatan dalam perkembangan motor halus. Terapi ini bertujuan untuk mengatur koordinasi motor halus dan motor kasar dapat diselaraskan.

Melalui terapi ini, anak-anak diharapkan lebih baik dalam melakukan aktiviti harian, seperti belajar mengikat baju, mengikat tali kasut, atau memegang garpu dengan betul.

Terapi pekerjaan sangat penting untuk melatih penggunaan otot licin dengan betul.

Terapi bercakap

Semua kanak-kanak dengan autisme biasanya mengalami kesukaran untuk bercakap dan bercakap baik secara lisan dan bukan lisan. Dalam hal ini terapi pertuturan dan bahasa akan sangat membantu kanak-kanak autistik.

Terapi ini melibatkan kemahiran bukan lisan, seperti membuat kontak mata, bergiliran dalam perbualan, dan menggunakan dan memahami gerak isyarat.

Di samping itu, ia mengajar anak-anak untuk mengekspresikan diri menggunakan simbol gambar, bahasa isyarat, atau komputer.

Analisis Tingkah Laku Gunaan (ABA)

Ini adalah terapi berstruktur yang memberi tumpuan kepada pengajaran kemahiran khusus dan tingkah laku positif untuk kanak-kanak autistik. Biasanya terapi ini dilakukan dengan memberi latihan khas kepada anak-anak dengan memberi hadiah dan pujian.

Di samping itu, terapi ini juga mengajar kanak-kanak mengenai komunikasi, kemahiran sosial, penjagaan diri, kerja sekolah, memberi respons kepada orang, untuk menerangkan sesuatu.

Kelas kemahiran sosial

Biasanya terapi ini dijalankan secara berkumpulan atau secara individu seperti di rumah, sekolah, atau di komuniti.

Terapi ini bertujuan untuk memperbaiki cara kanak-kanak berinteraksi secara sosial dan menjalin ikatan dengan orang lain. Ini dilakukan dengan belajar melalui main peranan atau latihan.

Bukan hanya itu, peranan ibu bapa juga penting, kerana latihan ibu bapa adalah kunci untuk membantu anak-anak meningkatkan kemahiran sosial.

Terapi menunggang kuda

Jenis terapi ini sering disebut hippotherapy kerana ia dilakukan dengan menunggang kuda yang ditemani oleh ahli terapi. Menunggang adalah satu bentuk terapi fizikal kerana pengendara perlu bertindak balas dan menyesuaikan diri dengan pergerakan haiwan.

Selain daripada itu, terapi ini juga membantu kanak-kanak berumur 5 hingga 16 tahun untuk meningkatkan kemahiran sosial dan bertutur mereka. Malah dapat membantu mereka menjadi tidak mudah marah dan hiperaktif.

Sebagai tambahan kepada terapi yang boleh dilakukan di atas, sokongan ibu bapa juga sangat penting dalam menangani anak-anak dengan autisme. Perkara yang paling penting ialah ibu bapa mesti sabar untuk membimbing dan mengajar anak-anak dengan autisme.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!